Hoti postavio pet uslova za Srbiju; Vučić: Svih pet neprihvatljivo

Hoti je naveo da su ciljevi tzv. Kosova u dijalogu sa Srbijom: međusobno priznanje, članstvo u EU i UN, priznavanje Kosova od pet zemalja članica EU i ukidanje Rezolucije 1244

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je glavni cilj u dijalogu sa Beogradom da Srbija prizna Kosovo, preneo je danas portal Kosovo onlajn. Hoti je naveo da su ciljevi Kosova u dijalogu sa Srbijom: međusobno priznanje, članstvo u Evropskoj uniji (EU) i Ujedinjene nacije (UN), priznavanje Kosova od pet zemalja članica EU i ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

U okviru debate, koju je organizovao Demokratski institut Kosova, pod nazivom “Koja je platforma Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom?”, Hoti je rekao da od postavljenih ciljeva Kosovo neće odustati. On je rekao da se od 2011. vodi dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da će se od sada voditi dijalog s ciljem međusobnog priznavanja.

Naveo je i da ne veruje u “zaveru stvorenu oko dijaloga”. “Razne zavere o dijalogu sa mapama i priče o razmeni teritorija za mene nisu istinite i samim tim nisu deo razgovora. Postavili smo svoja načela i imam mandat da pregovaram na osnovu Ustava koji mi daje jasna ovlašćenja da vodim ovaj proces”, rekao je Hoti.

On je naveo da u okviru dijaloga neće razgovarati o pitanjima vezanim za teritorijalni integritet Kosova, dodajući da sporazumi moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova. Prema njegovim rečima, sporazum bi trebalo da formuliše sva otvorena pitanja, kao što su nestala lica, penzije, katastarske zone, artefakti i mnogo drugih pitanja.

 

Izvor Beta/B92, 17. jun 2020.

 

VUČIĆ: NE OČEKUJEM NIŠTA SPEKTAKULARNO OD SASTANKA U SAD
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne očekuje spektakularne stvari na sastanku u Vašingtonu 27. juna, već racionalan i pragmatičan razgovor.

„To su moja očekivanja. Mala je Srbija da bi mogla da zapoveda Beloj kući, ali dovoljno velika da ume da kaže šta su njeni interesi koje može, hoće i mora da zaštiti”, rekao je Vučić novinarima u Lajkovcu, javlja Tanjug.

On je to rekao upitan može li se od sastanka u Vašingtonu očekivati neka prekretnica i da li je uopšte posle 27. juna moguć povratak na staro, kad je reč o odnosu Beograda i Prištine. Vučić je ponovio i da, što se njega tiče, tema razgovora nije pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova.

HOTIJEVI USLOVI NEPRIHVATLjIVI
Svih pet uslova koje je danas izneo Avdulah Hoti neprihvatljivo je za Srbiju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i poručio da ni Hoti, ni Tači ne treba ni da dolaze na pregovore o KiM ako je to albanska platforma.

„Ako je to platforma sa kojom će Hoti ili Tači da dođu negde na razgovore, bolje da ne dolaze nigde, a potpuno mi je svejedno ko će doći od njih. To je sve što imam da im kažem”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da neće da izigrava heroja i vređa predstavnike Prištine, ali da moraju biti svesni tim vrstama ucena, unapred, pritisaka i pretnji neće promeniti stav Beograda, niti njegov lično.

„Ako mislite da ste postavili svoju poziciju tako što, kao papagaji, ponavljate svaki dan kako ste mnogo kompromisa napravili i ne znam šta sve, super. Ne moramo da razgovaramo, hajde da vidimo kako možemo da funcionišemo, sačuvamo mir i stabilnost i to je sve. Ali, ako mislite da tim vrstama ucena, pritisaka i pretnji možete da Srbiji naudite i da promenite stav Beograda i moj lični stav, grdno ste se prevarili”, poručio je Vučić, javlja Tanjug.

Vučić primećuje da je na KiM bukvalno u toku neka vrsta nacionalne histerije Albanca i da je zadovoljan tim što naša strana u mnogo mirnijem tonu i atmosferi sagledava svoju pozIciju. Vučić je, takođe, najoštrije osudio uzurpaciju imovine manastira Visoki Dečani.

„To je užas, čak i Stejt department reaguje i svi reaguju. I niko to ne može da dopusti. To Srbija najoštrije osuđuje”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše odluku ustavnog suda da se Visokim Dečanima na KiM vrati 24 hektara zemlje, ali da to nije još učinjeno i da su predstavnici kosovske vlade sa Hotijem prisustvovali otvaranju puta na uzurpiranom zemljištu manastira.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 17. jun 2020.