Бивши председавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић (Фото: predsjednistvobih.ba)

Bakir: Srbi u Dejtonu dobili previše; Dodik i Vulin: Nismo dobili ništa

„Srpska strana je Dejtonskim sporazumom u BiH već dobila i previše. Sve preko toga neumitno bi vodilo u nove konflikte i scenario koji sigurno ne treba nikome“

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) i potpredsednik Skupštine BiH Bakir Izetbegović poručio je da Republika Srpska može da se otcepi ili pripoji Srbiji samo posle nekog novog rata! Izetbegović je poručio i da apsolutno ne dolazi u obzir da Srpska postane kompenzacija Beogradu za eventualni dogovor oko Kosova i Metohije.

On je ocenio da je srpska strana u Bosni i Hercegovini već dobila ‘previše’ Dejtonskim sporazumom i da više od toga nikada neće dobiti.

– Ne verujem da će se među Srbima naći lider koji će potpisati nezavisnost Kosova. Ali, ako se to ipak desi, otvoriće se apetiti prema BiH i tražiće se kompenzacija za Srbe i Srbiju. Ipak, i Beograd i Republika Srpska treba da se ostave aspiracija da delovima BiH bude kompenzovan eventualni dogovor o Kosovu i Metohiji. I tamo i u BiH srpska strana i srpska vojska počinili su zločine i etnička čišćenja. Srpska strana je Dejtonskim sporazumom u BiH već dobila i previše. Sve preko toga neumitno bi vodilo u nove konflikte i scenario koji sigurno ne treba nikome, naročito ne bosanskim Srbima. Genocid ne može i neće biti nagrađen nezavisnošću – rekao je Izetbegović za ‘Radio Sarajevo’.

Komentarišući ove navode, srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin naglasio je da Srbi ništa nisu dobili u Dejtonu, nego su se sami izborili za Republiku Srpsku.

– Izetbegović je žalostan primer nepoštovanja Dejtonskog ustrojstva, ali i predvodnik političara koji smatraju da RS treba uništiti. Srpska nije poklon, ona je nastala kao srpski odgovor započetom ponavljanju jasenovačkog genocida. Svaki pokušaj rušenja Dejtona i poništavanja Republike Srpske imao bi nesagledive posledice – zaključio je Vulin.

 

Izvor Alo, 10. avgust 2020.

 

DODIK: SRBIMA NIKO NIŠTA NIJE DAO
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Srbima u Republici Srpskoj niko ništa nije dao i da su se za sve izborili sami, a Dejtonskim sporazumom su izgubili samostalnost koju su imali i koju će morati da vrate, prenosi Tanjug.

„BiH je dobila i previše u Dejtonu, i svakim danom se pokazuje da joj ni to nije pomoglo da postane država. Dva od tri konstitutivna naroda, BiH ne vide kao svoju državu, a muslimani Bošnjaci je vide kao državu samo za sebe”, rekao je Dodik na pitanje Srne da prokomentariše stav lidera SDA Bakira Izetbegovića da je srpska strana, kako kaže, i previše dobila Dejtonskim sporazumom.

Dodik je naglasio da se Republika Srpska borila i izborila da živi slobodno svoja na svome i ona je iskonska potreba naroda nad kojim je u prošlom veku, kako kaže, počinjen genocid, jer nije imao državu da ga štiti.

„Zato je Republika Srpska jedina voljena i funkcionalna u okviru koji zovu BiH. Ukoliko Izetbegović i njegovi politički sledbenici nastave da insistiraju na tome da nam je nešto dato, pokazaćemo im brže nego što su mislili da smo u stanju da se izborimo i za ono što unapred proglašavaju nemogućim”, poručio je Dodik.

On je ponovio da ne zna ko su „bosanski Srbi”, kako Izetbegović govori, ali ovi koji su stvarali RS i žive u njoj su Srbi koji državu nisu stvarali genocidom, kako izmišlja Izetbegović.

„Srbi su Republiku Srpsku proglasili 9. januara 1992. u miru, pre ijednog ispaljenog metka, i nažalost bili su prinuđeni da je brane životima. Zato i jeste sva ujdurma da se poništi upravo ta istorijska činjenica, koja u vodu baca svu ratnu i posleratnu muslimansku propagandu o nastanku RS”, rekao je Dodik.

Što se tiče južne srpske pokrajine Kosova i Metohije o kojoj Izetbegović govori, Dodik je rekao da će im ponoviti da je KiM sastavni deo Srbije i da nikome u Srbiji, bar ovoj što je na vlasti, ne pada na pamet da bude drugačije.

„No, ukoliko neko pokušava da nam kaže suprotno, moraće se suočiti sa činjenicom da na ovako malom prostoru neće proći politika duplih standarda”, naglasio je Dodik.

 

Izvor Politika, 10. avgust 2020.

 

VULIN: REPUBLIKA SRPSKA NIJE POKLON
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas da Republika Srpska nije poklon. Vulin je istakao da je Republika Srpska nastala “kao srpski odgovor započetom ponavljanju jasenovačkog genocida”.

Povodom izjave Lidera SDA i potpredsjednika Doma naroda PS BiH Bakira Izetbegovića da je srpska strana u BiH Dejtonskim sporazumom dobila i previše, Vulin je rekao da Srbi u Dejtonu nisu dobili ništa, već su se izborili za Republiku Srpsku, a da je Srbija bila uz njih i kao međunarodno priznata država mogla je da preuzme ulogu garanta i čuvara Dejtonskog sporazuma.

– Izetbegović je žalostan primjer nepoštovanja dejtonskog ustrojstva, ali i predvodnik političara koji smatraju da Republiku Srpsku treba uništiti – smatra Vulin.

On navodi da Izetbegović “ne poštuje ustav svoje zemlje i tako daje primjer i svim ostalima” i dodaje da dok SDA bude doživljavao Republiku Srpsku kao neprijatelja, BiH neće biti ni uspješna, ni funkcionalna država.

– Nema uspješne BiH bez uspješne Republike Srpske, svaki pokušaj rušenja Dejtona i poništavanja Republike Srpske, imao bi nesagledive posljedice – upozorio je Vulin.

 

Naslovna fotografija: predsjednistvobih.ba

 

Izvor Tanjug/RTRS, 09. avgust 2020.