Lukašenko: Moskva je bratske odnose naših zemalja pretvorila u partnerske

Beloruski lider je naveo da su pohapšeni ruski državljani „ispričali sve“ i pozvao Moskvu da prestane da manipuliše činjenicama

Aleksandar Lukašenko je izjavio da je Rusija promenila bratske odnose sa njegovom zemljom „na partnerske“. Beloruski predsednik se uoči predsedničkih izbora, zakazanih za 9. avgust, obratio narodu i parlamentu.

Naglasio je da će Belorusija i Rusija „uvek biti najbliži saveznici, bez obzira ko je na vlasti“: „Rusija je uvek bila i biće nam najbliži saveznik. To je nepromenljiv faktor, to je duboko u našim narodima“

Lukašenko je izrazio uverenje da se Rusija plaši da će izgubiti Belorusiju jer nema drugih realnih i bliskih saveznika. Priznao je da je Zapad počeo pokazivati značajniji interes za Belorusiju i poručio:

„Naš odgovor je poznat svima: Belorusija se ni sa kim ne druži protiv nekog trećeg. Mi smo za multivektorsku, doslednu i predvidljivu spoljnu politiku“.

Beloruski lider je naveo da su pohapšeni ruski državljani „ispričali sve“ i pozvao Moskvu da prestane da manipuliše činjenicama“:

„Želim da svi predstavnici Ruske Federacije koji ovde sede, a i oni koji me sada slušaju, prestanu da lažu i da se bave ovakvim pisanijama po medijima. Uhapšeni su u istrazi priznali da su ih namerno poslali u Belorusiju. Sve je laž o Istanbulu, o Venecueli, o Africi i Libiji. Ti ljudi su posvedočili da su specijalno poslati u Belorusiju. Taj tim je imao zadatak da čeka“.

Lukašenko nije otkrio šta je trebalo da „čeka“, ali je negirao izveštaje da je sa ruskim rukovodstvom dogovorio „spektakl sa hapšenjem 33 Rusa“.

U nastavku je naveo: „Milijarde su bačene na Belorusiju, mobilisane su najnovije tehnologije. A neki sada plasiraju tvrdnje da su to dogovorila dva predsednika. To je veoma opasan signal“.

Lukašenko je pozvao sunarodnike na očuvanje mira i reda u zemlji i rekao da “lutkari neće uspeti”. I upozorio:

„Dođe li do pokušaja destabilizacije stanja u Belorusiji – bukteće tako da će se osetiti sve do Vladivostoka. Našu zemlju je nemoguće poljuljati, ovde neće biti obojenih revolucija sve dok je njena upravljačka vertikala jaka i dok uživa poverenje naroda“.

Prvi operativac Beloruskog saveta bezbednosti Andrej Ravkov izjavio je da su u Rusiji formirane još dve grupe koje bi navodno bile ubačene u Belorusiju da bi “napravile revoluciju”.

Moskva je na ovo već odreagovala.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF, Marija Zaharova, prvo se saglasila sa Lukašenkom da odnosi dve zemlje imaju imaju „čvrst i trajan fundament“. Pa dodala da krivica uhapšenih državljana Rusije u Minsku nije ničim dokazana:

„Rusija neće dozvoliti da njeni građani stradaju – bez obzira na spektakl koji gledamo. U Minsku to odlično znaju“.

 

Naslovna fotografija: Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

 

Izvor Fakti, 04. avgust 2020.