Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

Vučić o KiM: Zamrznut konflikt nije rešenje, ali plašim se da nema rešenja

„Koga briga za to kada ćemo se sastati, već šta je agenda i o čemu ćemo da razgovaramo, je l‘ to da mi priznamo, a da dobijemo šta? Zbog čega bismo mi to uradili? Kada ih to pitam, ne kažu mi ništa”

Plašim se da zamrznuti konflikt nije rešenje, ali se plašim i da rešenja za Kosovo nema, rekao je večeras Aleksandar Vučić. Aleksandar Vučić je rekao da ne može nikome da kaže da ćemo da rešimo pitanje KiM, jer on ne zna kako bi se rešilo.

Istakao je da će se, kada dođe do njegovog susreta sa Miroslavom Lajčakom, ponovo govoriti o tehničko-metodološko-formalnim predlozima, kao i implementaciji već potpisanih sporazuma, ali ne i o suštinskom, o nekom predlogu, jer predloga nema.

“Kada krenemo u razgovore, verovatno će reći: hajde da pričamo o sporazumima koji su potpisani i o njihovoj implementaciji”, rekao je Vučić gostujući u emisiji Fokus na B92.

Ipak, ističe da je mnogo manje važno kada će se sastati sa Lajčakom, iako se mediji sada bave time da li će to biti 22. jula ili sedmog avgusta i slično.

“Koga briga za to kada ćemo se sastati, već šta je agenda i o čemu ćemo da razgovaramo, je l‘ to da mi priznamo, a da dobijemo šta? Zbog čega bismo mi to uradili? Kada ih to pitam, ne kažu mi ništa”, naveo je Vučić i dodao da to uvek pita javno.

Ne stidim se toga i ne plašim se, dodao je predsednik Vučić.

“Kažu – mi smo veliki rodoljubi i nećemo da izdamo, ali stvari su mnogo ozbiljnije i teže nego što želimo da ih predstavimo”, naveo je Vučić.

Upitan ko je bolji posrednik u rešavanju pitanja KiM, Vučić je rekao da će svakako i jedni i drugi da traže nezavisnost Kosova, kao i da za nas moraju da budu kredibilni partneri i Evropa, SAD, Rusija i Kina.

DA LI ĆE SE IĆI NA REFERENDUM
Na pitanje da li o krupnim stvarima kao što je Kosovo odgovornost treba da preuzmu političari ili građani na referendumu, on je ukazao da na referendum svakako mora da se ide, ako se menja ustavni status Srbije. Ipak, ne veruje da bi kompromisno rešenje za Kosovo uopšte prošlo na referendumu:

“Do te situacije će teško doći, jer se ponašamo iracionalno, kao i 1999, kada nismo uspeli da izračunamo kolika nas sila napada i zato smo izgubili 3.000 ljudi i 300 mostova”, ukazao je Vučić i dodao da to ne znači da ne osuđuje NATO agresiju.

Istakao je i da je sa Albancima imao 109 razgovora i da se oni pozivaju na dva dokumenta i to presudu MSP i Rezoluciju 1244.

“Pozivaju se na to da su srpske snage i SRJ jasno osuđene u rezoluciji za izazivanje incidenata i progona, a nema pomena OVK, dok se u preambuli navodi da Srbija prihvata delovanje Haškog tribunala.

On je istakao da je Rezolucija 1244 težak dokument, jer znači i uslovnu kapitulaciju i da se govori o tome da tek treba da se dođe do rešenja, kao i da se poziva na odluke iz Rambujea. Neke odredbe su prihvaćene zbog Rusa, koji su tražili okvir da zaštite sebe i deo međunarodnog prava.

Napominje i da su Albanci bili aljkavi i nisu organizovali referendum, već su se pozvali na Rugovin referendum, a ta formalna procedura je bila ono što smo mogli, a nismo iskoristili. Takođe i vojska i policija se ne mogu vratiti na Kosovo uz zahtev i saglasnost Kfora, a u suprotnom to bi značilo rat sa NATO-om, objašnjava i ukazuje da bi to bilo neodgvorno ponašanje.

“Izvinite što sam rekao istinu”, rekao je Vučić.

ODNOSI S HRVATSKOM SU DOBRI KAD SU NA RACIONALNIM OSNOVAMA
Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da Srbija danas brže raste od te susedne zemlje.

“Prvi put Srbija značajno, snažnije i brže raste od Hrvatske. Ja se time ponosim i nikoga ne vređam. To je jedina dozvoljena utakmica između država, uz svu saradnju”, objasnio je on.

Istakao je da ne želi da ugrozi odnose sa Zagrebom.

“Ne želim da bilo kog trenutka ugrozim naše odnose, koji su dobri kada su postavljeni na pragmatičnim osnovama”, rekao je Vučić i dodao da mu je najteže od kada je na vlasti, pored hajke na decu, bila poseta Vrginmostu, sa hrvatskim Srbima.

“Bilo je užasno. Bilo je tako oranizovano. Mogao bih knjigu da napišem o pitanjima i gde sam sve zaustavljen. Državni sam čovek i znam šta rade službe. Da ne pričam kako je u jednom selu pored Vrginmosta jedan Srbin mislio da je bezbedan kada spusti roletne i priča sa mnom. Pre toga oni su postavili bubice u njegovoj kući”, rekao je Vučić.

“MOGUĆI DRUGI TALAS KORONE NA JESEN DOČEKAĆEMO SPREMNI”
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da su poslednji registrovani slučajevi zaraze koronavirusom sa lakim simptomima, ali da je potreban oprezan, te poručio da se više plaši novog talasa na jesen, koji ćemo, ističe, dočekati spremni.

“Poslednji slučajevi su lakši simptomi, 70 odsto je Beograd, uglavnom estrada. Uz to, uopšte se ne uvećava broj pacijenata na respiratorima”, rekao je Vučić za TV B92.

Na pitanje zašto moramo da testiramo toliko ljudi, znatno više od ostalih u regionu, odgovorio je da se slaže sa konstatacijom premijerke Ane Brnabić: “Zato što smo mi jedine poštene budale”.

VUČIĆ: POMAŽEMO VIŠE NEGO IKAD SRPSKE INSTITUCIJE U CG I RS
Aleksandar Vučić je večeras rekao da Srbija skoro u potpunosti finansira srpske institucije u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Istakao je da je pre 10 dana Srbija uplatila dodatnih 1.640.000 za srpske institucije, a za izgradnju Srpske kuće platila je 3,5 miliona evra.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Tanjug/RTS, 13. jun 2020.