Crna Gora, dan posle izbora koji menjaju političku sliku

Raonić ističe da nova vlast nasleđuje ključni problem, odgovor na to kako se izboriti sa velikim socijalno-ekonomskim problemima u kojima se Crna Gora nalazi

Državna izborna komisija objavila je rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija Za budućnost Crne Gore 32,55 odsto (133.267).

REZULTATI IZBORA
Državna izborna komisija objavila je rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” 32,55 odsto (133.267).

Koalicija “Mir je naša nacija” je osvojila 12,53 odsto (51.297), “Crno na bijelo” 5,53 (22.649), Socijaldemokrate 4,10 (16.769), Bošnjačka stranka 3,98 (16.286), SDP – Jaka Crna Gora 3,14 (12.839), Albanska lista 1,58 (6.488), a Albanska koalicija “Jednoglasno” 1,14 odsto (4.675).

Hrvatska građanska inicijativa je osvojila 0,27 (1.115), a Hrvatska reformska stranka 0,13 odsto, odnosno 532 glasa, i one nisu prešle cenzus.

Glasalo je 76,65 odsto upisanih birača, odnosno njih 413.954, od čega je bio 409.451 važeći glasački listić.

RAONIĆ: PRED NOVOM VLAŠĆU NIZ IZAZOVA
Politički analitičar Boris Raonić navodi da nova vlast pred sobom ima niz izazova.

“Prvo moraju da sačuvaju 41 mandat, odnosno da spreče tu vrstu političkih prebega. S druge strane, vrlo brzo dolazi na dnevni red pitanje kohabitacije s predsednikom. Posle ovog predsednik daje mandat za sastav Vlade. Videćemo na koji način će to biti ostavareno imajući u vidu istorijska dešavanja u poslednje tri decenije u Crnoj Gori”, objašnjava Raonić.

Dodaje i da ostaje da se vidi da li se DPS pomirio i da li je prihvatio poraz. Ističe da nova vlast nasleđuje ključni problem, odgovor na to kako se izboriti sa velikim socijalno-ekonomskim problemima u kojima se Crna Gora nalazi.

STRANI MEDIJI: TEŽAK UDARAC ĐUKANOVIĆU, DPS TEŠKO DO VLADE
U prvim reagovanjima na ishod izbora u Crnoj Gori, Rojters navodi da je izborni rezultat težak udarac za DPS, koji je na vlasti tri decenije, kao i za samog Mila Đukanovića, koji od raspada nekadašnje Jugoslavije vlada Crnom Gorom. Bi-Bi-Si navodi da će prozapadno nastrojenoj vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) Mila Đukanovića možda biti teško da formira vladu, dok Rojters i AP ističu da je prosrpska i proruska opoziciona koalicija proglasila pobedu.

Pozivajući se na preliminarne podatke Centra za monitoring i istraživanje, AP navodi da, iako je DPS osvojio nešto više glasova, opoziciona koalicija “Za budućnost Crne Gore” ima veći potencijal da sa drugim učesnicima izbora formira vladajuću koaliciju. Ukoliko vladu ne formira DPS, koji, konstatuje Bi-Bi-Si, nikada nije izgubio izbore, a na jučerašnjim je zabeležio dosad najslabiji rezultat, to bi moglo dovesti do prvog slučaja transfera vlasti u Crnoj Gori putem izbora, ističe britanska agencija.

U obraćanju svojim pristalicama, Đukanović je, kako navode Rojters i AP, rekao da sa 30 mandata DPS ostaje pojedinačno najjača politička stranka u parlamentu i da će sa “tradicionalnim partnerima” – strankama nacionalnih manjina i drugim malim partijama – uspeti da obezbedi ukupno 40 poslaničkih mesta, odnosno jedno manje od većine. Prenose Đukanovićevu izjavu da će DPS sačekati konačno prebrojavanje glasova da bi se videlo kome će pripasti odlučujući 41. mandat, ali da će “bezuslovno poštovati” ishod.

Navodeći reči Zdravka Krivokapića – nosioca liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” – koji je, proglašavajući izbornu pobedu, sinoć rekao da je “režim pao”, Rojters ističe da bi prosrpski orijentisana vlada Crnu Goru mogla približiti Srbiji i Rusiji, ali da se ni u tom slučaju ne očekuje da Crna Gora istupi iz NATO-a ili odustane od nastojanja za pristupanje EU.

PICULA: VISOKA IZLAZNOST ZNAČI VELIKA OČEKIVANjA OD PARLAMENTA
Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula smatra da je snažna politička polarizacija motivisala veliki broj građana da iskoriste svoje biračko pravo.

“Ta polarizacija najbolje se vidi u skoro izjednačenim rezultatima dve vodeće koalicije, ali i rezultatima nekih novih političkih opcija, kao i u neuspesima nekih političkih opcija”, naveo je Picula za RTCG.

