Ljubodrag Dimić: Srpski narod se mora sabrati i odmeriti svoje potencijale

U 24. epizodi emisije Dijalog razgovarali smo sa Ljubodragom Dimićem, akademikom i istoričarom. Emisija je snimljena 29. juna u našem studiju u Beogradu

Zbog čega kao narod i država toliko stradamo, šta je uzrok naših političkih poraza u poslednjih 30 godina, a šta u celom 20. veku? Kako je istorijski nastajala crnogorska nacija i koliku ulogu u današnjoj krizi u Crnoj Gori igra upravo ta prošlost? Da li je Titova Jugoslavija počivala na antinacionalističkoj ili na antisrpskoj politici? Kako je Ideološka komisija SKJ 1958. godine utvrdila da se samo 10% pravoslavnih građana krstilo i išlo u crkve, a da među katolicima taj prosek ide i do 90%? Da li su se Slovenci i Hrvati u Jugoslaviji ponašali složnije nego Srbi i koji primeri to dokazuju? Koje su ključne razlike u delovanju srpske i hrvatske crkve? Kako je hrvatska strana zanemarila nove dokaze o Alojziju Stepincu predstavljene u okviru meštovite komisije? Zašto je Ivo Andrić bio najuspešniji diplomata od svih intelektualaca i po čemu se njegov diplomatski stil razlikovao od Dučićevog? Da li su postojale bitne razlike u kulturnoj politici Kraljevine Jugoslavije i komunističke Jugoslavije? Da li nam demografske projekcije kazuju da će u narednim decenijama svi balkanski narodi biti ugroženi demografskom ekspanzijom islamskog faktora iz pravca Bliskog istoka? Kako su česti ratovi i drugi društveni potresi u našem narodu stvorili mentalitet koji ne ceni disciplinu i strpljiv rad, i kako se izboriti sa tim problemom?

O ovim i drugim temama u 24. epizodi emisije Dijalog razgovarali smo sa Ljubodragom Dimićem, akademikom i istoričarom. Emisija je snimljena 29. juna u našem studiju u Beogradu.

Za više sličnih sadržaja, pratite naš kanal na Jutjubu i našu Fejsbuk stranicu.

 

Izvor Novi Standard

Pratite nas na YouTube-u