Вучић: Желимо јасну поруку од ЕУ о нашем чланству

Волели бисмо да нам неко каже: ‘Људи, урадите нешто и бићете члан ЕУ’

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас Европској унији и државама чланицама на средствима која издваја за Србију, кроз ИПА програме, јер тај новац, истиче, много значи Србији, тим пре, када се зна да државе тај новац нису морале да упуте нашој земљи.

„Ниједна држава чланица ЕУ није обавезна да новац својих пореских обвезника троши на нас. Могли би да га потроше на своје потребе, да ураде шта хоће а њим и зато сам веома захвалан свим земљама, администрацији ЕУ која је ту одлуку донела”, рекао је Вучић.

ЕУ је Србији определила 70 милиона евра, за шта је споразум данас потписан, а још 98 милиона Србија би требало да добије до краја године. То је, каже, Вучић можда мали новац само за оне који не знају шта значи један милион, а поготово – 170 милиона.

„Некада ће неко да да каже колико бисмо добили да смо чланица ЕУ, а колико добијамо као земља која још није члан, али је на ЕУ путу. Ја сам увек умео да искажем поштовање ка новцу који добијамо, који државе ЕУ издвајају за нас, иако не морају”, рекао је председник.

Вучић је поновио да Србија остаје на ЕУ путу, те захвалио комесару Оливеру Вархеију, јер, каже, јер ми у Србији знамо колико је труда, рада и енергије уложио да помогне Србији. Комесар за проширење се, такође, данас обратио путем видео-линка из Брисела, након потписивања споразума, преноси Танјуг.

ЖЕЛИМО ЈАСНУ ПОРУКУ О НАШЕМ ЧЛАНСТВУ У ЕУ
Председник Србије Александар Вучић је данас изјавио да Србија очекује не само да добије јасну европску перспективу, него да се говори и о њеном чланству у Европској унији (ЕУ) и замолио европског комесара за проширење Оливера Вархејија да додатно помогне Србији да убрза свој европски пут.

„Ми знамо да ће увек моћи да се каже: ‘Морате да урадите реформе и решите проблеме са Приштином’ – све то ми разумамо, али бисмо желели и да ви из ЕУ имате јасну поруку и кажете: ‘Ако се то уради…’ – не говорим о вама лично господине Вархеји, јер сте доказани пријатељ Србије – него да нам неко каже: ‘Људи урадите нешто и бићете члан ЕУ’ “, рекао је Вучић, чпосле потписивања финансијског споразума за први део ИПА програма за 2020. годину.

Вархеји је путем видео-линка пратио изјаву Вучића. Вучић је рекао да би Србија хтела „још јаснију ситуацију с те стране (ЕУ)” и нагласио да ће Србија „истрајавати и потрудити се да свој европски пут убрза”.

„Ми ћемо да наставимо са озбиљним, одговорним реформама, тешким послом, а вас (Вархејија) молим као човека с великим угледом у нашој земљи и европској администацији, да нам додатно помогнете да покушамо да убрзамо европски пут Србије”, рекао је Вучић, напомињући да је земљама Балкана место у ЕУ, преноси Бета.

СРБИЈИ БЕСПОВРАТНО 70 МИЛИОНА ЕВРА ОД ЕУ
Европска унија је определила 70 милиона евра бесповратних средстава Србији у оквиру првог дела ИПА програма за 2020, а финансијски споразум о томе потписан је у Београду.

Споразум су потписали министарка за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, у присуству председника Александра Вучића, а церемонију потписивања путем видео линка пратио је и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји.

„Предприступни фондови служе за свеукупан развој да земља буде што припремљенија када буде у чланству и да се приближимо просеку”, рекла је Јадранка Јоксимовић, након потписивања споразума.

Она је додала да се очекује да буде финализован и други део који ће бити 98 милиона евра. У фокусу првог дела ИПА програма за 2020. годину су локални развој, конкурентност и запошљавање, преноси Бета.

 

Извор Политика, 29. мај 2020.

