Lj. Smajlović: Putinova najava vakcine je so na ranu Amerikancima

Ona ističe da su Amerikanci podbacili, jer o sebi govore kao o izuzetnoj naciji, ali nisu našli rešenje čime su strahovito narušili svoj položaj, a Putin je samo poslao so na ranu

Da li je pronalazak vakcine spas od epidemije ili geopolitička igra? Umesto solidarnosti i zajedničkog rada, svetske sile takmiče se ko će je prvi plasirati. I dok Zapad sumnja u rusko cepivo “sputnjik 5”, iz Moskve odgovaraju da im je na ruku išlo bogato iskustvo sa vakcinama i da već imaju porudžbinu iz 20 država za milijardu doza njihove vakcine.

Kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović je rekla da je moguće da Rusi imaju odličnu vakcinu, bezbednu za upotrebu, ali da sada ne možemo to da znamo. Međutim, napominje da se odvija trka slična hladnoratovskoj, kao što se takmičilo ko će prvi ići u svemir ili na Mesec. Zbog toga je, ističe, očigledan simbolizam – zašto je Rusija vakcinu nazvala “sputnjik”.

Ljiljana Smajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da su se Rusi opredelili za jedan od bržih puteva, i da nisu jedini koji su ušli u treću fazu. Ističe da su oni trasirali vakcinu na sebi i da ruski lekari o tome govore. Kako kaže, to bi sada u Americi bilo vrlo sporno.

Smajlovićeva je navela da se na kraju sve svodi na to da Rusiju u SAD i na Zapadu predstavljaju kao zemlju srednjeg reda koja je autokratska i maltene primitivna. Podsetila je i na reči Ronalda Regana, koji je rekao da je svet podeljen, ali kad bi se dogodila invazija iz svemira, svi bi se ujedinili.

Kako je rekla, sada znamo da se nije desilo ono što je Regan najavljivao jer je pandemija slična napadu iz svemira i podjednako je neprijatelj celom čovečanstvu. Kaže i da su, kada je reč o lekovima koji su se pokazali uspešnim, Amerikanci već kupili sve što će biti proizvedeno i da su evropske zemlje to kritikovale, ali ne bučno onako kao što bi to trebalo. Zato je, ističe Smajlovićeva, očigledno da neće biti globalne solidarnosti a pokazaće se i korona-profiterstvo.

Smajlovićeva je rekla da svi očekuju da Tramp ide na izbore sa vešću da konačno ima vakcinu, a to se sad stavlja i u kontekst njegovog takmičenja s Putinom. Ona ističe da su Amerikanci već strahovito podbacili, jer o sebi govore kao o izuzetnoj naciji, ali nisu našli rešenje čime su strahovito narušili svoj položaj, a Putin je samo poslao so na ranu.

DOBAR TRENUTAK DA TRAMP DELUJE KAO MIROTVORAC
Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine i najavi sastanka 2. septembra u Beloj kući, Smajlovićeva je rekla da bi to bio dobar trenutak za Donalda Trampa da deluje kao mirotvorac.

Podseća da se on radovao dogovoru Izraela i UAE, i da bi mu se uspeh u dijalogu Beograda i Prištine uklopio u kampanju. Navodi da je za Beograd dobro da deluje kao dobronameran i konstruktivan, da se ne plaši pregovora i kontakata.

 

Naslovna fotografija: Novi Standard

 

Izvor RTS, 14. avgust 2020.

Pratite nas na YouTube-u