Споменик Милошу Обилићу у Грачаници (Фото: Радомир Јовановић/Нови Стандард)

Novosti: Još tri države bi mogle povući priznanje Kosova

Novosti podsećaju na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će Srbija „zasad biti uzdržana“ i čekati reakciju međunarodne zajednice

Srbija u ovom trenutku ima najave još najmanje tri države koje su spremne da preispitaju svoje odluke o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Beograd će prema njima usmeriti diplomatske aktivnosti ako Albanci nastave lobiranje za nova priznavanja ili prijem u međunarodne organizacije, pišu današnje Večernje novosti.

Naša zemlja je mesecima bila pod velikim pritiskom Zapada da prekine lobiranje za povlačenje priznanja, navodi list, ističući da ponovni zahtevi Prištine za prijem u međunarodne organizacije “predstavljali direktno rušenje tek obnovljenog dijaloga”.

Novosti podsećaju na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će Srbija “zasad biti uzdržana” i čekati reakciju međunarodne zajednice.

DAČIĆ: KOSOVO NASTAVLjA DA LOBIRA
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je “Priština frustrirana”, jer dve godine nijedna zemlja nije priznala Kosovo, niti su se učlanili u međunarodne organizacije.

Dačić je, u gostovanju na televiziji Pink, istakao da u najnovijem zatezanju odnosa između Beograda i Prištine nije reč o tome da se Srbija inati, nego je problem što Kosovo nastavlja da lobira i razrađuje mogućnosti za učlanjenje u razne međunarodne organizacije. Žele da pokažu da su ravnopravni sa Srbijom i time stvore osnovu za dalje učvršćivanje nezavisnosti, ukazao je on.

Dačić je poručio da zato Srbija prištinskim vlastima ništa ne veruje, a međunarodnoj zajednici je zamerio što na sve poteze Prištine ćuti, jer smatraju da ima pravo na to, dok bi, s druge strane, da je neka zemlja povukla priznanje Kosovo, Srbiju verovatno napali i osuđivali zbog toga.

Ukoliko dođe do novih zahteva za učlanjenje u međunarodne organizacije, mi ćemo nastaviti akciju za povlačenje priznanja, naglasio je Dačić, uz ocenu da će to možda omogućiti i da se pitanje Kosova ponovo vrati za pregovarački sto.

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Izvor FoNet/Večernje novosti/RTV, 28. jul 2020.