Moskva će 10. avgusta prva u svetu odobriti vakcinu protiv korone

Ruski zvaničnici izjavili su da rade na tome da vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja bude odobrena do 10. avgusta ili ranije

Rusija namerava da bude prva u svetu koja će odobriti vakcinu za korona virus za manje od dve nedelje. Ruski zvaničnici izjavili su za Si-En-En da rade na tome da vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja bude odobrena do 10. avgusta ili ranije.

Ona će biti odobrena za javnu upotrebu, a prvi će je dobiti zdravstveni radnici.

„To je trenutak Sputnjika”, rekao je Kiril Dmitrijev, šef ruskog fonda za suvereno bogatstvo, koji finansira ruska istraživanja vakcine, misleći na na uspešno lansiranje prvog satelita na svetu od strane Sovjetskog Saveza 1957. godine.

„Amerikanci su bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnjika. Isto je i sa ovom vakcinom. Rusija će je imati prva”, dodao je on, prenosi Tanjug.

Rusija, međutim, nije objavila nikakve naučne podatke o svom testiranju vakcine i Si-En-En nije u mogućnosti da potvrdi njenu tvrdnju o sigurnosti ili efikasnosti. Kritičari navode da postoji pritisak da se razvije vakcina usled političkog uticaja Kremlja, koji želi da predstavi Rusiju kao globalnu naučnu silu.

Postoji, takođe, velika zabrinutost da je testiranje vakcine na ljudima nepotpuno. Desetine proba sa vakcinama su u toku širom sveta, a na malom broju se ispituje efikasnost, međutim, većina istraživača upozorava da je ostalo mnogo posla pre nego što vakcine mogu da budu odobrene.

Dok su neke globalne vakcine u trećoj fazi ispitivanja, ruska vakcina tek treba da završi drugu fazu. Istraživači planiraju da tu fazu završe do 3. avgusta, a zatim sprovedu treću fazu ispitivanja paralelno sa vakcinisanjem medicinskih radnika.

Ruski naučnici kažu da je vakcina brzo razvijena jer je modifikovana verzija one koja već postoji za borbu protiv drugih bolesti. Takav pristup postoji i u mnogim drugim zemljama i drugim kompanijama.

Moderna, čiju vakcinu podržava američka vlada i koja je u ponedeljak započela testiranje treće faze, razvila je vakcinu protiv koronavirusa na okosnici vakcine koju je razvijala za srodni virus MERS. Iako je to ubrzalo razvojni proces, američki i evropski regulatori zahtevaju kompletan test bezbednosti i efikasnosti vakcine.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski vojnici bili dobrovoljci u ispitivanjima na ljudima. U snimljenim komentarima dostavljenim Si-En-Enu, Aleksander Ginsburg, direktor projekta, rekao je da je već sebe vakcinisao.

Rusko ministarstvo zdravlja, koje još nije potvrdilo avgust kao datum odobrenja, saopštilo je da će medicinsko osoblje koje se nalazi na prvoj liniji fronta biti prvo vakcinisano, nakon što vakcina bude odobrena za javnu upotrebu.

 

Izvor Politika, 29. jul 2020.

 

PUTIN: VAKCINACIJA MORA BITI DOBROVOLjNA
Vakcinacija protiv gripa treba da bude dobrovoljna, ali je potrebno kompetentno informisati ljude o važnosti vakcinacije i učiniti proces što je moguće lakšim, izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Da li se vakcinisati protiv gripa ili ne lični je izbor svakog čoveka, ali to je takođe i ogromna odgovornost svake osobe za sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih, posebno roditelja za zdravlje svoje dece“, rekao je Putin na sastanku o sanitarno-epidemiološkoj situaciji u Rusiji.

„Naravno, princip dobrovoljnosti se mora strogo poštovati“, naglasio je on.

Predsednik je naveo da je potrebno informisati ljude o važnosti vakcinacije protiv gripa i virusnih respiratornih infekcija, govoriti kada i u kojoj zdravstvenoj ustanovi se ona može besplatno obaviti, po mogućnosti bez čekanja u redu.

Ruski lider rekao je da je najvažnije zaštititi život i zdravlje državljana Rusije i da vlasti moraju da polaze od te logike.

POVERENjE U VAKCINU PROTIV KOVIDA MORA BITI APSOLUTNO
Ključni zahtevi za vakcinu protiv virusa korona su njena dokazana efikasnost i bezbednost, poverenje u nju mora biti apsolutno, naglasio je ruski predsednik.

„Zbog toga se mora postupati veoma pažljivo, poštujući sve zahteve i pravila u ovoj oblasti. Poverenje u vakcinu mora biti apsolutno“, precizirao je Putin i dodao da će se upravo odatle polaziti kada se budu donosile dalje odluke o vakcinaciji protiv virusa korona.

U Rusiji trenutno 17 naučnih instituta razvija 26 varijanata vakcina protiv virusa korona.

 

Naslovna fotografija: Minoboronы RF/TASS

 

Izvor Sputnjik, 29. jul 2020.

Pratite nas na YouTube-u