Srbija i RS u Rači obeležili stradanje Srba u Oluji

Na mostu u Sremskoj Rači je otkrivena spomen-ploča u znak sećanja na prognane i stradale u „Oluji“. Ploču su otkrili Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

U Sremskoj Rači održana ceremonija u znak sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji “Oluja”. Na mostu u tom mestu je otkrivena spomen-ploča. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbija ne pristaje na poniženje i da više neće biti mala i slaba da bi mnogi u regionu i svetu bili zadovoljni. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručuje: “Pustite nas na miru da tugujemo i nemojte nas ponižavati. Patrijarh Irinej pozvao na jedinstvo srpskog naroda.

21:12
Srbija ceni mir, ali ne pristaje na poniženje i ćutanje

Vučić je rekao da se od Srbije traži da zaboravi svoje žrtve i pesnike, ali uzalud. Naveo je da Srbija ceni mir, hoće saradnju i pomirenje, ali ne pristaje na poniženje i ćutanje.

Navodi da je u Hrvatskoj broj Srba sveden na statističku grešku i da je pitanje zašto drugi o tome ćute i traže od Srbije da o tome ćuti.

“Zar ne bi trebalo pravda da bude ista za sve”, upitao je predsednik.

Rekao je da je krvi bilo dosta i da je ovom prostoru potreban život.

“Pamćenje nam omogućuje da cenimo život, da ga ne trošimo olako”, navodi Vučić.

Ističe da Srbija, kada priča o zločinima nad narodom, govori o muci, tuzi, čemeru i stradanju i da se nikada ne raduje tuđim žrtvama i muci.

“Dok žive Srbija i Srpska zločin nad krajiškim narodom ne sme i neće biti zaboravljen”, poručio je predsednik.

21:02
“Više neće biti Oluja protiv srpskog naroda”

Vučić je istakao da više neće biti “Oluja” protiv srpskog naroda i da se Srbija i RS neće više svađati.

“Više nikada nećemo dozvoliti da bilo ko i bilo kada ubija i Srđana i Mrđana i Mlađena. Srbija više nikad neće biti tako mala i slaba da bi mnogi u regionu i svetu bili zadovoljni”, rekao je Vučić.

Izvinio se Srbima Krajišnicima jer je Srbija 1995. “ne samo podigla belu zastavu, nego sramno ćutala” i “nije im dala da idu traktorima kroz centar Beograda”.

“Izvinite Krajišnici i beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za svoju Srbiju”, naveo je predsednik i ukazao da Krajišnici danas doprinose razvoju i napretku Srbije.

“Oni su pobedili. Danas je Srbija mnogo jača nego što je bila i 1995. i 2005. i 2015.”, rekao je Vučić.

20:54
Vučić: Srbija neće pristati na poniženje

“Od 2014. godine Srbija i Srpska zajednički obeležavaju srpska stradanja. I na tu činjenicu veoma sam ponosan. Predsednik Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan što vidim da je gotovo celokupan narod razumeo značaj te ideje”, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Rekao je da se zločini nazivaju pravim imenima i da je zahvalan svima koji su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema sebi.

“Narode srpski ne zavbravi da više niko u Evropi i svetu ne govori o genocidu u NDH”, rekao je Vučić.

Rekao je da su srpski gradovi i sela opusteli i da su im Srbi krivi za sve.

“Ta matrica je postavljena, teško ćemo je danas i sutra izmeniti, ali imamo obavezu prema deci da im istinom otvorimo oči”, naveo je predsednik.

Rekao je da su Srbija i Srpska uspeli da kažu “ne” lažima i da poruče da Srbija živi, neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj stavili.

Rekao je da Srbija želi pomirenje, ali poniženje nikada i da samo traži da se pokaže pijetet prema srpskim žrtvama. Da se kaže da je u Jasenovcu stradao ceo narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

“Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negde nešto učinili, da to ne sakrivamo. Nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba”, naveo je Vučić i dodao: “Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda”.

Istakao je da Srbija nikada neće pristati na poniženjnje.

20:39
Na mostu u Sremskoj Rači podsećanje na 1995.

Na mostu su postavljeni traktori, prikolice, automobil “jugo” – koji podsećaju na tragične događaje iz 1995. godine. U tom abijentu se održava ceremnija i odigrava umetnični program, a tu se i obraćaju govornici. Glumci govore stihove.

20:19
Dodik: Pustite nas da tugujemo u miru i nemojte nas ponižavati

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na ceremoniji da srpski narod danas ima svoju slobodu u Republici Srpskoj i Srbiji.

“Naša osveta je to što smo i danas zajedno iznad ove reke, Save”, poručio je Dodik i dodao: “Ona postaje na svom putu isto grobnica koliko je i reka”.

Ističe da su se danas okupili da odaju poštu žrtvama i da je “deo plana da Srbi više ne postoje bila zločinačka akcija Oluja”. Navodi da Hrvati nisu krili da je Hrvatska bez Srba njihov cilj i da je “Oluja” deo kontinuiteta.

Podsetio je na zločine ustaša nad srpskim narodom u NDH i rekao da je “Oluja” izvedena uz blagoslov velikih sila kao konačan deo procesa progona Srba.

Govoreći o Hrvatskoj, upitao je kako neko može da obeležava kao važan dan to što je proterano 250.000 Srba i kako neko može to da slavi.

“Kome se ta domovinska zahvalnost upućuje”, naveo je Dodik.

Istakao je da srpski narod neće nestati i da “ljubi slobodu i da je za nju stradavao vekovima”.

Podseća da srpskom narodu u Hrvatskoj nije vraćena imovina i da se zabranjuje ćirilica i još jednom pita šta se to slavi u Hrvatskoj.

“Je li to neki novi evropski standard. Možda nismo u trendu pa to ne razumemo”, rekao je Dodik ukazavši da se i od Srba traži da to slave.

“Nas pustite u miru da tugujemo i nemojte nas ponižavati”, poručio je srpski član predsedništva BiH.

20:08
Himne RS i Srbije

Intonirane su himne Republike Srpske “Moja Republika” i Srbije “Bože pravde”. Usledio je prigodan umetnički program.

20:02
Otkrivena spomen-ploča na mostu

Na mostu u Sremskoj Rači otkrivena spomen-ploča u znak sećanja na prognane i stradale u “Oluji”. Ploču su otkrili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorad Dodik. Oni su nakon toga položili vence, a usledio je minut ćutanja.

19:58
Patrijarh Irinej: Možemo opstati samo ujedinjeni

Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji “Oluja”rekao da je jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po veri.

“Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava”, rekao je Irinej.

Kaže da je srpski narod plaćao cenu za svoje ime i veru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.

“Svim žrtvama velikog stradanja neka gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužili, i neka nam Gospod pomogne da se ujedinimo jedni s drugima, jer kao mali narod možemo opstati samo ujedinjeni”, poručio je patrijarh Irinej.

19:56
Susret predstavika Srbije i RS i pomen

Obeležavanje počelo susretom predstavnika Srbije i Republike Srbije, nakon čega je počeo pomen za stradale koji služi patrijarh srpski Irinej.

19:30
Očekuje se početak ceremonije

Na mostu u Sremskoj rači sve je spremno za početak ceremonije. Patrijarh srpski Irinej služiće pomen stradalima.

Na mostu kojim su kolone izbeglica 1995. godine stizale u Srbiju održan je komemorativni skup.
Obeležavanju Dana sećanja prisustvovali su predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Zbog pandemije koronavirusa nije bilo okušljanja građana kao prethodnih godina.

 

Naslovna fotografija: eparhijazt.com

 

Izvor RTS, 04. avgust 2020.