 

ВУЧИЋ: СВЕ ЈЕ БИЛО ЈЕДНО ВЕЛИКО ЛИЦЕМЕРЈЕ
Председник Србије Александар Вучић указао је данас да је пандемија коронавируса потврдила промене које се већ дешавају на глобалном нивоу, а да су се и ствари у региону промениле откако је Србија постала снажнија.

„Све је било једно велико лицемерје”, констатовао је председник отварајући скуп о свету после коронавируса.

Председник Александар Вучић оценио је да из пандемије коронавируса две силе, две земље, Немачка и Кина, излазе са новом снагом.

„Немачка је апсолутни победник. Колико је новца убризгано у њихову привреду, колико је сама убризгала себи новца… Са друге стране, Кина је успела да покаже жељу да настави оно што је била америчка политика, а то је глобализација, то је преузимање позиције кључног играча, прихвата игру на нивоу целог света”, рекао је Вучић на конференцији о свету после короне.

САД су највише изгубиле, каже, али ће Америка, уверен је, снажно почети да расте. У војном смислу се, поред Немачке и Кине, издвајају САД и Русија.

„Одатле можемо да очекујемо и већи ниво солидарности. Ти исти који су ме оптуживали о томе како Европа није била солидарна сада исто причају што и ја”, приметио је председник Србије, пренео је Танјуг.

Према његовој оцени, у светским оквирима се догађа још нешто што је веома важно: до Давоса 2016. на сцени је био глобалистички приступ у којем је Америка желела да буде лидер, а онда се догодило то да су сви кренули да одустају од принципа тржишне економије и онда Кина „истрчава” у тај простор и каже да је за глобализацију.

Дошло је, истиче, до затварања многих који не могу да издрже ту тржишну утакмицу, па зато имамо толико заштитних мера сопственог тржишта, уз истовремено много мање заштите кинеског и руског тржишта.

„У таквим условима се све окренуло, и показало се како је све било огромно лицемерје. Учени смо да нема веће вредности од слободног тржишта, а данас смо сведоци да мало кога интересује слободан проток капитала, услуга и људи, већ само како друге који су успешни зауставити, а то се може видети и на нашем малом регионалном нивоу”, поручио је Вучић.

Подсетио је да док је Србија била апсолутно најнеуспешнија, када је са просечном платом заостајала за свима, тада никоме није сметала.

„Тада је у Србији цветала демократија, није било ниједне телевизије на којој се могла појавити опозиција, али од оног секунда када Србија почиње да стиже и престиже све у региону по објективним критеријума, када је са 340 евра дошла до 510 евра просечне плате, да има значајно мањи јавни дуг него што има малена Црна Гора, када очекује да ће 2020. и 2021. престићи Хрватску по укупном БДП-у, видите како слободан проток роба, капитала и услуга није више важан”, објаснио је он.

Указао је да је тако некима сметало и када су земље региона хтеле да узму саме своју судбину у руке, па је идеја о слободној трговини, слободном протоку услуга и људи заустављена по сваку цену.

„Данас присуствујемо да сви мисле да имају право свакога дана да говоре о КиМ – све велике силе, све регионалне силе, а тако и сви мали из региона који никакве везе с тим немају. Када бисмо ми једну реч рекли о њима, рекли би да се мешамо у унутрашње ствари, да угрожавамо регионалну стабилност. Нема ко нам није буквицу и лекцију очитао у вези потенцијалног решења. Свако мисли да смо недозрели људи којима треба да објасне. То решење треба да буде у складу са њиховим геостратешким интересима, а не у складу са српским народом и Албанцима које се то тиче”, поручио је он.

Вучић је рекао да је његова кривица и кривица Србије што није умео, смео због историје, не због себе, да сакрије презир према свима који су се тако понашали и односили према Србији.

„Док сам председник, тако ћу се односити према свима који мисле да смо отирач о који могу своје прљаве ноге да обришу, да га газе и кажу да треба да будемо задовољни како се дивно односе према нама”, додао је он.

