Hiljade građana u Crnoj Gori uprkos zabrani obeležilo Vidovdan

U više crnogorskih gradova su organizovani molebani povodom Zakona o slobodi veroispovesti, a u Podgorici su građani zapevali „Ne damo te vaskrslo Kosovo“

Ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici okupili su se građani kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodni veroispovesti. Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila ranije da neće biti organizovanih litija, a građani ulaze u hram gde je organizovan moleban.

Molebanu prisustvuju i studenti okupljeni oko „Studentske inicijative za odbranu svetinja”, koji su ispred hrama raširili transparent na kojem piše: „Studenti ne daju svetinje”, prenose podgoričke Vijesti.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ranije je izjavio da je prihvaćena odluka Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) da se ne organizuju litije, ali i da će biti nastavljene službe i molebani za oslobađanje od, kako je rekao, bezakonja koje je zavladalo u Crnoj Gori, prenosi Tanjug.

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve saopštio je juče da će ispoštovati nove mere crnogorskog Ministarstva zdravlja koje se odnose na zabranu verskih okupljanja, iako su, kako se navodi, „očigledno selektivne i diskriminatorne”.

 

Izvor Politika, 28. jun 2020.

 

MOLEBANI U CRNOJ GORI
U više crnogorskih gradova su organizovani molebani povodom Zakona o slobodi veroispovesti, javljaju crnogorski mediji, podsećajući da su odlukama vlasti zabranjene litije, ali ne i okupljanja građana ispred hramova.

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da neće biti organizovanih litija, a građani u Podgorici ulaze u hram gde se organizuje moleban. Molebanu su prisustvovali i studenti okupljeni oko „Studentske inicijative za odbranu svetinja”, koji su ispred hrama raširili transparent na kojem piše: „Studenti ne daju svetinje”.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služi moleban u manastiru Podlastva u Grblju.

U Baru je, nakon molebana, održana litija oko Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira, javlja RTCG.

Grupa građana u Nikšiću je, međutim, samoinicijativno krenula u protestnu šetnju, prenosi javni servis.

U Sabornom hramu u Nikšiću je, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti, služen moleban, nakon kojeg je grupa građana samoinicijativno krenula u protestnu šetnju ulicama tog grada, prenosi Tanjug.

Protojerej Ostoja Knežević pročitao je saopštenje Episkopskog saveta i pozvao sve okupljene da se nakon molebana raziđu, ali više stotina njih je uprkos tome krenulo u protestnu šetnju nikšićkim ulicama.

Jedan broj građana, koji se zaustavio na nikšićkom Trgu slobode, skandirao je „Ne damo svetinje” „Nikšićani brane svetinje”, „Ustala je Crna Gora, svetinja se branit’ mora”.

Okupljeni građani su potom nastavili Njegoševom ulicom, prema Sabornom hramu.

Molebani su organizovani i u Danilovgradu, Kotoru, Herceg Novom i na Žabljaku, navodi RTCG.

 

Izvor Poliitka, 28. jun 2020.

 

PODGORICOM SE ORILO “NE DAMO TE KOSOVO”
Ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici građani okupljeni na molebanu zapevali „Ne damo te vaskrslo Kosovo“.

Na platou ispred hrama u Podgorici okupljen je velik broj građana.

Podgorica peva: Ne damo te vaskrslo Kosovo

Podgorica peva: Ne damo te vaskrslo Kosovo

Gepostet von Taj ludi, ludi svet am Sonntag, 28. Juni 2020

 

Molebani za očuvanje svetinja održavaju se večeras, na Vidovdan u više mesta u Crnoj Gori.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Sputnjik/Iskra, 28. jun 2020.

Pratite nas na YouTube-u