Полицајац упуцан у главу у Лас Вегасу, полицајци рањени и у Сент Луису и Бафалу

Припадник полиције је тешко рањен и сада је прикључен на апарате за одржавање живота у Универзитетском медицинском центру. Осумњичени је идентификован и приведен

Једна особа преминула је после пуцњаве, а један полицајац је у критичном стању после рањавања у главу у одвојеним оружаним инциндентима у Лас Вегасу током протеста поводом смрти Џорџа Флојда у полицијском притвору, саопштили су званичници.

Шериф Лас Вегаса Џо Ломбардо рекао је да се први инцидент десио када је полиција покушала да разбије велику групу која јe протестовала испред једног хотела и касина. Припадник полиције је тешко рањен и сада је прикључен на апарате за одржавање живота у Универзитетском медицинском центру. Осумњичени је идентификован и приведен, пренео је Би-Би-Си.

Ломбардо је рекао да је у другом инциденту једна особа погођена у интервенцији полицијe када је покушла да извуче оружје током конфронтације недалеко од једне федералне зграде. То особа је касније проглашена мртвом у болници.

“Оно што се десило је потпуно неприхватљиво. Надам се да и заједница то посматра на исти начин”, рекао је Ломбардо.

Телевизија КТНВ преноси изјаве сведока да је у другом инциденту полицајац пуцао у наоружану особу која је пуцала током протеста у Лас Вегасу.

У Сент Луису су протекле ноћи рањена четири полицајца током протеста који су почели мирно, али су прерасли у насилне када су демонстранти почели да разбијају излоге и краду, а у центру града су избили пожари, саопштила је полицијска управа у том граду. У саопштењу се наводи да су полицајци превезени у болницу у стабилном стању и да њихове повреде нису опасне по живот.

У понедељак после подне, неколико стотина људи мирно се окупило испред суда у центру Сент Луиса, укључујући градоначелницу Лиду Кревсон и шефа јавне безбедности Џими Едвардса. Међутим, демонстранти су се касније окупили испред седишта полиције када су полицајци испалили сузавац.

Неки демонстранти су разбијали излоге продавница у центру и крали апотом и запалили једну зграду. Двојица полицајаца повређена су и у Бафалу у држави Њујорк, од којих је један у тешком стању, када је је на њих налетео аутомобил.

 

Насловна фотографија: John Locher/AP

 

Извор Си-Ен-Ен/Срна/Бета/Н1, 02. јун 2020.