Указао је да ће велике економије лакше проћи кроз кризу и да ће се брже опоравити од малих, рекавши да од великих очекује већи ниво солидарности. Казао је да је први у Европи говорио о недостатку солидарности, а да су га нападали они који су га касније на безброј начина плагирали.

„Сувише смо мали и ја неважан да бих имао право да говорим истину када је то намењено моћнијима. За нас мале је истина да слушамо и служимо. Ту улогу нећемо да прихватимо ма како неки волели да нам је намене заувек”, поручио је Вучић.

Председник је поновио да је за Србију сада важан економски напредак, а да од опоравка Европе, а затим и од раста америчке, кинеске и руске привреде зависи и опоравак наше економије, наш раст, што даље омогућава боље позиционирање Србије.

Такође, навео је да ће Србија ове године имати само једног конкурента за највишу стопу раста у Европи, „једну земљу ЕУ која која није нарочито популарна у Бриселу”, уз подсећање да је Србија у последњем кварталу прошле и првом кварталу ове имала апсолутно највећи раст.

И у другом кварталу су резултати бољи од очекиваних, ако не могу ни да буду добри, с обзиром на ванредно стање изазвано пандемијом, током којег привреда није радила. Као илустрацију за то како се свет драматично мења, навео је да је 2017. године Хрватска имала 49 милијарди БДП, а Србија 39 милијарди, крајем прошле године однос је био 48,6 према 46,6, а следеће године, ако буде по прогнозама ММФ-а, бићемо изједначени.

Поручио је да је важно да наставимо да идемо напред, али да водимо рачуна о сваком кораку и да се „макнемо из сенке великих”, јер, примећује, сви ће, када не могу да замере нешто Макрону или Курцу, јер су они лидери моћних земаља, рећи – „хајде да згазимо Вучића”.

„Није мени проблем што сам лично у питању већ што последице осећа Србија. Али, зато је важно да радимо све да оснажимо наш ЕУ пут, иако то не зависи само од нас, већ и од стања у ЕУ. Морамо да снажимо односе са САД, Кином, Русијом. То је наша глобална политика, јер нисмо много велики да бисмо били примећени осим када кажемо нешто што други, можда, не смеју”, рекао је Вучић.

У региону, морамо да радимо на отварању граница, на јачању тржишне позиције, привреде и привредног утицаја у региону.

„Уверен сам да ту можемо да будемо најуспешнији, а тиме и да помогнемо нашем народу ван граница, али морамо да будемо обазриви, посвећени и пажљиви”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Замолио је све учеснике скупа да говоре што је могуће отвореније и јасније о томе шта нас чека, јер је, каже, данас неопходно да на основу најпаметнијих закључака градимо будућност Србије.

 

Извор Политика, 29. мај 2020.

 

ВУЧИЋ: СРАМОТА ЈЕ ТО ШТО ЈЕ ЦРНА ГОРА УРАДИЛА
Председник Александар Вучић изјавио је да је срамота то што је Црна Гора урадила са затварањем границе према Србији и што је као разлог за то навела епидемиолошку ситуацију, када је јасно да је реч о политици.

Александар Вучић је навео да није био у контакту ни са ким из власти Црне Горе. “Увек сам спреман да разговарам, али о овоме не знам шта бих, како бих и о чему разговарао, јер је јасно да ово нема везе са здравственом кризом или са било чим”, подвукао је Вучић.

“Да сада ви мени објашњавате да је Приштина нешто добро урадила, а они нису радили тестове два дана, нису их ни имали, ми смо им послали. И сад неко мени да прича о томе”, приметио је Вучић.

“Да анализирамо разлоге, јер неки њихови помагачи у Србији соле памет да то има везе са степеном заразе, инфекцијом… Срамота је да о томе говорим, то не само да је бесмислено, него је толико сумануто да немам речи”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

У случају Црне Горе, понавља, нису у питању принципи, јасно је да је реч о политици, рекао је председник.

“То морате да поштујете, али нити сам тиме одушевљен, задовољан и срећан, а они нека раде свој посао”, рекао је Вучић.

