Амерички председник Доналд Трамп на конференцији за медије у Белој кући говори поводом коронавируса у САД, Вашингтон, 15. април 2020. (Фото: Alex Wong/Getty Images)

Трамп потписао уредбу о друштвеним мрежама, циљ да се спречи цензура

Трамп је извршну уредбу потписао два дана пошто је критиковао компанију Твитер јер је позвала кориснике да провере чињенице изнете у два његова твита

Амерички председник Доналд Трамп потписао је уредбу о ограничавању заштите друштвених мрежа од законске одговорности за садржај који постављају њихови корисници. “Имали су неконтролисану моћ да цензуришу, ограничавају, додају, креирају, сакрију, мењају виртуелно сваки облик комуникације”, рекао је Трамп пре него што је потписао уредбу.

Како јавља АП, он је оценио да је “без преседана у америчкој историји да тако мали број корпорација контролише тако велику сферу људске интеракције”. Трамп је извршну уредбу потписао два дана пошто је критиковао компанију Твитер јер је позвала кориснике да провере чињенице изнете у два његова твита.

У први мах, био је чак запретио да ће затворити друштвене мреже јер се Твитер, према његовим речима, умешао у његову политичку поруку. Он је оценио да је провера чињеница била “уредничка одлука” Твитера и политички активизам.

То би, како је рекао, требало да кошта те компаније заштите од тужби за оно што се поставља на њиховим платформама. Нова уредба ће, како верује, подржати слободу говора, наводи АП. Компаније попут Твитера и Фејсбука имају заштиту од одговорности по Параграфу 230 Закона о комуникацијама јер се третирају као “платформе” а не “издавачи” који могу да се суоче са тужбом због садржаја.

 

Насловна фотографија: Alex Wong/Getty Images

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 29. мај 2020.