Суд у Хрватској легализовао усташки поклич „за дом спремни“

На основу те пресуде, Марко Перковић Томпсон ће поклич „за дом спремни” и даље моћи несметано да узвикује на концертима у Хрватској

Поклич „за дом спремни” на почетку Томсонове песме „Бојна Чавоглаве” није прекршај – одлучила је данас велика већина судија Високог прекршајног суда Хрватске. Од деветнаест присутних судија, чак четрнаест њих је гласало за став да је тај поклич на почетку песме допуштен, четворо је бранило став да је јавна употреба тог поклича увек и у свим околностима протизаконита и представља прекршај док је један судија остао уздржан, пише Јутарњи лист. Тиме је више од две трећине судија Високог прекршајног суда потврдило контроверзну пресуду коју је прошле године донело веће тога суда.

На основу те пресуде, Марко Перковић Томпсон ће поклич „за дом спремни” и даље моћи несметано да узвикује на концертима у Хрватској. Пресуда у том случају супротна је низу пресуда које је од 2015. до прошле године донео Високи прекршајни суд у којима су прекршајно кажњавани они који су јавно извикивали или истицали тај поклич.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 03. јун 2020.