Kremlj: Erdogan garantovao Putinu očuvanje svetinja i mogućnost poseta Aja Sofiji

Erdogan je Putinu garantovao da će stranci moći da uđu u Aja Sofiju, kao i da će hrišćanske svetinje biti očuvane, saopštila je pres-služba Kremlja

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom, između ostalog, o promeni statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju.

Erdogan je Putinu garantovao da će stranci moći da uđu u Aja Sofiju, kao i da će hrišćanske svetinje biti očuvane, saopštila je pres-služba Kremlja.

– Predsednik Turske dao je (Putinu) odgovarajuća pojašnjenja, istakavši da će pristup tom jedinstvenom spomeniku svetske civilizacije biti zagarantovan svima koji žele da ga posete, uključujući stranim državljanima, kao i da će hrišćanske svetinje biti očuvane – navedeno je u saopštenju.

Ruski lider je tokom razgovora skrenuo pažnju turskom lideru na značajan odjek koji je u Rusiji izazvala odluka da promeni status Aja Sofije u Istanbulu.

Tokom razgovora razmotrene su brojne aktuelne teme, kao što je ekonomska saradnja i situacija u Siriji i Libiji, navedeno je u saopštenju administracije turskog predsednika.

– Strane su razgovarale, pre svega, o ekonomskim pitanjima, koracima za proširenje bilateralnih odnosa, kao i o borbi protiv pandemije virusa korona. Lideri dveju zemalja su takođe ocenili situaciju u Libiji i Siriji i dotakli se drugih regionalnih pitanja – navedeno je u saopštenju.

LIBIJA I SIRIJA
Predsednici su se dotakli teme Libije, istakavši ponovo potrebu za prekidom oružanih sukoba i za povratkom pregovaračkom procesu u toj zemlji.

Putin i Erdogan takođe su visoko ocenili saradnju Ministarstava odbrane dveju zemalja, koja su omogućila da se stabilizuje situacija u sirijskom Idlibu.

– Nastavljena je rasprava o aktuelnim pitanjima međunarodnog dnevnog reda. Akcenat je bio i na važnosti pojačavanja napora za regulisanje situacije u Siriji, uključujući i u Astanskom formatu, oslanjajući se na sporazume koji su nastali nakon rusko-tursko-iranskog samita (putem videokonferencije) održanom 1. jula – navedeno u saopštenju pres-službe Kremlja.

Šefovi dveju država dogovorili su se da i dalje održavaju redovne dijaloge, uključujući i na najvišem nivou. Razgovor je održan na inicijativu turske strane.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik/Večernje novosti, 13. jul 2020.

Pratite nas na YouTube-u