Амбасада Немачке одговорила зашто је подржала сајт ratusrbiji.rs

„Само ако смо спремни да дозволимо да се чују различити гласови, можемо се приближити 'објективној' истини”, истичу из немачке амбасаде

Немачка амбасада образложила је мотиве за подршку порталу ratusrbiji.rs и одговорила на коментаре који су се јавили након тога.

Само ако смо спремни да дозволимо да се чују различити гласови, можемо се приближити “објективној” истини, поручују из Амбасаде Немачке у Београду након питања Тањуга о мотивима подршке.

Сајт је, иначе, покренула Иницијатива младих за људска права, као платформу за коју кажу да ће пружати “све важне и релевантне информације о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права на територији Србије у периоду од 1991. до 2001. године”.

Министар Ивица Дачић реаговао је чуђењем што је такав сајт покренут, када су се, како наводи, Хашки трибунал и национални судови годинама уназад бавили тим питањем, и сматра да је то још једна политизација теме ратних злочина.

Коментар тим поводом објавио је и један београдски лист под насловом “Од Срба праве нацисте уз евре из Немачке”, који немачка амбасада одбацује као тенденциозне.

“Имајући у виду незапамћене, стравичне злочине које су Немци починили за време Другог светског рада, и овде у Србији, сматрамо као Амбасада Немачке да је управо суочавање са свим аспектима историје изузетно важно”, наводи Амбасада у допису Танјугу.

Искрено, па често и контроверзно суочавање са властитом историјом темељ је, како се наводи, на којем почива помирење и на којем се гради боља будућност. То за земље бивше Југославије посебно важи, истичу из Амбасаде, за период ратних сукоба после распада Југославије 90-их година.

“Притом се, по нашем дубоком уверењу, не ради о једној јединој истини, већ је неопходно да схватимо и да прихватимо да постоји више различитих субјективних сећања и ”истина” везаних за исти историјски догађај. Само ако смо спремни да дозволимо да се чују различити гласови, можемо се приближити ”објективној” истини”, оцењују у Амбасади Немачке.

У том смислу се, како се додаје, надају да ће Иницијатива младих за људска права, која је уз њихову подршку креирала портал “ratusrbiji.rs”, дати допринос тој, по њиховом убеђењу важној, дебати о односу према ратовима на тлу бивше Југославије, наводе из Амбасаде, те додају да се та подршка не може квалификовати као “кампања”.

На питање да ли је пракса да дају подршку сличним иницијативама и у другим земљама и које су то конкретне сличне иницијативе којима пружају подршку, немачка Амбасада каже да је њихов циљ да прате Србију на путу ка ЕУ.

“Наш циљ јесте да пратимо Србију на путу ка ЕУ, пружајући подршку јачању цивилног сектора, унапређењу демократије и владавине права, слободи медија и говора, регионалној сарадњи и помирењу међу народима на овим просторима”, објашњавају у одговору и додају да све ове области играју велику улогу у преговорима у приступању ЕУ.

Амбасада Немачке као донатор подржава реализацију разних пројеката и у том контексту сарађује са различитим партнерима, међу којима су државне институције, међународне организације и невладине организације у Србији у које спада и Иницијатива младих за људска права, наводе још у Амбасади Немачке.

 

Насловна фотографија: Pixabay

 

Извор Танјуг/Б92, 04. јун 2020.