Србија обуставила кампању „отпризнавања“ Косова?

Наводи се да су београдске власти дале пристанак како би допринеле атмосфери за поновни почетак дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине

Србија је пристала да обустави кампању повлачења признања косовске независности, потврдили су новинарима дипломатски извори у Бриселу, преноси дописник Радија Слободна Европа (РСЕ). Наводи се још да су београдске власти дале пристанак како би допринеле атмосфери за поновни почетак дијалога о нормализацији односа између Kосова и Србије.

“Kао део добре воље за стварање атмосфере која је погодна за наставак дијалога, стране у Београду су се сложиле да неће наставити са овом кампањом”, потврдио је новинарима један високи дипломатски извор у ЕУ. Један од високих званичника Европске уније који се бави процесом дијалога је истакао да је кампања Србије, “иритантно питање”. “Морамо градити позитиван замах, а не да се међусобно иритирамо”, наводи овај саговорник.

Број држава које су као резултат дипломатских настојања Србије повукле признање независности Kосова, која је проглашена 2008. године, није познат. Међутим, званичници Србије укључујући и председника државе Александра Вучића, нису крили да су своју дипломатију усмерили у том правцу. Србија је такође отворено заговарала ставове против пријема Kосова у међународне организације, попут Интерпола и Унеско.

Дипломате из Брисела оцењују да обе стране требају допринети конструктивној атмосфери која ће омогућити обнову дијалога. Они, стога, сматрају да недавно увођење мера реципроцитета претходне косовске владе на челу са Аљбином Kуртијем „није у том духу“. Бриселски званичници очекују од нове косовске владе да предузме све мере како би се створила позитивна атмосфера око дијалога који убрзо треба да се настави у Бриселу, што подразумева и укидање ових мера.

 

Мирослав Лајчак, специјални представник ЕУ за дијалог између Србије и Kосова је недавно оценио да је разочаран одлуком о увођену мера реципроцитета те је затражио хитно укидање.

 

Насловна фотографија: Министарство спољних послова

 

Извор Радио Слободна Европа, 04. јун 2020.