Б. Рожин: Шта треба да знате о нередима у САД

Убиство Џорџа Флојда је само случајни фитиљ који је запалио ватру претходно накупљених контрадикција повезаних с растом сиромаштва, немоћи и расизма у САД

Интервју о немирима у Америци дао је руски војни стручњак Борис Рожин.

Који је стварни разлог протеста у Сједињеним Државама?
— Формални разлог протеста је убиство Афроамериканца Џорџа Флојда од стране полиције, које је снимљено и објављено. Убица и убијени су се познавали. Обојица су имали озбиљне “мрље” у прошлости. Али у ствари, то је био само случајни фитиљ који је запалио ватру претходно накупљених контрадикција повезаних с растом сиромаштва, немоћи и расизма у Сједињеним Државама према обојеном становништву, које се осјећа економски и расно људима друге класе.

Оваква убиства повремено откривају овај трулеж, али то никада није промијенило ситуацију у цјелини, што осуђује САД и “обојено” становништво да увијек испочетка нагазе на исте грабуље. Проблем неједнакости и расизма се тамо не рјешава и не може се ријешити.

Која је главна покретачка снага ових протеста?
— С једне стране, ово је спонтани протест обојеног становништва, као и бијелих Американаца који се саосјећају с либералном или љевичарском идеологијом. С друге стране, могу се видјети очити покушаји успоравања и усмјеравања протеста од стране глобалиста и Демократске странке, који се надају да главни ударац неће задати расизму или неједнакости, већ Трампу. Од демонстраната покушавају направити алат који ће омогућити Демократској странци да се врати у Бијелу кућу.

Па ипак, зашто се протести претварају у погроме и пљачке?
— Демонстранти немају јасан политички програм, а захтјеви који се постављају су низ глупости који се не могу и неће проводити, с изузетком козметичких промјена за ублажавање посљедица, као што је то био случај с протестима у Шарлотсвилу. Без рационалног циља за излазак из неподношљиве ситуације масе падају у бесмислене погроме, поготово јер полиција и неки градоначелници и гувернери из редова демократа сами изазивају погроме како би дискредитовали протест, како би га зауставили и како би дискредитовали предсједника Трампа, који и сам жели скупити политичке поене на овим протестима.

 Како ће се то одразити на изборну трку у САД-у и Трампове шансе за други мандат?
— Демократска странка покушава да се представи као присталица демонстраната и борац против расизма и неједнакости, иако током осам година Обаминог предсједниковања нису уклоњени темељни разлози који узрокују такве протесте. Демократе се претварају да је Трамп за све крив, али он наставља радити с оним што је добио од демократа. Ипак, на изборима ће га сигурно оптужити да његова политика “води томе” и мора бити изабран Бајден којем се “то неће догодити”. Наравно да хоће, али бирачи не треба то да знају.

Трамп, међутим, настоји показати крутост и захтијева од градоначелника и гувернера, посебно од чланова Демократске странке, строже сузбијање протеста, представљајући се као бранилац владавине права, у америчком смислу те ријечи, те безбедности људи и имовине. Ова линија је уједно и апел бирачима. Наравно, до новембра ће се ова тема некако искористити за оптужбе и контраоптужбе странака. И наравно, у тренутном облику ови протести више користе Трамповим противницима.

Постоји ли сличност између америчких протеста и Евромајдана у Кијеву?
— С обзиром на дјеловање главних неолибералних медија, могу се видјети очигледне сличности у информационим приступима и реторикама о “мирним демонстрантима” и “безобзирној полицији”, иако, да је било других задатака, вјероватно бисмо чули за “немилосрдне побуњенике” и “савјесне полицајце”. Али будући да је то Трампова линија, медији му се супротстављају, они воде потпуно другачији план, што јако подсјећа на реторику у вези с Јануковичем и Евромајданом. С друге стране, Трамп директно указује на то да протесте подржавају Демократска странка и Сорош, који су својевремено подржали пуч у Украјини. Тако да се одређене сличности с Украјином могу видјети у овим протестима.

Зашто демонстранти руше споменике јунацима америчког грађанског рата – јужњака?
— Овај тренд траје већ дужи низ година и повезан је с великом кампањом преписивања историје Сједињених Држава, када се већ „одигране“ теме ископају, баце у јавни простор и релевантна политичка реторика доводи до стварних акција усмјерених на борбу против споменика Конфедерације. Иронија ситуације је да се бијес бораца против расиста из Конфедерације, геноцида Колумба или власника робова из Вашингтона усмјерава на хероје из прошлости, иако се проблеми модерног расизма и неједнакости никако не односе на генерала Лија или истог Колумба, већ на дјеловање тренутног економског система у којем богати постају богатији, а сиромашни сиромашнији.