Ističe da visoka izlaznost na izborima znači i visoka očekivanja građana od parlamenta, pred kojim je, kako kaže, mnogo posla, jer je potrebno nastaviti pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom (EU). Nada se da će se “poštovati činjenica da je podrška koju EU uživa među crnogorskim građanima gotovo 70 odsto”.

“Ali svakako da Crna Gora mora napraviti ozbiljan napor kako bi poglavlja počela i zatvarati”, zaključio je Picula.

ČESTITKE OPOZICIJI OD POLITIČARA I STRANAKA IZ SRBIJE
Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović čestitao je građanima Crne Gore na političkoj zrelosti i snažnoj demokratskoj volji ispoljenoj na jučerašnjim parlamentarnim izborima, koji su, kaže, označili kraj tridesetogodišnjeg režima Mila Đukanovića.

“Pobedila je volja da se odbrani vera i identitet, ali i da se osvoji demokratija i na njenim temeljima gradi budućnost jedne razvijene, pravne i socijalno odgovorne države”, naveo je Popović.

JOVANOVIĆ: BRATSKI SREĆAN 
Čestitam na postignutim pobedonosnim rezultatima koaliciji “Za budućnost Crne Gore”, poručio je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović. On je, pri tome, apostrofirao Demokratski front, Andriju Mandića i Milana Kneževića, “bratski srećan što će Crnu Goru, kada se bude formirala Vlada, vratiti na put veran njenoj tradiciji, istoriji i časti”.

DVERI: PAD ĐUKANOVIĆA VELIKA VEST ZA GRAĐANE
Srpski pokret Dveri čestitao je opoziciji u Crnoj Gori pobedu na parlamentarnim izborima, posebno Zdravku Krivokapiću, nosiocu izborne liste “Za budućnost Crne Gore”. Prema stavu Dveri, pad vladajućeg režima u Crnoj Gori posle 30 godina je velika vest za sve građane i Crne Gore i Srbiji.

PROJEKCIJE REZULTATA LOKALNIH IZBORA U PET OPŠTINA
Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (Cemi), na lokalnim izborima u Budvi na osnovu 51,8 odsto obrađenih biračkih mesta izborna lista “Marko Bato Carević – Za budućnost Budve” osvojila je 39,2 odsto, lista “Za Budvu za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović” 31,9 odsto, lista “Dragan Krapović – Budva je naša nacija” 18,7 odsto. Izborna lista “URA za sve građane Budve – Crno na bijelo” osvojila je 3,7 odsto, “SDP – Jaka Budva” 3,5 odsto, “Nova Budva – Ilija Gigović” 2,6 odsto.

Na lokalnim izborima u Kotoru, na osnovu 76,9 odsto obrađenih biračkih mesta, lista “Za Kotor! Za Crnu Goru! Milo Đukanović” osvojila je 31,4 odsto glasova, sledi lista “Vladimir Jokić – Kotor je naša nacija – Demokratska Crna Gora” sa 23,8 odsto, pa lista “Za budućnost Kotora” sa 22,9 odsto.

Za odborničku listu Građanskog pokreta URA “Patriotski i građanski – Crno na bijelo” glasalo je 4,9 odsto birača, dok je listu SDP “Dr Ivan Ilić – Jak Kotor” 4,4 odsto i “Za liberalni Kotor – Andrija Pura Popović – Liberalna partija” podržalo po 4,1 odsto Kotorana. “Socijaldemokrate – dr Andrija Lompar – Mi odlučujemo, dosljedno za Kotor” osvojile su 3,9 odsto, lista “Dr Branko Baćo Ivanović – Socijalisti” 3,4 odsto i Hrvatska građanska inicijativa Kotor, HGI – “Svim srcem za Kotor” 1,9 odsto glasova.

Na lokalnim izborima u Tivtu, na osnovu 53 odsto obrađenih biračkih mesta, lista “Narod pobjeđuje” osvojila je 41,5 odsto, sledi lista “Zbog Tivta za Tivćane – DPS Milo Đukanović” sa 31,7 odsto, pa “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Tivat” mora bolje sa 7,7 odsto. Za listu “Bokeški forum – Ljudi Boke znaju” glasalo je 6,7 odsto birača, dok je “HGI – Svim srcem za Tivat” podržalo njih 5,3 odsto. “SDP – Odbranimo grad” je osvojio četiri odsto glasova i “Goran Božović – Časno i odgovorno za bolji Tivat” 3,2 odsto.

Na lokalnim izborima u Andrijevici na osnovu 48 obrađenih biračkih mesta koalicija “Za Andrijevicu! Za Crnu Goru! Milo Đukanović DPS” osvojila je 51,2 odsto, “Za budućnost Andrijevice – SNP – NSD” 40,7 odsto, Aleksa Bečić – Miodrag Lekić – “Mir je naša nacija” – Demokrate – Demokratska Crna Gora – Demos 8,7 odsto.

Na lokalnim izborima u Gusinju na osnovu obrađenih 30 odsto biračkih mesta lista “Za Gusinje! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” osvojila je 41,4 odsto, lista “Socijaldemokrate Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno za