Немачка: Узвратићемо ако нам САД уведу санкције због Северног тока

Огласио се и посланик АфД-а Шефан Котре, који је рекао да би Немачка требало да одговори Вашингтону на најављене санкције, будући да оне представљају својеврсни економски рат

Немачка би могла да уведе контрамере Америци у виду додатних дажбина на увоз америчког гаса уколико Вашингтон не обустави да врши притисак по питању гасовода „Северни ток 2“, изјавио је шеф комитета за енергетику немачког Бундестага Клаус Ернст.

„Понашање САД по питању изградње гасовода не треба третирати као пријатељски чин, већ представља својеврсни напад на суверенитет Немачке и ЕУ у целини“, рекао је он.

Претходно се по том питању огласио и представник Министарства економије Немачке, који је рекао да званични Берлин одбацује санкције које је Вашингтон најавио на рачун гасовода „Северни ток 2“.

Огласио се и посланик „Алтернативе за Немачку“ Шефан Котре, који је рекао да би Немачка требало да одговори Вашингтону на најављене санкције, будући да оне представљају својеврсни економски рат.

Подсетимо, нацрт закона о санкцијама против гасовода „Северни ток 2“ поднет је америчком Сенату, саопштио је један од коаутора овог нацрта, републикански сенатор Џон Барасо.

У плану је да раније уведене санкције буду примењене на све активности које се тичу полагања цеви, али и осигурања, што значи да ће се убудуће ограничења примењивати и на осигуравајуће компаније које пружају услуге танкерима који раде на гасоводу.

 

Насловна фотографија: nord-stream.com

 

Извор Спутњик, 05. јун 2020.