Приштина добила владу са Хотијем на челу, Гренел „једва чека“ наставак дијалога

Вучић је истакао да интересовање за косовско питање расте и у САД и у ЕУ, да са Гренелом размењује поруке и да амерички изасланик показује интересовање сваког дана

Посланици у косовској скупштини изгласали су нову владу, са 61 гласом “за”. Српска листа има два места. Горан Ракић из Српске листе обављаће дужност потпредседника и министра за локалну самоуправу. Америчка амбасада у Приштини поздравила “мирно формирање” нове владе.

Кандидат за новог косовског премијера Авдулах Хоти рекао је у експозеу да је дијалог са Београдом од виталне важности, те да су улоге ЕУ и САД у том процесу неодвојиве. Авдулах Хоти је посланицима поручио да сви треба да буду укључени у дијалог и да буду уједињени, укључујући ЕУ и САД.

“Дијалог о постизању коначног споразума је витални интерес Косова. Власти ће у потпуности поштовати устав током разговора. Дијалог ће имати јасне циљеве о питањима о којима ће се разговарати и ми ћемо бити транспарентни. Споразум ће се међусобно заснивати на равноправности Косова и Србије”, рекао је Хоти. Тиме ће, наставио је он, бити омогућено чланство Косова у ЕУ а дијалог захтева координацију и јединство између институција у Приштини.

“У дијалогу морамо сви да будемо заједно, јер је то свима у интересу. Заједно морамо да будемо у скупштини, где ће се ратификовати дијалог. Опозиција мора да има водећу улогу”, рекао је Хоти. Према Хотију, улога ЕУ и САД биће нераздвојива. Говорећи о перспективама и плану своје владе, навео је да је народу на Косову потребна влада која ће му служити, а не обрнуто.

У БУДУЋОЈ ВЛАДИ ДВА МЕСТА СРПСКОЈ ЛИСТИ
Седница косовске скупштине почела је са закашњењем од пола сата, а у скупштинској сали на почетку није било посланика Самоопредељења. Хоти је презентовао и предлог састава нове владе са четири потпредседника и 16 министарстава.

Први потпредседник владе био би Бесник Тахири из Алијансе за будућност Косова. Остала три потпредседника били би Дритон Сељманај, Аљбуљена Хаџа и Горан Ракић из Српске листе, који би обављао и дужност министра за локалну самоуправу. Далибор Јевтић из Српске листе предложен је да и даље обавља дужност министра за заједнице и повратак.

Из Демократског савеза Косова предложени су Хикмете Бајрами за министарку финансија, Бесијан Мустафа за министра пољопривреде, Вљора Думоши за министарку културе, Агим Вељију за министра унутрашњих послова, Антон Ћуни за министра одбране, Арбен Абраши за министра инфраструктуре, Арменд Земај за министра здравља.

Из Алијансе за будућност Косова Бљерим Кући био би министар економије, Мељиза Харадинај министарка иностраних послова, министар правде Сељим Сељими а Рам Љика министар образовања. Скендер Речица предложен је за министра за рад и социјално старање, Весељ Краснићи за министра за трговину и индустрију и Енис Керван за министра регионалног резвоја.

Амбасада САД у Приштини поздравила је на Твитеру “мирно формирање” нове косовске владе.

“Радујемо се што ћемо сарађивати са владом Хотија и наставити важан посао на миру, правди и просперитету, укључујући и напоре за јачање регионалних односа и борбу са COVID-19”, написано је на Твитер налогу амбасаде.

УПРАЖЊЕНО МЕСТО ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ СЕВЕРНА МИТРОВИЦА
Избором Горана Ракића за потпредседника и министра за локалну самоуправу биће упражњено место председника Општине Северна Митровица на коме је до сада био. Следе избори за новог председника Општине.

 

Аутор Андрија Игић

 

Извор РТС, 03. јун 2020.

 

ВУЧИЋ: ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА КОСОВСКО ПИТАЊЕ РАСТЕ И У САД И ЕУ
Председник Александар Вучић изјавио је да су нова правила Приштине за улазак робе на Косово “суманута” и додао да ће се видети да ли ће их нова приштинска влада повући. Напоменуо је и да интересовање за косовско питање расте и у САД и у Европској унији.

