Vučić o Rezoluciji 1244, izborima u SAD, Lavrovu…

On je novinarima pojasnio da u tom aktu Ujedinjenih nacija ima stvari za koje Srbija može da se uhvati, ali i protivnici imaju za šta da se drže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Rezolucija 1244 ima svojih loših i dobrih strana, ali da Srbija nema bolji argument od nje u pregovorima s Prištinom. On je novinarima u Nišu pojasnio da u tom aktu Ujedinjenih nacija ima stvari za koje Srbija može da se uhvati, ali i protivnici imaju za šta da se drže.

„Mi smo spremni da razgovaramo, ali ultimatume iz Prištine koje svaki dan čujete da je jedini uslov priznanje Kosova od strane Srbije ili imaju druge želje i teritorijalne pretenzije, na to se samo osmehnete jer ne možete da pokazujete aroganciju prema velikim zemaljama sveta“, rekao je Vučić.

On je dodao da mu je žao što Srbija ranije nije mogla da zaštiti više života, prenosi B92.

„Ali uvek ćemo imati snage da kažemo ne onome protiv naših nacionalnih interesa, u nadi na ćemo imati za šta da kažemo da“, rekao je Vučić.

„Neće biti laka borba u mesecima koji dolaze“, rekao je on.

 

Izvor Sputnjik, 09. jun 2020.

 

VUČIĆ: NISAM BIRAO STRANE NA IZBORIMA U SAD
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje da je izjavom o fudbaleru Aleksandru Kataiju izabrao stranu u američkim predsedničkim izborima, istakavši da je stao u odbranu državljanina Srbije.

“Ne mislim da je vrhunac demokratije da otpustite fudbalera, ne zato što loše šutira levom i desnom nogom, već zato šta njegova žena piše negde”, rekao je Vučić i poručio da ako je “ona počinila krivično delo raspirivanja verske, nacionalne i rasne mržnje treba je krivično goniti, a ne otpuštati njenog muža”.

Vučić je rekao da se izvinjava što je stao na stranu državljanina Srbije. Što se tiče Donalda Trampa i Džoa Bajdena, dodao je on, Bajdena bolje poznajem i bio mi je gost u Beogradu.

“Šta bi bilo bolje za Srbiju, mogu da pričam, a ako ste vi zaključili da je Tramp, neću da negiram. Učestvovao sam i na skupu jednog drugog predsedničkog kandidata”, podsetio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da čuva ugled Srbije i ne meša se u tuđe unutrašnje odnose i poslove. On je ponovio da je imao potrebu da zaštiti pravo na rad čoveka koji nikome ništa nije skrivio.

“Želim Americi da izađe iz problema, uveren sam da će naši američki partneri naći put, jer njihov izlazak iz krize, znači i brži izlazak Evropske unije, a samim tim i brži izlazak i Srbije ne iz krize, već smanjenog rasta”, zaključio je Vučić.

Fudbalski klub LA Galaksi uručio je Kataiju otkaz, jer je njegova supruga objavom na društvenim mrežama stala na stranu policije u obračunu sa građanima zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

 

Izvor Fonet/RTS, 09. jun 2020.

 

VUČIĆ UVEREN DA LAVROV DOLAZI SA PRIJATELjSKIM PORUKAMA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren je, kaže, da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u posetu našoj zemlji dolazi sa prijateljskim rečima i porukama. Lavrov će u poseti Srbiji boraviti 18. i 19. juna.

„Ja ću se 18. juna sresti s Lavrovim i čuti šta je to što misli. Uveren sam da dolazi sa prijateljskim pobudama, rečima i porukama”, rekao je Vučić novinarima u Nišu.

Vučić je naveo da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji i da „veruje u takve rezulatate”. Novinari su ga, inače, pitali da li je tačno da Lavrov dolazi sa porukom Vladimira Putina da za Kosovo nema rešenja bez Srbije.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor Sputnjik, 09. jun 2020.