Sud u Hrvatskoj legalizovao ustaški poklič „za dom spremni“

Na osnovu te presude, Marko Perković Tompson će poklič „za dom spremni” i dalje moći nesmetano da uzvikuje na koncertima u Hrvatskoj

Poklič „za dom spremni” na početku Tomsonove pesme „Bojna Čavoglave” nije prekršaj – odlučila je danas velika većina sudija Visokog prekršajnog suda Hrvatske. Od devetnaest prisutnih sudija, čak četrnaest njih je glasalo za stav da je taj poklič na početku pesme dopušten, četvoro je branilo stav da je javna upotreba tog pokliča uvek i u svim okolnostima protizakonita i predstavlja prekršaj dok je jedan sudija ostao uzdržan, piše Jutarnji list. Time je više od dve trećine sudija Visokog prekršajnog suda potvrdilo kontroverznu presudu koju je prošle godine donelo veće toga suda.

Na osnovu te presude, Marko Perković Tompson će poklič „za dom spremni” i dalje moći nesmetano da uzvikuje na koncertima u Hrvatskoj. Presuda u tom slučaju suprotna je nizu presuda koje je od 2015. do prošle godine doneo Visoki prekršajni sud u kojima su prekršajno kažnjavani oni koji su javno izvikivali ili isticali taj poklič.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 03. jun 2020.

Pratite nas na YouTube-u