Priština dobila vladu sa Hotijem na čelu, Grenel „jedva čeka“ nastavak dijaloga

Vučić je istakao da interesovanje za kosovsko pitanje raste i u SAD i u EU, da sa Grenelom razmenjuje poruke i da američki izaslanik pokazuje interesovanje svakog dana

Poslanici u kosovskoj skupštini izglasali su novu vladu, sa 61 glasom “za”. Srpska lista ima dva mesta. Goran Rakić iz Srpske liste obavljaće dužnost potpredsednika i ministra za lokalnu samoupravu. Američka ambasada u Prištini pozdravila “mirno formiranje” nove vlade.

Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je u ekspozeu da je dijalog sa Beogradom od vitalne važnosti, te da su uloge EU i SAD u tom procesu neodvojive. Avdulah Hoti je poslanicima poručio da svi treba da budu uključeni u dijalog i da budu ujedinjeni, uključujući EU i SAD.

“Dijalog o postizanju konačnog sporazuma je vitalni interes Kosova. Vlasti će u potpunosti poštovati ustav tokom razgovora. Dijalog će imati jasne ciljeve o pitanjima o kojima će se razgovarati i mi ćemo biti transparentni. Sporazum će se međusobno zasnivati na ravnopravnosti Kosova i Srbije”, rekao je Hoti. Time će, nastavio je on, biti omogućeno članstvo Kosova u EU a dijalog zahteva koordinaciju i jedinstvo između institucija u Prištini.

“U dijalogu moramo svi da budemo zajedno, jer je to svima u interesu. Zajedno moramo da budemo u skupštini, gde će se ratifikovati dijalog. Opozicija mora da ima vodeću ulogu”, rekao je Hoti. Prema Hotiju, uloga EU i SAD biće nerazdvojiva. Govoreći o perspektivama i planu svoje vlade, naveo je da je narodu na Kosovu potrebna vlada koja će mu služiti, a ne obrnuto.

U BUDUĆOJ VLADI DVA MESTA SRPSKOJ LISTI
Sednica kosovske skupštine počela je sa zakašnjenjem od pola sata, a u skupštinskoj sali na početku nije bilo poslanika Samoopredeljenja. Hoti je prezentovao i predlog sastava nove vlade sa četiri potpredsednika i 16 ministarstava.

Prvi potpredsednik vlade bio bi Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost Kosova. Ostala tri potpredsednika bili bi Driton Seljmanaj, Aljbuljena Hadža i Goran Rakić iz Srpske liste, koji bi obavljao i dužnost ministra za lokalnu samoupravu. Dalibor Jevtić iz Srpske liste predložen je da i dalje obavlja dužnost ministra za zajednice i povratak.

Iz Demokratskog saveza Kosova predloženi su Hikmete Bajrami za ministarku finansija, Besijan Mustafa za ministra poljoprivrede, Vljora Dumoši za ministarku kulture, Agim Veljiju za ministra unutrašnjih poslova, Anton Ćuni za ministra odbrane, Arben Abraši za ministra infrastrukture, Armend Zemaj za ministra zdravlja.

Iz Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Kući bio bi ministar ekonomije, Meljiza Haradinaj ministarka inostranih poslova, ministar pravde Seljim Seljimi a Ram Ljika ministar obrazovanja. Skender Rečica predložen je za ministra za rad i socijalno staranje, Veselj Krasnići za ministra za trgovinu i industriju i Enis Kervan za ministra regionalnog rezvoja.

Ambasada SAD u Prištini pozdravila je na Tviteru “mirno formiranje” nove kosovske vlade.

“Radujemo se što ćemo sarađivati sa vladom Hotija i nastaviti važan posao na miru, pravdi i prosperitetu, uključujući i napore za jačanje regionalnih odnosa i borbu sa COVID-19”, napisano je na Tviter nalogu ambasade.

UPRAŽNjENO MESTO PREDSEDNIKA OPŠTINE SEVERNA MITROVICA
Izborom Gorana Rakića za potpredsednika i ministra za lokalnu samoupravu biće upražnjeno mesto predsednika Opštine Severna Mitrovica na kome je do sada bio. Slede izbori za novog predsednika Opštine.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 03. jun 2020.