То је, дакле, баналан напад, јер ако “борци за социјалну правду” почну постављати права питања, а не буду тражили одговоре у прошлости, већ у садашњости, тада ће се њихова подршка у либералним медијима брзо завршити. Ова ситуација подсјећа на Украјину, гдје за социјални пакао криве СССР или Русију, тако да становништво мање размишља о томе ко је заправо крив за оно што се догађа у Украјини. Много је лакше срушити споменик Лењину, него осигурати достојан животни стандард. Исто тако, пуно је лакше окривити генерала Лија него се стварно борити против расизма и неједнакости.

 Шта су амерички припадници Антифе? Да ли их Трамп оправдано назива терористима?
— Упркос чињеници да америчке Антифа групе користе љевичарску реторику и фразеологију, они су више либерали и анархисти, а не социјалисти или комунисти. Ако одбацимо демагогију о социјалној правди и погледамо програмске циљеве значајног дијела америчких Антифа група, они се често подударају с агендом Сандерсове фракције америчке Демократске странке, да не спомињемо чињеницу да су неки од тих активиста чак интегрисани у глобалистичке структуре које контролишу тајне службе. Стога није изненађујуће да их једна владајућа странка у Сједињеним Државама користи против друге владајуће странке, која, као одговор, пријети да ће их прогласити терористима.

Наравно, ако Бајден побиједи, онда нико Антифу неће прогласити терористима, јер је њихово учествовање у погромима било корисно у тренутној фази. Ако Трамп побиједи, не може се искључити увођење строгих ограничења и забрана. Штавише, под изговором борбе против Антифа галаксије појачаће се притисак на љевичарске и комунистичке организације, али посебно против оних које нису под контролом владе. Упркос чињеници да амерички политичари воле једни друге кривити за комунизам, прави комунистички покрет у Сједињеним Државама је маргинализован и под снажним притиском безбедносних служби које од Хладног рата схватају комунизам као једну од главних пријетњи постојећем систему. С обзиром на растућу конфронтацију с Кином, притисак на америчке љевичарске покрете само ће се повећавати. Ситуација с Антифа групама даје влади прикладан изговор да нападне не само погромисте, него и, рецимо, праву антиимперијалистичку љевицу која критикује агресивну и злочиначку америчку политику у иностранству.

Колико су поткријепљене оптужбе против Русије за умијешаност у протесте у Сједињеним Државама?
— Наравно да није Русија убила Џорџа Флојда. Русија није окупила ни демонстранте широм Сједињених Држава нити је одговорна за катастрофалну социјално-економску и расну ситуацију која тјера људе на протесте. Дакле, Русија овдје нема никакву ријеч. Русија, наравно, може и, према мом мишљењу, треба да искористи оно што се догађа у своје сврхе, и у питањима спољне политике и у пропаганди, јер ови протести нарушавају положај САД-а у многим питањима и било би глупо то не искористити. То чини и Кина. Нема ту ништа лоше и није на САД-у да било кога подучава како се носити с протестима у другим земљама. Нека се навикну на идеју да могу “радити” са својим протестима. Нико тамо још није дијелио колачиће, нити су се руски борци групе Вагнер појавили у Минесоти.

Како ће протести у САД-у утицати на ситуацију у Украјини и њен сукоб с Донбасом?
— У овој фази нема знакова промјене америчког курса у Украјини, што је повезано с одржавањем контролисаног сукоба и сталном војно-политичком напетошћу дуж граница с Русијом. До сада, протести у САД-у не могу ово зауставити. Ако протести могу утицати на било шта, то је политичка борба гдје Трампово слабљење или јачање у САД-у може прије свега утицати на одлуке везане за брзину разоткривања Порошенковог случаја, што би могло уништити Бајдена. Коначно, вриједи примијетити да постоји одређена иронија у чињеници да амерички протести у неким тренуцима постају слични Евромајдану, како су примијетила дипломатска одељења од Русије, Кине и Ирана. Није случајно што се амерички месијанизам и двоструки стандарди, који су тако видљиви у питању протеста и њиховом покривању, критикују и исмијавају.

 

Аутор Небојша Бабић

 

Насловна фотографија: Victor J. Blue/The New York Times

 

Извор Фејсбук страница Небојше Бабића, 02. јун 2020.