SAD zvanično započele povlačenje iz SZO

Neimenovani zvaničnik Stejt departmenta je potvrdio da su SAD „obaveštenje o povlačenju, koje stupa na snagu šestog jula 2021, podnele generalnom sekretaru UN”

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa obavestila je Kongres i Ujedinjene nacije da se SAD formalno povlače iz Svetske zdravstvene organizacije, potvrdio je visoki zvaničnik administracije za Si-En-En.

„Kongres je primio obaveštenje da je Tramp zvanično povukao SAD iz SZO, usred pandemije. To neće zaštiti živote ili interese Amerikanaca – ostaviće Amerikance bolesnima, a Ameriku samu”, napisao je demokratski senator Robert Menendez na Tviteru.

Neimenovani zvaničnik Stejt departmenta takođe je potvrdio za Si-En-En da su SAD „obaveštenje o povlačenju, koje stupa na snagu šestog jula 2021. godine, podnele generalnom sekretaru UN koji je zadužen za SZO”.

Pismo adresirano na UN je veoma kratko. Sadrži tri rečenice, rekao je dobro upućen izvor za Si-En-En. Pominje se povlačenje u roku od godinu dana.

Iako su i republikanski i demokratski kongresmeni govorili o sistemskim problemima sa SZO, mnogi su kritikovali odluku Trampa da se povuče iz te organizacije, prenosi Tanjug.

Tramp je u maju najavio povlačenje iz SZO nezadovoljan njenim postupanjem tokom epidemije koronavirusa.

 

Naslovna fotografija: Saul Loeb/AFP via Getty Images

 

Izvor Politika, 08. jul 2020.