Како каже, у Подгорици говоре о укупном броју заражених, па ће изгледа кажњавати тиме поштене, оне који штите животе људи, спроводе тестирање.

“Најбоље да као ви, не проводимо никакво тестирање и да, као у региону, тестирамо 100 људи и кажемо да немамо заражене или имамо једног, да кажете да је све у реду”, рекао је Вучић.

Поручио је да се у Србији озбиљно бавимо заштитом становништва, тестирамо 3.000, 4.000 или 5.000 људи дневно, а не 30 људи, као неки.

“А понекад и за тих 30 лажу”, каже Вучић.

Како је рекао, ми се поносимо тиме да откривамо заражене, јер их тиме лакше лечимо и не долази до тежих стања.

“Кажу 25 на 100.000 људи. А како сте нашли у Немачкој да је 12 на 100.000 људи, која је то рачуница? А не рачунате мртве. Ваљда је боље да сачекамо да имамо 5.000 мртвих, а да немамо заражене или да пријављујемо да су умрли од грипа да бисте нас пустили негде?”, упитао је председник Србије.

О томе што је хрватска граница остала затворена за грађане Србије, Вучић каже да “Хрватску разуме”, али да наши грађани зато могу у Мађарску, Бугарску, ускоро ће у Грчку, Северну Македонију, БиХ, нада се и у Румунију.

“Хрватска је у првом кварталу имала раст 0,4 одсто, Србија 5,1. Сасвим их разумем и нећу да коментаришем даље. То довољно говори. Црна Гора је пре три године имала просечну плату за 150 више од Србије, данас су на истом нивоу, а њихов јавни дуг је већи. Разумем их све”, закључио је Вучић.

О ПРЕДИЗБОРНИМ СКУПОВИМА
Нећемо угрожавати здравље људи предизборним скуповима, рекао је председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић и додао да ће се његова партија одлучити за предизборне скупове тек када у Србији буде мање од 10 заражених дневно.

Вучић је, у изјави ТВ Пинк, упитан за предизборне скупове, рекао да их свакако неће бити 1. јуна, и додао да ће се СНС одлучити за неки скуп када буде било испод 10 заражених.

“Ниједног секунда нећемо да угрозимо здравље људи. Ако буде било могућности, биће то лепа прилика за окупљање грађана”, рекао је Вучић.

Запитао је, поводом критика опозиције да избори неће бити фер, “у којој то диктатури опозиција има најгледаније програме против власти”, указујући на извештаје РЕМ-а о присуству странака на медијима, као и на јавном сервису.

Каже да људи све разумеју, а онај ко не разуме – вређа грађане Србије.

ВУЧИЋ: С ПОНОСОМ ЋУ НОСИТИ БАРЈАК СРБИЈЕ НА ЦРВЕНОМ ТРГУ
Председник Србије Александар Вучић потврдио је да је добио позив од шефа руске државе да учествује на Паради “Победе”, поводом 75 година победе над фашизмом.

“Добио сам позив из Москве и наравно представљаћу Србију на Паради ‘Победе’. Мало која земља може да се подичи таквом антифашистичком традицијом као Србија”, поручио је Вучић.

Истакао је да ће с поносом носити барјак Србије на Црвеном тргу.

ТРАЖИ СЕ НАЧИН ДА 100 ЕВРА ДОБИЈУ И ЉУДИ БЕЗ ЛИЧНЕ КАРТЕ
Председник Александар Вучић рекао је да ће на помоћ државе од 100 евра моћи да рачунају и грађани који током пандемије коронавируса нису могли да продуже личне карте или да их изваде. Рекао је да се тражи начин за око 30.000 људи који немају лична документа да и они до петог јула добију 100 евра, мада су, примећује, својом неодговорношћу довели до ове ситуације.

“Видећемо да пронађемо начин да то правно решимо, да и они добију 100 евра, само нека изваде ту личну карту. Та врста неодговорности није нешто чиме могу да се хвале”, напоменуо је Вучић.

 

Насловна фотографија: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Извор Танјуг/РТС, 29. мај 2020.