Приштина враћа робу без грба „Косова“; Дачић: Ово зауставља дијалог

„Ми немамо намеру да наставимо дијалог док се не укину таксе и реципроцитет. То је неприхватљиво за нас и негација свих договора“, рекао је Дачић

На основу одлуке Владе тзв. Косова, без посебне дозволе, на Косово не могу да уђу возила која превозе било какву српску робу, ако на пратећим документима није назначено Република Косово. Косовска влада на електронској седници расправљала је о изменама и допунама Одлуке о реципроцитету и усвојила низ мера које подразумевају забрану увоза производа из Србије ако на пратећим документима није назначено Република Косово, преноси Бета.

Како је синоћ објавио портал Косово Онлајн, Влада Косова је усвојила одлуку да у трговинским односима са Србијом буду забрањени документи „на којима нема ознаке Републике Косово и који нису у складу са Уставом Косова”.

Такође, влада је наложила Агенцији за храну и ветерину да користи име и амблем Републике Косово на фитосанитарним и ветеринарским сертификатима.

Према одлуци владе, предузећа из Србије морају обезбедити улазну дозволу за свако возило са робом које улази на Косово, а захтев за дозволу подноси се Канцеларији за везу Косова у Србији, дописом или мејлом.

Влада тзв. Косова је 31. марта донела одлуку о постепеној примени „реципроцитета” као принципа у односима са Србијом.

 

Извор Политика, 31. мај 2020.

 

СА МЕРДАРА ВРАЋЕН КАМИОН
Са административног прелаза Мердаре јутрос је враћен камион са робом из централне Србије, потврђено је РТС-у. То практично значи да је почела примена нових мера које је донела косовска Влада.

Косовска влада објавила је одлуку о постепеном увођењу “реципроцитета” за робу српских предузећа која се пласира на косовско тржиште, оценивши да “баријере Србије настављају да штете увозницима и извозницима са Косова и изазивају трговински дефицит за Косово”.

Према изменама и допунама владине одлуке, у трговинским односима са српским предузећима забрањена је документација о пољопривредним и индустријским производима на којој нема назива “Република Косово”, или ако је, тврди се у одлуци владе, “супротно уставу и негира независност и суверенитет”.

“Агенција за храну и ветеринарство је обавезна да користи грб и име Република Косово у фитосанитарним и ветеринарским сертификатима, док привредним субјектима из Србије мора да се обезбеди улазна дозвола за свако возило које превози робу која улази на Косово у канцеларији за везу Косова у Србији”, наводи се у одлуци.

Одлука остаје на снази до даљег, а привредно предузеће основано према правилима власти у Србији не може да буде признато као правно лице, већ само у складу са Законом о трговачким друштвима.

Министар спољних послова Ивица Дачић навео је да је за Србију неприхватљив чин Приштине која је забранила улазак робе из централне Србије без докумената са назнаком “Република Косово”.

 

Аутор Андрија Игић

 

Насловна фотографија:

 

Извор РТС, 31. мај 2020.

 

ДАЧИЋ: ОВО ЗАУСТАВЉА ДИЈАЛОГ
Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да је за Србију неприхватљив чин Приштине која је забранила улазак робе из централне Србије без докумената са назнаком “Република Косово”. Немамо намеру да наставимо дијалог док се ове мере не укину, истиче шеф српске дипломатије.

Приштина је јуче забранила улазак робе из централне Србије без докумената са назнаком “Република Косово”, што Ивица Дачић оцењује као меру гору од такси од 100 одсто на робу.

“То су мере реципроцитета што можда ни грађани Србије ни међународна заједница нису препознали као још гору меру од таксе, које су дуплирале цену робе али је бар пролазила. Ова влада у Приштини је донела одлуку да се уведу мере реципроцитета, што је од стране неких земаља поздрављено као корак напред. Ми смо одмах рекли да је то неприхватљиво”, наводи министар спољних послова Србије.

Прихватањем тих мера, како каже, Србија би признала Косово.

“Ми немамо ни намеру да наставимо дијалог док се не укину таксе и реципроцитет. То је неприхватљиво за нас и негација свих договора. Са правом очекујемо реакцију међународне заједнице. Ричард Гренел је још раније на то реаговао и рекао да је увођење реципроцитета изигравање одлуке о укидању такси”, истиче шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, дијалог Београда и Приштине сада је на респиратору.

“Налази се у фази када га нема и у тој целој ситуацији су разни међународни фактори покушавали да дају вештачко дисање том дијалогу, Меркел, Макрон, приступ америчке администрације је другачији од приступа Бајдена, Хилари Клинтон”, сматра министар спољних послова Србије.

“ПРИШТИНА КАО РАЗМАЖЕНО ДЕТЕ”
Коментаришући нову владу која би требало да буде формирана у Приштини, Дачић каже да су то ствари на које Србија нити може нити жели да утиче. Било која влада, истиче, мора да се изјасни да ли се придржава или не свих договора. Сви су они исти, каже.

“Желе независност Косова, желе да то Србија прихвати, а то није дијалог и ми то не прихватамо. Они не схватају промене које су се десиле, очекују да ће им међународна заједница донети све на тацни што очекују”, истиче министар спољних послова.

Сматра да се Приштина понаша као размажено дете које је међународна заједница навикла да им се испуњавају све могуће жеље.

“Данас више није тако. А то зависи од тога колико ће Србија бити јака, стабилна и јединствена, и наша позиција је изузетно чврста – нема говора док се не укину реципрочне мере. Србија неће признати Косово, жели дијалог, компромис. Ако мисле да је компромис да Србија само призна Косово, то не може”, напомиње Дачић.

“МИЛО ’89. ГОВОРИО ДА ЈЕ ПОНОСАН НА СРПСКО ПОРЕКЛО”
Када је реч о односима са Црном Гором, шеф српске дипломатије наводи да је регионална политика осим короном оптерећена и другим вирусима – на пример оптуживањем Србије за све и свашта.

“Испаде да је Србија крива што имају већи пад од Србије. Црна Гора криви Србију за оно што је сама направила. Знате, кад одем на разговор у Подгорицу или они дођу, у мојој делегацији буде бар тројица пореклом из Црне Горе, а код њих нема ниједног па чак ни пореклом из Србије”, навео је Дачић.

Коментарисао је и одлуку Подгорице да омогући улазак људи са Косова.

“Ја колико знам себе, Црногорци су из Црне Горе ишли за Београд, ако ће сада за Приштну, желим им срећан пут, али нешто не верујем у то”, рекао је Дачић.

Црна Гора, према његовим речима, покушава да Србије оптужи да су реметилачки фактор.

“Мило (Ђукановић) је ’89. рекао да је поносан на српско порекло и црногорску државност”, подсећа шеф српске дипломатије.

Србија је, каже, добра али није наивна.

“Нисмо глупи. Наш народ треба да види где је добродошао а где не”, рекао је министар спољних послова и поновио да Србија жели стабилност у региону.

 

Насловна фотографија: Министарство спољних послова РС

 

Извор РТС, 31. мај 2020.