У Албанији приказан филм „Велика српска историјска обмана“

На филм је реаговало Министарство културе, наводећи да је циљ овог документарца промовисање великоалбанске погромашке политике на штету Србије и српског народа

Албанска телевизија „Топ канал“ приказала је документарни филм под називом „Велика српска историјска обмана – како су Срби украли албанску историју”, у којем се српске цркве, манастири и споменичка и духовна традиција на Косову и Метохији проглашавају албанским.

Филм у којем се безочно фалсификују историјске чињенице, приказан је у ударном термину, на каналу који се може пратити и на Косову и Метохији и Северној Македонији. На филм је реаговало српско Министарство културе и информисања, наводећи да је циљ овог документарца промовисање великоалбанске погромашке политике на штету Србије и српског народа.

„У скупој продукцији и уз учешће бројне екипе која га је реализовала, овај срамотни и гротескни историјски фалсификат био би само жалосна провокација да у себи не садржи опасне намере и то у једној политички изазовној и напетој епохи“, наводи се у саопштењу Министарства.

Како додају у Министарству, поново морају да указују домаћој и међународној јавности на очигледно оркестриране активности из шовинистичких кругова неких суседних држава у региону које су усмерене на поништавање, брисање из историје или преотимање српске културне баштине, како материјалне, тако и нематеријалне.

„Такви покушаји имају све обрисе културног геноцида, а он је, историја нас томе учи, често увод у физички геноцид“, пише у саопштењу.

Они су позвали све носиоце таквих покушаја – појединце, групе и институције на уздржаност, а српску јавност, образовни и систем културе, дипломатију и медије, институције државе, САНУ, Матицу српску, универзитете и све друге друштвене субјекте да буду свесни и делатни у овим забрињавајућим околностима, те да афирмацији, заштити и промоцији српске културе, традиције, језика и писма посвећују пуну пажњу у земљи, а нарочито у међународним оквирима.

„Када неко данас угрожава културно-историјски идентитет и традицију једног народа, сутра ће му неминовно угрозити и физички опстанак. Српски народ где год да живи и српско друштво и држава имају право и обавезу да се тим злокобним намерама супротставе снажно и на достојанствено миран, али одлучан начин“, закључује се у саопштењу.

 

Насловна фотографија: Катарина Стељић/Нови Стандард

 

Извор Спутњик, 02. јун 2020.