Iz EU poručuju da je sporazum o KiM pitanje meseca, Tači kaže da neće u Brisel

Promena granica nema podršku regiona i EU i nije opcija koja može biti rešenje za spor Beograda i Prištine, ocenjuju evropski izvori upućeni u tok dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak planira posetu Beogradu i Prištini tokom juna kako bi pripremio nastavak dijaloga dve strane, saznaje RTS u evropskim diplomatskim izvorima.

U Briselu očekuju da se dijalog nastavi “bez odlaganja” i navode da je postizanje konačnog dogovora pitanje meseci, a ne godina. Promena granica nema podršku regiona i EU i nije opcija koja može biti rešenje za spor Beograda i Prištine, ocenjuju evropski izvori upućeni u tok dijaloga.

“Do prvog sastanka u dijalogu možda neće doći već u junu, ali je izvesno da će on biti vođen u Briselu, uz posredništvo EU, i da će se fokusirati na dva glavna cilja – primenu do sada postignutih sporazuma i postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, rekao je visoki zvaničnik EU. Ocenio je da za postizanje konačnog dogovora, uz spremnost dve strane, neće biti potrebne godine, već da je to moguće ostvariti za “nekoliko meseci”.

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je spremnost da učestvuje u dijalogu čim to bude moguće, dok je u Prištini situacija “nešto fluidnija”, ocenjuju evropski izvori i navode da je Miroslav Lajčak stupio u kontakt s novim premijerom Hotijem i od njega zatražio da imenuje glavnog pregovarača za razgovore sa Beogradom.

Mere “reciprociteta” koje je uvela vlada bivšeg premijera Kurtija su štetne, nemaju nikakvo uporište u dijalogu i moraju biti povučene, ocenjuju u Briselu. S druge strane, kao gest dobre volje, partneri u Beogradu složili su se da ne nastave kampanju protiv priznavanja Kosova, kako bi se stvorio pozitivni momentum u dijalogu, ocenjuju evropski diplomatski izvori.

Ideja razmene teritorija prisutna je već neko vreme, ali je izazvala negativne reakcije i strahovanja u regionu, a nema ni podršku zemalja članica EU, navodi izvor EU.

“Na nedavnom sastanku specijalnog izaslanika Lajčaka sa predstavnicima zemalja članica, mnoge zemlje govorile su snažno protiv promene granica, a nijedna zemlja nije istupila u korist takvog rešenja. Prekrajanje granica prema etničkim kriterijumima nije ideja 21. veka, ne uklapa se u model evropske demokratije i može značiti otvaranje “Pandorine kutije”.

“Zato je ta ideja sklonjena sa stola”, ocenio je evropski zvaničnik. Dalje navodi da je predsednik Hašim Tači odbio pokušaje Miroslava Lajčaka da s njim razgovara, ali da je bilo kontakta između Lajčaka i Ričarda Grenela, specijalnog predstavnika američkog predsednika Trampa.

“Evropa želi saradnju sa SAD u kontekstu dijaloga. Ne želimo dva paralelna dijaloga i takmičenje sa američkom administracijom. Naš cilj nisu prilike za fotografisanje, nemamo izbore pred sobom, želimo da dođemo do ozbiljnog sporazuma. Jasno je da EU treba da vodi dijalog, jer jedino EU može da ponudi evropsku perspektivu Beogradu i Prištini”, rekao je zvaničnik.

Konačni rezultat dijaloga nije samo u rukama dve strane, već u dobroj meri i u rukama EU. Zemlje članice EU su te koje odlučuju o evropskoj budućnosti Beograda i Prištine. Ako dve strane dođu do istorijskog sporazuma, i EU će morati da bude spremna da ispuni svoj deo posla, izjavio je visoki zvaničnik EU.

 

Autor Dušan Gajić

 

Izvor RTS, 04. jun 2020.

 

TAČI: NE IDEM U BRISEL, NITI ĆU SARAĐIVATI SA LAJČAKOM
Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je da neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, jer Lajčak ne priznaje nezavisnost Kosova. Hašim Tači je rekao da se nada koordinaciji sa Avdulahom Hotijem kao premijerom.

“Ispuniću svoju ustavnu i zakonsku ulogu, nije mi do sastanaka sa srpskim liderima. Dao sam do znanja da neću ići na razgovor u Brisel, zato što je Lajčak dao do znanja da ne priznaje Kosovo i neću razgovarati tamo gde je reč o dijalogu između Prištine i Beograda”, rekao je Tači za T7 televiziju, prenosi portal Kosovo online.

Hašim Tači kaže da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini dala do znanja da je, “Kosovo nezavisna država” i da se delegaciji nije obraćala sa Priština.

“Lično sam rekao Lajčaku, uradićete dobar posao samo ako priznate Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, Kosovo prvo mora da dobije liberalizaciju viza, kako bi se vratilo poverenje u evropske institucije”, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti bi trebalo da podnese izveštaj novom premijeru Avdulahu Hotiju o onome o čemu je razgovarao tokom ova tri meseca sa Lajčakom i Boreljom. Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je pre nekoliko dana na Tviteru da dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje Unija nema alternativu.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Yves Herman

 

Izvor Kosovo onlajn/RTS, 04. jun 2020. 

Pratite nas na YouTube-u