Grčka i Turska odmeravaju snage u Egeju; Erdogan: Ne zanima me međunarodno pravo

„Šta god da međunarodno pomorsko pravo predviđa, to nas neće zaustaviti i nastavićemo sa istraživanjima morskog dna”, poručio je turski predsednik

Grčke oružane snage su u pripravnosti posle odluke Ankare da aktivira specijalni plan turske mornarice prema kojem se od juče započinju istraživanja energetskih resursa južno od grčkih ostrva Rodos i Kastelorizo i jugoistočno od Krita, za koja je predviđeno da traju do 2. avgusta. Prema Egeju je krenulo i 19 turskih ratnih brodova, a turski borbeni avioni su u toku dana u nekoliko navrata nisko nadletali Kastelorizo.

Reč je o nagoveštaju vrlo ozbiljne krize, jer se time, kako smatra Grčka, povređuju njena suverena prava. U kratkom roku cela grčka pomorska flota povučena je u zonu Egeja. U tom regionu, kao i kod reke Evros (Marice), uz granicu s Turskom, primetna je intenzivna vojna mobilnost, a najviši armijski kadar je na svojim pozicijama.

Atina procenjuje da je reč o otvorenoj provokaciji kojom se narušavaju grčke teritorijalne vode i ekskluzivna ekonomska zona predviđena međunarodnim pomorskim pravom. Međutim, Ankara se ne obazire na osude Grčke i Evropske unije.

Turski istraživački brod „Oruč reis” je juče po podne već bio nedaleko od Kasteloriza. Atina za sada prati razvoj događaja i poteze turske strane, ali najavljuje da će energično braniti svoja prava. Sudeći po najnovijoj izjavi turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, njegova zemlja ne namerava da traži bilo čiju dozvolu za bušotine u istočnom Sredozemlju.

„Šta god da međunarodno pomorsko pravo predviđa, to nas neće zaustaviti i nastavićemo sa istraživanjima morskog dna”, poručio je turski predsednik.

 

Autor Jasmina Pavlović Stamenić

 

Naslovna fotografija: DHA Photo

 

Izvor Politika, 21. jul 2020.

Pratite nas na YouTube-u