Vučić: U nastavku pregovora o Kosovu tražićemo osnivanje ZSO

Vučić kaže da će Beograd tražiti u nastavku dijaloga sa Prištinom da se ispuni dogovoreno iz 2013. godine, a to je Zajednica srpskih opština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ukupan paket pomoći privredi sa današnjom isplatom 60 odsto minimalne zarade, biti 5,8 milijardi evra ili 12 odsto BDP-a. Ističe da je to jedan od najvećih paketa pomoći koji je jedna zemlja mogla da pripremi.

Kaže da banke već od devet sati prebacuju oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih, kao da je za tu svrhu iz budžeta opredeljeno 18,4 milijardi dinara. Vučić je dodao da će još jedna tranša biti uplaćena u septembru.

„Dodatna vrednost ovog paketa što se odnosi i na 13.550 novih preduzeća osnovanih od marta. Nemamo manji broj zaposlenih i prema evidenciji NSZ i prema onim što vidimo kroz isplate koje dajemo, već imamo nešto veći broj zaposlenih”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Srbija će u prvoj polovini godine biti po privrednom rastu prva ili druga u Evropi, kazao je predsednik. Napomenuo je da smo u prvom kvartalu bili prvi u Evropi po privrednom rastu, a u drugom kvartalu samo je Litvanija ispred nas, a čekaju se još rezultati za Irsku i Mađarsku.

„U drugom kvartalu je evrozona imala minus 14,4 odsto privredni rast, Srbija minus 6,5 odsto, Nemačka 11,7 odsto i Španija 22,1 odsto”.

Vučić ističe da ćemo nesumnjivo biti bolji od svake zemlje u regionu i prvi ili drugi u Evropi u prvoj polovini 2020.

POVOLjNIJA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da u ponedeljak počinje izgradnja kovid bolnice u Kruševcu. Vučić je rekao da će ona, ako uspešno uz pomoć prijatelja iz inostranstva budemo rešili pitanje vakcine, kao i kovid bolnice koja se gradi u Beogradu, ostati multifunkcionalna i moći će da prima bolesnike sa drugim bolestima.

Izgradnja kovid bolnica, prema njegovim rečima, je važna priprema naših kapaciteta za jesen, kada se očekuje sezona gripa i ukrštanje sa koronavirusom.

„Za nas je važno da u ovom trenutku brinemo o našim lekarima i medicinskim sestrama. Moramo da pronađemo način da jedan deo njih zbog prezasićenosti i umora, odmorimo. Moramo im omogućiti odmor u ovim trenucima da bi bili pripremljeni za jesen” objasnio je Vučić.

Takođe je istakao da se mora voditi računa i o drugim pacijentima, kako onkološkim, kardiovaskularnim, tako i dijabetičarima i drugim hronično obolelim. Rekao je da su primani svi urgentni slučajevi, onkološke i hronični bolesni. Posebno je pomenuo Onkološki institut, rekavši da po prvi put nemamo listu čekanja na lečenje karcinoma dojke.

Predsednik je najavio da za desetak dana kreće obnova četiri bolnice u Srbiji – u Vranju, Pirotu, Kikindi i Ćupriji. On je rekao da će za manje od godinu dana biti završen KCS u Beogradu, da se ubrzano nastavljaju radovi na Infektivnoj klinici KCS, ali i da se rade bolnice u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Prokuplju, Loznici.

Kako je najavio, uskoro kreće i rekonstrukcija KC Vojvodine u Novom Sadu, ali i KBC Bežanijska kosa gde će biti izgrađena dva dodatna onkološka bloka, sa dva nova linearna akceleratora za zračnu terapiju. Lekari, ističe, zaslužuju „veliko hvala” za borbu koji su pokazali tokom epidemije virusa korona.

„Kada vidite Mariju Zdravković (direktorka KBC Bežanijska kosa) da nakon što joj je majka umrla od korone sutradan ide u vizitu i bori se za druge pacijente i brine o njima, jasno vam je šta ti ljudi zaslužuju i šta su uradili za našu zemlju i narod”, zaključio je on.

TRAŽIĆEMO ISPUNjENjE DOGOVORA O ZSO
Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će Beograd tražiti u nastavku dijaloga sa Prištinom da se ispuni dogovoreno iz 2013. godine, a to je Zajednica srpskih opština.

„Ono što mene brine je da mi ne razgovaramo o stvarnim i suštinskim problemima, već se gleda kako da izbacimo neki papir. Zato će srpska strana tražiti od 7. septembra, kada verujem da je nastavak dijaloga, a ja ću predstavljati Srbiju tamo, tražiću ispunjenje ugovora iz 2013. godine o formiranje ZSO, koje je potpisano pod okriljem EU”, rekao je Vučić.

ZAKON O TZV. OVK DODATNO ŠIKANIRANjE SRBA
Užasna je za nas vest najavljeno donošenje zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK u Prištini, jer je to uvođenje verbalnog delikta, zabrana drugačijeg mišljenja i dodatno šikaniranje i maltretiranje Srba, poručio je predsednik.

On je dodao da je na to upozorio i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zamolio ga da to uzme u obzir.

Dodao je i da je predlog Beograda, u poslednjoj rundi razgovora o ekonomiji, bio da na robi koji se uvozi na KiM piše Srbija, bez Republika Srbija, ali da ne dolazi u obzir da na robi koja stiže sa KiM piše Republika Kosovo.

ŽELIMO DOBRE ODNOSE S HRVATSKOM
Upitan da prokomentariše izjavu hrvatskog ambasadora u Beogradu Hidajeta Biščevića da su prava Srba u Hrvatskoj veća nego prava Hrvata u Srbiji, Vučić je

Kazao da je logično da on tako misli, ali da se činjenice ne poklapaju s tim što govori. Ukazao je da je Srbija, od 26 dogovorenih tačaka, ispunila 25, dok Hrvatska nije nijednu.

NAREDNE NEDELjE NOVI KRUG KONSULTACIJA O VLADI
Sledeće nedelje biće održan drugi krug konsultacija o budućoj vladi, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da želi dobro da razmisli pre nego što donese odluku, kako bi ona bila korisna za građane.

„Sledeće nedelje nastavićemo sa određenim političkim strankama, i one tamo nedelje, drugi krug konsultacija. Sužavaćemo krug i izbor onih koji mogu da učestvuju u radu vlade, drugi će u opoziciju. Bićete obavešteni”, rekao je Vučić.

UKUPNA POMOĆ DRŽAVA SVAKOM ZAPOSLENOM VIŠE OD 1.100 EVRA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će zajedno sa današnjom isplatom 60 odsto minimalne zarade i još jednom tranšom u septembru, ukupna pomoć države svakom zaposlenom iznositi više od 1.100 evra.

Reč je o tri isplate minimalne mesečne zarade i dve isplate 60 odsto minimalca, a Vučić ističe da je to neverovatna pomoć države. Samo za ovu tranšu danas, ističe, mi izdvajamo u budžetu 18,4 milijardi dinara i time mnogo pomažemo srpskoj privredi.

„Ako izračunate, mi ćemo zajedno sa minimalcem koji ćemo isplatiti u septembru, uplatiti više od 1.100 evra ljudima, što je za svakog ko je zaposlen u mikro, malim i srednjim preduzećima i 50 odsto za one koji su u velikim preduzećima neverovatna podrška država”, rekao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 07. avgust 2020.

Pratite nas na YouTube-u