Александар Вучић је рекао, поводом нових мера које је увела Приштина, да не разуме како они замишљају живот у 21. веку, у којем нема слободног протока робе, услуга, људи и капитала. Додао је да су то, срећом, осудили Американци, Европљани, Руси, јер је реч о цивилизацијским вредностима које су неупитне.

Вучић је новинарима у Новом Пазару, након обиласка радова на изградњи и реконструкцији путева, рекао да централна Србија због тих мера губи око милион евра дневно, али да тиме губе и косовски Албанци, којима је потребна и сировина из централне Србије, али и готови производи којима тргују.

“Они су навикнути на највећи део производа који долази из централне Србије или како би они рекли из Србије”, рекао је Вучић.

Додао да је да је слободна трговина један од темеља на којима је Београд инсистирао и да се зато залагао за снажније повезивање и од Цефте, да би могло да се ради, тргује, праве путеви, повезују људи. Упитан зашто се није изјаснио у вези са новим правилима до сада, Вучић је рекао да га новинари нису питали, а и да није у стању да сваког дана коментарише нове одлуке, јер сваког дана Приштина измисли нешто ново.

“Изјаснили су се они који је требало да се изјасне, од Марка Ђурића до Владе Србије”, указао је Вучић.

На питање да ли ће отићи до Јариња, јер је близу Новог Пазара, Вучић је рекао да је данас био надомак Брњака, а не Јариња.

“Били смо надомак Брњака, а не Јариња, само да смо пошли лево, односно на исток, отишли бисмо у Зубин Поток, сад бисмо морали до Рашке па да се спуштамо ка Јарињу, тако да нам је Јариње и даље мало даље”, рекао је председник.

“ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА КОСОВСКО ПИТАЊЕ РАСТЕ И У САД И ЕУ”
САД не губе интересовање за решавање косовског питања, упркос проблемима са којима се та земља суочава, рекао је председник Александар Вучић и додао да интересовање за то питање расте и у ЕУ.

Александар Вучић је, упитан да ли ће се комплексна ситуација у САД одразити на пад интересовања Вашингтона за решавање питања КиМ или, ипак, рачуна са посвећеношћу и ентузијазмом Ричарда Гренела да се постигне резултат, пренео је да са Гренелом размењује поруке и да амерички изасланик показује интересовање сваког дана.

Такође је указао и да се чуо са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, додајући да се ни њихово интересовање не смањује, већ расте. Србија, каже, мора да разговара са свима, али треба да знамо на чему ЕУ заснива свој оптимизам када жели да убрза процес решавања косовског питања.

“Ја до сада нисам видео никакав предлог. Реално је да седнемо и разговарамо, али да не постоје никакве таксе, нити ограничења. Ја сам спреман увек, мени је држава важнија од странaчких и других питања”, рекао је Вучић одговарајући на питања поводом Лајчакове најаве да би до краја јуна могао да се настави дијалог са Приштином и да чланице ЕУ желе да се процес убрза.

Поводом информација да ће Јевгениј Примаков бити постављен за шефа агенције Руска сарадња, Александар Вучић је изјавио да Србија са Русијом има истински пријатељске односе и да му “не пада на памет” да се меша у њихову кадровску политику.

“Поносан сам на чињеницу што сам после Николе Пашића, после више од 105 година, први Србин који је добио Орден Александра Невског и то из руке Путина. То је гаранција нашег односа”, подвукао је председник.

ЖЕЉА ДА АМЕРИЧКИ НАРОД ПРЕВАЗИЂЕ ТЕШКОЋЕ
Вучић je изјавио да председнику САД Доналду Трампу и америчком народу жели да превазиђу све тешкоће. Не слаже се, каже, са коментарима на друштвеним мрежама попут “заиграла мечка пред вашим вратима”.

