Dačić: Nije nam poznato da je EU spremila nacrt sporazuma, ali nije nemoguće

„Predstavljanje tog dokumenta u ovoj fazi dijaloga bi predstavljalo iznenađenje, naročito zato što nije najavljeno da će se to desiti, ali ništa nije nemoguće“

Beograd nije upoznat s tim da će u četvrtak u Briselu delegacijama Prištine i Beograda biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje da je uveren da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Pojedini mediji su sinoć objavili, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda, koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije.

Dačić kaže da je veoma čudno da se sada govori o nacrtu nekog dokumenta, jer Vučić neće u četvrtak ići u Brisel, te dodaje da bi takav dokument služio za dodatni pritisak na predsednika Srbije.

„Predstavljanje tog dokumenta sada u ovoj fazi dijaloga bi predstavljalo iznenađenje, naročito zato što nije najavljeno da će se to desiti, ali ništa nije nemoguće. Čudno je da to sada rade, kada Vučić nije prisutan tamo, njemu su najavili da će nastavak dijaloga biti u septembru”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

Kako kaže, ukoliko bude takvog dokumenta, on bi služio tome da se dobije na vremenu kako bi se izvršio dodatni pritisak na Vučića, i spolja i iznutra.

„Spolja razni faktori koji bi hteli da iskoriste za ucene, da Srbija mora da prihvati takav dokument, jer inače ne bi imala svetlu evropsku perspektivu, a i na unutrašnjoj političkoj sceni ima onih koji pomažu takvim pritiscima organizovanjem raznih demonstracija i nasilja na ulicama. To su dve strane jedne iste medalje. Žele da se sve vrati na staro stanje”, rekao je Dačić.

Ucenjivanje će biti ulazak Srbije u EU, kaže Dačić, jer se govori o tome da pravno obavezujući sporazum mora da usledi pre nego što se otvori put Srbije ka članstvu u EU.

Ističe da je siguran da će, ako bude takvog predloga dokumenta, Vučić upoznati javnost sa njegovim sadržajem i da će njegov odgovor biti u skladu sa nacionalnim i državnim interesima. Navodi da srpska strana nije obaveštena o nekom dokumentu na dnevnom redu u četvrtak, već da su to tehnička pitanja, poput pitanja raseljenih, ekonomije…

Upitan da li SAD i EU dogovaraju poteze kad je reč o kosovskom pitanju, Dačić odgovara da ne bi mogao da kaže da postoji zajedničko i koordinirano delovanje, već, naprotiv, pritisci iz EU i zemalja poput Nemačke i Francuske da SAD marginalizuju u dijalogu.

„To nije novo, mogli ste da vidite svih ovih meseci, oni su minirali sastanak koji je bio planiran u Beloj kući”, rekao je Dačić.

Dodaje da će svakako rezultat bilo kakvog dogovora morati da prođe Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što znači da će sve velike sile morati da daju svoje mišljenje o tome.

 

Izvor Politika, 29. jul 2020.

 

VUČIĆ SE U ČETVRTAK OBRAĆA JAVNOSTI
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u četvrtak, najavila je služba za saradnju s medijima predsednika. Vučić će se obratiti u 10 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova RS

 

Izvor Tanjug/B92, 29. jul 2020.

Pratite nas na YouTube-u