Utvrđen zajednički stav Srbije i RS o ćirilici i srpskom jeziku

„Osnovali smo koordinaciono telo koje će se baviti ovim pitanjima i očekujemo prve rezultate već polovinom septembra“, rekao je Vukosavljević

Delegacije ministarstava kulture Srbije i Republike Srpske danas su u Beogradu definisale polazne osnove za usaglašavanje zakonskih regulativa o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Srpskoj i Srbiji.

Ministarka kulture iz Republike Srpske Natalija Trivić je navela da je na sastanku usaglašen zajednički stav da su jezik i pismo identitetsko pravo svakog naroda, pa tako i srpskog, koji živi sa obe strane reke Drine.

„To smo prethodno definisali zajedničkom deklaracijom, potpisanom u martu prošle godine u Sremski Karlovcima, o srpskom kulturnom prostoru“, rekla je Trivić novinarima posle sastanka u Beogradu.

Ona je napomenula da i Evropska unija, takođe, deklarativno podržava statusne izmene koje regulišu status i pismo svakog naroda, pa tako i srpskog. Trivićeva je rekla da to nikako ne ugrožava ostale konstitutivne narode u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

„Svaki narod, pa tako i srpski, ima pravo da ima regulativu koja se jače i snažnije pozicionira, u smislu očuvanja srpskog jezika i pisma kao dela nacionalnog identiteta“, rekla je Trivićeva.

Ministar kulture Republike Srbije Vladan Vukosavljević je naveo da je sastanak bio veoma konkretan i da su usaglašene osnove o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

On je naveo da su politika očuvanja i zaštite ćiriličnog pisma, kao tradicionalnog izraza kulturnog identiteta srpskog naroda ma gde on živeo, kao i kulturna politika unapređenja jezika, pitanja od najvažnijeg značaja za srpski narod u Srbiji i Republici Srpskoj.

„Osnovali smo danas koordinaciono telo koje će se baviti tim pitanjima i očekujemo prve rezultate već polovinom septembra. Očekujemo da će zakonska rešenja dve države biti ista i da će ta rešenja doprineti principima za koje smo se založili u deklaraciji o kulturnom prostoru u Sremskim Karlovcima u martu prošle godine“, kazao je Vukosavljević, a prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Jaroslav Pap

 

Izvor Sputnjik, 28. jul 2020.

Pratite nas na YouTube-u