 

VUČIĆ: INTERESOVANjE ZA KOSOVSKO PITANjE RASTE I U SAD I EU
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo “sumanuta” i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući. Napomenuo je i da interesovanje za kosovsko pitanje raste i u SAD i u Evropskoj uniji.

Aleksandar Vučić je rekao, povodom novih mera koje je uvela Priština, da ne razume kako oni zamišljaju život u 21. veku, u kojem nema slobodnog protoka robe, usluga, ljudi i kapitala. Dodao je da su to, srećom, osudili Amerikanci, Evropljani, Rusi, jer je reč o civilizacijskim vrednostima koje su neupitne.

Vučić je novinarima u Novom Pazaru, nakon obilaska radova na izgradnji i rekonstrukciji puteva, rekao da centralna Srbija zbog tih mera gubi oko milion evra dnevno, ali da time gube i kosovski Albanci, kojima je potrebna i sirovina iz centralne Srbije, ali i gotovi proizvodi kojima trguju.

“Oni su naviknuti na najveći deo proizvoda koji dolazi iz centralne Srbije ili kako bi oni rekli iz Srbije”, rekao je Vučić.

Dodao da je da je slobodna trgovina jedan od temelja na kojima je Beograd insistirao i da se zato zalagao za snažnije povezivanje i od Cefte, da bi moglo da se radi, trguje, prave putevi, povezuju ljudi. Upitan zašto se nije izjasnio u vezi sa novim pravilima do sada, Vučić je rekao da ga novinari nisu pitali, a i da nije u stanju da svakog dana komentariše nove odluke, jer svakog dana Priština izmisli nešto novo.

“Izjasnili su se oni koji je trebalo da se izjasne, od Marka Đurića do Vlade Srbije”, ukazao je Vučić.

Na pitanje da li će otići do Jarinja, jer je blizu Novog Pazara, Vučić je rekao da je danas bio nadomak Brnjaka, a ne Jarinja.

“Bili smo nadomak Brnjaka, a ne Jarinja, samo da smo pošli levo, odnosno na istok, otišli bismo u Zubin Potok, sad bismo morali do Raške pa da se spuštamo ka Jarinju, tako da nam je Jarinje i dalje malo dalje”, rekao je predsednik.

“INTERESOVANjE ZA KOSOVSKO PITANjE RASTE I U SAD I EU”
SAD ne gube interesovanje za rešavanje kosovskog pitanja, uprkos problemima sa kojima se ta zemlja suočava, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da interesovanje za to pitanje raste i u EU.

Aleksandar Vučić je, upitan da li će se kompleksna situacija u SAD odraziti na pad interesovanja Vašingtona za rešavanje pitanja KiM ili, ipak, računa sa posvećenošću i entuzijazmom Ričarda Grenela da se postigne rezultat, preneo je da sa Grenelom razmenjuje poruke i da američki izaslanik pokazuje interesovanje svakog dana.

Takođe je ukazao i da se čuo sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, dodajući da se ni njihovo interesovanje ne smanjuje, već raste. Srbija, kaže, mora da razgovara sa svima, ali treba da znamo na čemu EU zasniva svoj optimizam kada želi da ubrza proces rešavanja kosovskog pitanja.

“Ja do sada nisam video nikakav predlog. Realno je da sednemo i razgovaramo, ali da ne postoje nikakve takse, niti ograničenja. Ja sam spreman uvek, meni je država važnija od stranačkih i drugih pitanja”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja povodom Lajčakove najave da bi do kraja juna mogao da se nastavi dijalog sa Prištinom i da članice EU žele da se proces ubrza.

Povodom informacija da će Jevgenij Primakov biti postavljen za šefa agencije Ruska saradnja, Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija sa Rusijom ima istinski prijateljske odnose i da mu “ne pada na pamet” da se meša u njihovu kadrovsku politiku.

“Ponosan sam na činjenicu što sam posle Nikole Pašića, posle više od 105 godina, prvi Srbin koji je dobio Orden Aleksandra Nevskog i to iz ruke Putina. To je garancija našeg odnosa”, podvukao je predsednik.

ŽELjA DA AMERIČKI NAROD PREVAZIĐE TEŠKOĆE
Vučić je izjavio da predsedniku SAD Donaldu Trampu i američkom narodu želi da prevaziđu sve teškoće. Ne slaže se, kaže, sa komentarima na društvenim mrežama poput “zaigrala mečka pred vašim vratima”.