“За нас и нашу земљу је важно да се ситуација у Америци смири, јер само снажна Америка може да значи снажну економију света и Србије, значи више путева, много више посла, новца за грађане наше земље”, објаснио је председник. Србија је уз њих и спремна је да помогне, ако има нешто у чему можемо да помогнемо, поручио је Вучић.

ВУЧИЋ О ОПТУЖБАМА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: НЕ МОГУ ДА ОДГОВАРАМ
Председник je одбацио оптужбе из Подгорице да је Србија одговoрна за подизање тензија између две земље.

“Јесте, ми смо ухапсили владику и држали га у притвору 72 сата, ми смо забрањивали њима да уђу у нашу земљу, па ми дижемо тензије, и то нам говоре о стању са ковидом 19 они који… али боље да ја не говорим о томе, већ су рекли други, епидемиолози…”, рекао је Вучић.

Поручио им је да раде свој посао, а да он не би “дизао” даље тензије. “Не могу чак ни да одговарам”, напоменуо је Вучић, упитан да коментарише оптужбе црногорског министра спољних послова.

 

Извор Танјуг/РТС, 03. јун 2020.

 

ХОТИ: СА СРБИЈОМ НЕЋЕ БИТИ НИ ПРОМЕНЕ ГРАНИЦА НИ РАЗМЕНЕ ТЕРИТОРИЈА
Нови албански премијер у Приштини Авдулах Хоти – који је наследио Рамуша Харадинаја и Аљбина Куртија – рекао је да ће „на основу Устава Косова* преузети одговорности за унапређење процеса дијалога са Србијом”. Нагласио је да ће „у том процесу“ сарађивати са Европском унијом и Сједињеним Америчким Државама, и да „неће дозволити било какву промену граница или размену територија”.

„Ми ћемо преузети одговорност за унапређење процеса дијалога са ЕУ и САД, не дозвољавајући промене граница и размену територија”, рекао је Хоти. Он је најавио да ће радити на сарадњи с косовском опозицијом, посебно у вези с дијалогом са Србијом.

Хоти је представио састав нове Владе у којој су четири заменика премијера. Бесник Тахити је први заменик премијера из редова Алијансе за будућност Косова (АБК), а остала три су Дритон Сељаманај из ДСК, Аљбуљена Баља из Социјалдемократске иницијативе Косова (СДИ) и Горан Ракић са Српске листе који је и министар локалне самоуправе.

Министри у новој влади из ДСК су Хикмете Бајрами министарка финансија и трансфера, Вљора Думоши министарка културе, омладине и спорта и Агим Вељиу министар унутрашњих послова и јавне управе. Антон Ћуни је министар одбране, Арбан Абраши министар за инфраструктуру и заштиту животне средине, Арменд Земај министар здравља, и Бесиан Мустафа министар пољопривреде. АБК је, поред првог заменика премијера, добила и Министарство спољних послова и дијаспоре (Мељиза Харадинај Стубла), Министарство правде (Сељим Сељими), Министарство економије (Бљерим Кучи) и образовања, науке и технологије (Рам Љика).

Социјалдемократска иницијатива, поред једног заменика премијера, има и два министарства: рада и социјалног старања (Скендер Речица) и индустрије и трговине (Весељ Краснићи). Поред Ракића, министар са Српске листе је и Далибор Јевтић.

 

Извор Факти, 03. јун 2020.

 

ГРЕНЕЛ ПОЗДРАВЉА ФОРМИРАЊЕ ВЛАДЕ И “ЈЕДВА ЧЕКА” ДИЈАЛОГ
Специјални амерички изасланик у дијалогу Београда и Приштине Ричард Гренел поздравио је избор нове косовске владе са Авдулахом Хотијем на челу. У саопштењу из Гренелове канцеларије наводи се да амерички изасланик једва чека да се наставе разговори са Београдом.

“Поздрављам нову владу Косова и радујем се наставку обнављања партнерства са њом и дијалогу са Србијом”, рекао је Гренел у изјави коју преносе приштински медији.

Посланици у косовској скупштини изгласали су нову владу, са 61 гласом “за”. Српска листа ће имати два места.

 

Аутор Андрија Игић

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор РТС, 03. јун 2020.