Patrijarh Irinej: Pregovori o KiM ne obećavaju rešenje

„Razgovori koji će se voditi nisu nešto što obećava rešenje. Tako da je to još problem koji se samo produžava. Kosovo je u posebnoj situaciji i videćemo kako će to da se završi“

Patrijarh srpski Irinej izjavio je večeras da su se on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili da su razgovori Beograda i Prištine neizvesni i da je stanje na Kosovu veoma teško, prenosi Tanjug.

“Razgovori koji će se voditi nisu nešto što obećava rešenje. Tako da je to još problem koji se samo produžava. Kosovo je u posebnoj situaciji i videćemo kako će to da se završi”, rekao je srpski patrijarh, koji je danas razgovarao sa predsednikom Srbije.

Irinej, koji je sa Vučićem razmatrao i termin osvećenja Hrama Svetog Save na Vračaru, rekao je da je taj termin određen, ali da je pitanje da li će biti moguće organizovati ga u drugoj polovini oktobra.

“To zavisi od mnogih faktora i činjenica. Mi imamo nade da će tom činu prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin i od te ideje nismo odustali. Ponavljam, to će se dogoditi ako uslovi dozvole”, istakao je Irinej za portal Nova.rs.

On objašnjava da još ima mnogo posla na Hramu Svetog Save i da se sve planski obavlja.

“Ukoliko budemo obavili te poslove i ako prilike budu dozvoljavale, mi ćemo organizovati takav skup”, kazao je srpski patrijarh.

Govoreći o reakcijama na njegovu nedavnu izjavu da je vreme za pomirenje između Srba i Hrvata, patrijarh je naveo da je to oduvek stav SPC.

“Naš stav je oduvek bio da treba stvoriti atmosferu mira, ali to moraju da žele obe strane. Videćemo da li će se napraviti nekakvi pomaci u tom pravcu”, istakao je Irinej.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor KoSSev/Pokret za odbranu KiM, 13. avgust 2020.