Beloruska opozicija pozvala Rusiju na dijalog, stigao odgovor Moskve

Kremlj smatra da bi dijalog Rusije sa beloruskom opozicijom bilo mešanje u unutrašnje poslove zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Beloruski opozicioni Koordinacioni savet spreman je za kontakte sa Rusijom i ne razmatra mogućnost da ugrozi odnose između dve zemlje, izjavio je član biroa tog saveta Pavel Latuško.

Pavel Latuško je istakao da u programu opozicije nije uništavanje odnosa sa Rusijom.

“Apsolutno smo spremni za kontakte. Spremni smo da iznesemo svoj stav. Često nas optužuju da imamo program čiji je cilj da se unište odnosi sa Rusijom, što je potpuna besmislica. Ne postoji takav program”, rekao je Latuško.

Naglasio je da Koordinacioni savet ne planira da menja postojeće odnose sa Rusijom, prenosi agencija Tas.

“Ne razmatramo nikakve spoljnopolitičke izglede naše zemlje, radimo sa onim što imamo danas – veoma prijateljski i duboki odnosi sa Ruskom Federacijom”, naveo je Latuško.

SARADNjA I SA EVROPSKOM UNIJOM 
Pavel Latuško je istakao da Belorusija želi da sarađuje i sa Evropskom unijom.

“Belorusija je istorijski deo evropske civilizacije. Zainteresovani smo da imamo dobre odnose sa EU. Zainteresovani smo da gradimo snažan i stabilan most između istoka i zapada”, rekao je Latuško.

Dodao je da savet gleda na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o izborima u Belorusiji kao na poziv na dijalog.

“Uzeli smo u obzir izjave koje su dale EU i Rusija. Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da izbori nisu savršeno prošli”, ukazao je Latuško.

Ocenio je da je Rusija na taj način pozvala na dijalog.

“Nudili smo dijalog mnogo puta, spremni smo da ga sada pokrenemo”, poručio je Latuško ističući da Belorusija mora da sama reši svoje probleme.

Dodao je da ne planira da napusti Belorusiju uprkos pretnjama koje dobija.

LAVROV SE NADA DA ĆE BELORUSIJA REŠITI SVOJE PROBLEME 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 18. avgusta rekao u jednom intervjuu da izbori u Belorusiji nisu bili savršeni, naglasivši da to priznaje i rukovodstvo te zemlje. Šef ruske diplomatije rekao je da situacija u Belorusiji ne bi trebalo da se koristi da se ugrozi dijalog između vlade i javnosti i izrazio nadu da će Belorusija uspeti da reši probleme s kojima se suočava.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori u kojima je, prema zvaničnim podacima, pobedu odneo Lukašenko. Nakon proglašenja rezultata izbora, u Minsku i drugim gradovima Belorusije izbili su masovni protesti, u kojima je došlo do sukoba između demonstranata i policije. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 6.000 demonstranata uhapšeno je na protestima.

 

Izvor Tanjug/RTS, 20. avgust 2020.

 

MOSKVA O DIJALOGU SA BELORUSKOM OPOZICIJOM
Kremlj smatra da bi dijalog Rusije sa beloruskom opozicijom bilo mešanje u unutrašnje poslove zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Uzdržavamo se od bilo kakvih komentara o tome. Još jednom ponavljam, beloruske vlasti putem dijaloga sa predstavnicima onih koji protestuju treba da identifikuju probleme u Belorusiji. Mi ne bismo želeli da se sada mešamo u taj protest ni na koji način, pogotovo u najoštrijoj fazi“, istakao je portparol Kremlja.

Peskov je na brifingu za novinare naglasio da Rusija ne namerava da se meša u situaciju sa rezultatima predsedničkih izbora u Belorusiji, i još jednom dodao da je ruski lider Vladimir Putin čestitao beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku pobedu na izborima.

Kremlj je uveren da postoji mešanje u situaciju u Belorusiji, kako indirektno, tako i direktno, rekao je Peskov.

„Ne želim da konkretno govorim o tim snagama, tim zemljama. Ali mi konstatujemo da postoji i indirektno, pa čak i direktno mešanje. Zabrinuti smo zbog toga i još jednom ponavljamo da smo ubeđeni da probleme u Belorusiji treba da rešavaju sami Belorusi putem dijaloga, u pravnim okvirima“, rekao je on.

Ranije je član predsedništva Saveta Pavel Katuško izjavio je da je to telo, koje je formirala beloruska opozicija, spremno za kontakte sa Rusijom, koja ostaje strateški partner Belorusije.

PRAVNI HENDIKEP U SAOPŠTENjU EU
Kremlj vidi svojevrstan pravni hendikep u saopštenju Evropske unije povodom izbora u Belorusiji, konstatovao je Peskov.

„Kremlj vodi dijalog sa EU. U stavu koji je juče iznesen mi vidimo svojevrstan pravni hendikep. Mi i dalje dosledno iznosimo sagovornicima mišljenje da je nedopustiv spoljni uticaj na događaje u Belorusiji“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li će Kremlj voditi dijalog sa EU zbog izjave o nepriznavanju rezultata izbora u Belorusiji i pružanju materijalne podrške beloruskom narodu i uvođenjem sankcija odgovornim za nasilje.

PROTESTI U BELORUSIJI
U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

 

Naslovna fotografija: Mihail Metcelь/TASS

 

Izvor Sputnjik, 20. avgust 2020.