Европска унија позива Приштину да укине реципроцитет

Портпарол шефа спољне политике Европске уније Жозепа Борела, Петер Стано, позвао је власти у Приштини да преиспитају одлуку о мерама реципроцитета

Европска унија захтева да власти у Приштини преиспитају одлуку претходне владе Аљбина Куртија о реципроцитету, којом за робу без докумената на којима пише Република Косово није дозвољен улазак на Косово, пише Љајми.нет, преноси Танјуг.

Портпарол шефа спољне политике Европске уније Жозепа Бореља, Петер Стано, изјавио је да Приштина и Београд морају да се придржавају постигнутих споразума и позвао власти у Приштини да преиспитају одлуку о мерама реципроцитета, будући да се, према његовој оцени, Приштина и Београд, третирају као једнаки у дијалогу.

Када је реч о дијалогу, Стано је навео да ће тај процес бити настављен чим се створе услови након пандемије. Он је указао да ЕУ дуго захтева наставак дијалога.

„Наши партнери врло добро знају и понављамо им да тренутни статус кво у дијалогу није нешто што нуди стабилност”, рекао је Стано.

Он је додао да ЕУ остаје посвећена сарадњи са обе стране, како би разговори био настављени, али да је одговорност на Београду и Приштини да створе праве услове за наставак дијалога. Стано је рекао да именовање Мирослава Лајчака за спецјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине одражава важност коју државе чланице Уније дају дијалогу, а такође одражава поверење и подршку Лајчаку

Стано је истакао да нема сумње да је будућност Западног Балкана, укључујући Београд и Приштину, европска, али да је једини начин за то дијалог под окриљем ЕУ.

Одлука владе у Приштини о реципроцитету донета је првог априла ове године и она је заменила стопостотне таксе на робу из централне Србије, које је претходна косовска влада увела у новембру 2018. године и због којих је дијалог између Београда и Приштине у прекиду.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Yves Herman

 

Извор Политика, 05. јун 2020.