“Za nas i našu zemlju je važno da se situacija u Americi smiri, jer samo snažna Amerika može da znači snažnu ekonomiju sveta i Srbije, znači više puteva, mnogo više posla, novca za građane naše zemlje”, objasnio je predsednik. Srbija je uz njih i spremna je da pomogne, ako ima nešto u čemu možemo da pomognemo, poručio je Vučić.

VUČIĆ O OPTUŽBAMA IZ CRNE GORE: NE MOGU DA ODGOVARAM
Predsednik je odbacio optužbe iz Podgorice da je Srbija odgovorna za podizanje tenzija između dve zemlje.

“Jeste, mi smo uhapsili vladiku i držali ga u pritvoru 72 sata, mi smo zabranjivali njima da uđu u našu zemlju, pa mi dižemo tenzije, i to nam govore o stanju sa kovidom 19 oni koji… ali bolje da ja ne govorim o tome, već su rekli drugi, epidemiolozi…”, rekao je Vučić.

Poručio im je da rade svoj posao, a da on ne bi “dizao” dalje tenzije. “Ne mogu čak ni da odgovaram”, napomenuo je Vučić, upitan da komentariše optužbe crnogorskog ministra spoljnih poslova.

 

Izvor Tanjug/RTS, 03. jun 2020.

 

HOTI: SA SRBIJOM NEĆE BITI NI PROMENE GRANICA NI RAZMENE TERITORIJA
Novi albanski premijer u Prištini Avdulah Hoti – koji je nasledio Ramuša Haradinaja i Aljbina Kurtija – rekao je da će „na osnovu Ustava Kosova* preuzeti odgovornosti za unapređenje procesa dijaloga sa Srbijom”. Naglasio je da će „u tom procesu“ sarađivati sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, i da „neće dozvoliti bilo kakvu promenu granica ili razmenu teritorija”.

„Mi ćemo preuzeti odgovornost za unapređenje procesa dijaloga sa EU i SAD, ne dozvoljavajući promene granica i razmenu teritorija”, rekao je Hoti. On je najavio da će raditi na saradnji s kosovskom opozicijom, posebno u vezi s dijalogom sa Srbijom.

Hoti je predstavio sastav nove Vlade u kojoj su četiri zamenika premijera. Besnik Tahiti je prvi zamenik premijera iz redova Alijanse za budućnost Kosova (ABK), a ostala tri su Driton Seljamanaj iz DSK, Aljbuljena Balja iz Socijaldemokratske inicijative Kosova (SDI) i Goran Rakić sa Srpske liste koji je i ministar lokalne samouprave.

Ministri u novoj vladi iz DSK su Hikmete Bajrami ministarka finansija i transfera, Vljora Dumoši ministarka kulture, omladine i sporta i Agim Veljiu ministar unutrašnjih poslova i javne uprave. Anton Ćuni je ministar odbrane, Arban Abraši ministar za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Armend Zemaj ministar zdravlja, i Besian Mustafa ministar poljoprivrede. ABK je, pored prvog zamenika premijera, dobila i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (Meljiza Haradinaj Stubla), Ministarstvo pravde (Seljim Seljimi), Ministarstvo ekonomije (Bljerim Kuči) i obrazovanja, nauke i tehnologije (Ram Ljika).

Socijaldemokratska inicijativa, pored jednog zamenika premijera, ima i dva ministarstva: rada i socijalnog staranja (Skender Rečica) i industrije i trgovine (Veselj Krasnići). Pored Rakića, ministar sa Srpske liste je i Dalibor Jevtić.

 

Izvor Fakti, 03. jun 2020.

 

GRENEL POZDRAVLjA FORMIRANjE VLADE I “JEDVA ČEKA” DIJALOG
Specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel pozdravio je izbor nove kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu. U saopštenju iz Grenelove kancelarije navodi se da američki izaslanik jedva čeka da se nastave razgovori sa Beogradom.

“Pozdravljam novu vladu Kosova i radujem se nastavku obnavljanja partnerstva sa njom i dijalogu sa Srbijom”, rekao je Grenel u izjavi koju prenose prištinski mediji.

Poslanici u kosovskoj skupštini izglasali su novu vladu, sa 61 glasom “za”. Srpska lista će imati dva mesta.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor RTS, 03. jun 2020.