Oštre reakcije SAD i Nemačke na nacrt Zakona o vrednostima OVK

Ističe se da je „svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom i štiti imidž OVK“

Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos upozorenjima stranih diplomata i predstavnika Srba da će ugroziti slobodu govora, nalazi se na dnevnom redu zasedanja kosovske skupštine zakazanom za danas.

Predstavnici nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu ukazuju da će, bude li usvojen, zakon izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju i njeno delovanje.

Nacrt zakona čeka od 2018. godine, a aktiviran je prošlog meseca na zahtev Demokratske partije, pošto je protiv njenih osnivača Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine.

U nacrtu se navodi da je OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova. Kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK-a, na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu.

Ističe se da je “svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom i štiti imidž OVK”. Ko ne bude poštovao odredbe ovog zakona biće krivično gonjen.

Navodi iz nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim međunarodne diplomate u Prištini, pre svih američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je upozorio da se njime kriminalizuje sloboda govora, zastrašuju građani.

Ako kosovska skupština stavi na dnevni red i usvoji predlog zakona, a najave su da hoće, jer su se za nacrt zakona izjasnili i opozicioni poslanici, budžetska izdvajanja iznosiće više od dva miliona evra za gradnju muzeja i druge namene.

ŠTA KAŽU KRITIČARI VLASTI
Kritičari aktuelne vlasti u Prištini ukazuju da predloženi zakon predstavlja pokušaj zamagljivanja zakona o Specijalnom sudu, koji se bavi zločinima pripadnika OVK. Kosovska vlada odobrila je nacrt zakona dan pošto je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje osumnjičenog kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Predstavnici Srba na KiM ističu da ih brine najava glasanja za nacrt zakona o vrednostima OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Primer je slučaj bivšeg ministra u kosovskoj vladi Ivana Todosijevića, osuđenog prvostepeno krajem prošle godine u Prištini. Todosijević je optužen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja kada je rekao da je “slučaj Račak izmišljen”.

Potom je osuđen na dve godine zatvora zbog kako se navodi u presudi, “podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju”.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 07. avgust 2020.

 

SAD I NEMAČKA: ZAKON O ZAŠTITI OVK UDAR NA DEMOKRATIJU
Diplomatski predstavnici nekoliko zapadnih zemalja u Prištini izrazili su danas protivljenje nacrtu zakona o zaštiti vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova, tvrdeći da se njime podrivaju sloboda govora i napori da se osigura pravda.

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK na dnevnom redu je današnje sednice kosovske skupštine.

Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se po drugi put u poslednjih sedam dana, rekavši da su mnogi žitelji Kosova privatno preneli američkoj ambasadi da se ne osećaju bezbedno da bi javno govorili o zakonu o Oslobodilačkoj vojsci Kosova zbog “emotivno nabijene atmosfere” koju nosi javna rasprava o OVK.

“Zamislite koliko bi se građani suzdržavali kada bi zakon bio usvojen”, naveo je Kosnet u autorskom tekstu objavljenom tim povodom u prištinskoj štampi.

“Verujem da ovaj zakon, bez obzira na ciljeve, nije u skladu sa opredeljenjem za osnovne slobode koje su u srži ustava Kosova. Usvajanje zakona, u sadašnjem obliku, oslabilo bi kosovsku demokratiju”, napisao je Kosnet.

I u ambasadama Nemačke i Švajcarske reagovali su protiv nacrta zakona.

“U demokratskom društvu ne bi bilo dobro gušiti rasprave ograničavajući ih krivičnim zakonom”, napisao je nemački ambasador Jorn Rohde.

Švajcarska ambasada je saopštenjem izrazila zabrinutost da bi zakon mogao da potkopa slobodu izražavanja, i pozvala kosovske lidere da pronađu druge načine da pokažu poštovanje prema OVK.

“Predloženi zakon može da izazove zastrašivanje kod nekih građana Kosova i ometa druge procese usmerene na suočavanje sa prošlošću”, navode iz Ambasade Švajcarske.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

 

Izvor RTS, 07. avgust 2020.

Pratite nas na YouTube-u