Ministar hrvatskih branitelja na obeležavanju zločina u Gruborima

Koordinacija je saopštila da bi uz predstavnike Srba, ovogodišnjoj komemoraciji u Gruborima trebalo da prisustvuje i ministar branitelja u Vladi Hrvatske Tomo Medved

Četvrt veka od zločina u Gruborima, kod Knina, kada je na kućnom pragu ubijeno šestoro Srba, biće obeleženo sutra u prisustvu hrvatskih zvaničnika, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije.

Koordinacija je saopštila da bi uz predstavnike Srba, ovogodišnjoj komemoraciji u Gruborima trebalo da prisustvuje i ministar branitelja u Vladi Hrvatske Tomo Medved i njegov dolazak ocenila kao simboličan početak suočavanja hrvatskog društva sa prošlošću. „Jovo, Miloš, Marija, Milka i Jovan Grubor i Đuro Karanović ubijeni su u zaseoku Grubor 25. avgusta 1995. godine”, navela je Koordinacija i podsetila da njihovo ubistvo predstavlja tipičan primer zlodela nad Srbima nakon „Oluje”.

Koordinacija je pozvala vlast u Hrvatskoj i Srbiji da pitanja nestalih, procesuiranje ratnih zločina, suočavanja sa prošlošću hitno reše. „Bez istine i pravde za sve žrtve, bez suočavanja s prošlošću svih društava na tlu bivše Jugoslavije, nema istinskog zalečenja rana i normalizacije međuetničkih i međudržavnih odnosa”, ocenili su, prenosi Tanjug.

Koordinacija podseća da su predstavnici UN na delu uhvatili pripadnike Antiterorističke jedinice Lučko „Alfa” koji su 25. avgusta upali u selo i pobili šestoro ljudi. „Zatekli su čaure oko tela i zapaljene kuće, zabeležili su brojeve tablica policijskih vozila koja su stajala u blizini, a mrtve ljude i kuće u plamenu snimili kamerom”, navodi se u saopštenju. Kako dodaju, hrvatski general Ivan Čermak, je za Hrvatsku televiziju izjavio da se u Gruborima odigrao „vatreni okršaj između specijalne policije i zaostalih četničkih grupa”.

Hrvatsko pravosuđe oslobodilo je, kako dodaju, optužene zločince, a prema obrazloženju sudije Branka Majerovića utvrđeno je da je hrvatska vojska ispred kuća ubila nevine i stare i da je osramoćena elitna jedinica hrvatske vojske i svedena na prizemni nivo srpskih dobrovoljačkih bandi.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 24. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u