Njujork tajms: Nasilan odgovor policije demonstrantima u Srbiji

Policijski službenici su snimljeni kako palicama tuku demonstrante, a te scene neki analitičari upoređuju sa ponašanjem policije tokom vladavine Miloševića

Hiljade Srba protestovalo je drugu noć za redom, nezadovoljni odgovorom predsednika Aleksandra Vučića na pandemiju korona virusa i opštim stanjem demokratije u zemlji, piše Njujork tajms.

Ovo su prvi protesti u Evropi od početka krize izazvane korona virusom, a pojedini analitičari tvrde da ovoliko nasilan odgovor policije nije viđen od vladavine Slobodana Miloševića 1990-tih, prenosi danas taj američki list.

Narod je na ulice izašao prvo u utorak, kada je Vučić saopštio da bi u Beogradu mogao da se uvede trodnevni policijski čas zbog drugog talasa zaraze koronavirusom.

Međutim, na demonstracijama je ubrzo izraženo opšte nezadovoljstvo Vučićevom kontrolom nad kreiranjem politika i upravljanjem krizom u Srbiji, piše Njujork tajms.

Protesti su nastavljeni i u sredu iako je srpski predsednik najavio da neće biti ograničenja kretanja za vikend.

List navodi da je nezadovoljstvo građana oličeno, ne samo u odluci o policijskom času, već i zbog ukidanja mera, organizovanja izbora i dopuštanja velikih okupljanja bez socijalne distance u toku pandemije.

Vučić je, pišu, proglasio pobedu nad koronavirusom u maju i relaksirao mere mnogo brže u odnosu na ostale zemlje u Evropi.

Odbio je da promeni način upravljanja krizom, uprkos skoku slučajeva na dnevnom nivou na preko 300 i ukazivanjima istraživačkih novinara da je broj zaraženih veći nego što se objavljuje.

Prema kritičarima predsednika Vučića, njegova odluka da ublaži ograničenja uoči izbora koji su povećali njegovu moć, a zatim da ih opet uspostavi, deluje kao da se igra javnim zdravljem zbog politike, piše list.

Policijski službenici su snimljeni kako palicama tuku nenaoružane demonstrante, a te scene neki analitičari upoređuju sa ponašanjem policije tokom vladavine Miloševića, predsednika Srbije za vreme ratova na Balkanu, kome je kasnije suđeno za ratne zločine u Hagu.

Vučić je u svom obraćanju naveo da je policija imala pravo da tako reaguje i da je primećeno strano mešanje sa ciljem da se naruši imidž Srbije na međunarodnom planu, piše Njujork tajms.

Analitičari navode da protesti bez jasnog vođstva i ciljeva nemaju budućnost.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tara Radovanović

 

Izvor Beta/Danas, 09. jul 2020.

Pratite nas na YouTube-u