Vučić u četvrtak s Makronom u Parizu, u nedelju s Hotijem u Briselu

„Sastanak će biti prilika da se nastave razgovori i rad na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”, rečeno je Tanjugu u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti trebalo bi da se sastanu u nedelju, 12. jula u Briselu na novoj rundi dijaloga uz posredovanje EU, saznaje Tanjug u Briselu.

U pitanju je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa, čiji je posednji sastanak održan 2018. godine.

„Sastanak će biti prilika da se nastave razgovori i rad na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, uključujući i sva druga pitanja”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu planiran je za dva dana nakon virtuelnog samita, koji, prema nezvaničnim informacijama, 10. jula organizuju francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

U Briselu najavljuju da će domaćini sastanka Beograda i Prištine „na visokom političkom nivou”, 12. jula, biti šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak.

 

Izvor Politika, 06. jul 2020.

 

VUČIĆ S MAKRONOM U ČETVRTAK U PARIZU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Vučića.

Biće to prvi u nizu zgusnutih sastanaka predsednika Vučića, pošto je već za naredni dan, u petak, zakazan video samit o kosovskom pitanju, u organizaciji Pariza i Berlina, a u nedelju je, kako je već javljeno, dijalog Beograda i Prištine, u Briselu.

Vučić i Makron razgovaraće iza zatvorenih vrata, a teme razgovora u Jelisejskoj palati su, pored Kosova, i evropske integracije Srbije, kao i bilateralni odnosi dve zemlje.

Susret s francuskim predsednikom i jednim od ključnih evropskih lidera nije slučajno zakazan uoči samita posvećenog kosovskom pitanju, koji organizuju makron i kancelarka Angela Merkel, a ciji je primarni cilj ponovno uspostavljanje političkog dijaloga, kojem posreduje EU.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije

 

Izvor Politika, 06. jul 2020.

Pratite nas na YouTube-u