Протести се шире Америком, запаљене полицијске станице, Трамп прети војском

У Минеаполису је уведено ванредно стање, а на улице су изашли припадници Националне гарде САД, након сукоба демонстраната са полицијом поводом насилне смрти Џорџа Флојда

Амерички председник Доналд Трамп данас је на свом твитер налогу назвао демонстранте у Минеаполису „разбојницима” наводећи да „када почне пљачка, почиње и пуцњава”. Коментаришући протесте због смрти Афроамериканца којег је приводила полиција, а који су у једном тренутку постали насилни, Трамп је написао: „То разбојници обешчашћују успомену на Џорџа Флојда и ја нећу допустити да се то дешава”.

Додао је да је гувернеру Минесоте Тиму Волцу пренео да је војска уз њега, те да ће ако дође до проблема држава повратити контролу, али је и запретио да ће кад „почне пљачка почети и пуцање”. У Минеаполису је уведено ванредно стање, а на улице су изашли припадници Националне гарде САД, након сукоба демонстраната са полицијом поводом насилне смрти ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда током полицијске интервенције.

Протести у Минеаполису трају већ три дана, а медији извештавају да су демонстранти ноћас насилно заузели полицијску станицу у којој су радили полицајци који се сумњиче за насилну смрт Флојда и запалили је. Полиција је користила сузавац да растера демонстранте који су уништавали све што им се нашло на путу и пљачкали радње. Немири су се проширили на Чикаго, Лос Анђелес и Мемфис, преноси АП.

 

Насловна фотографија: John Minchillo/AP

 

Извор Политика, 29. мај 2020.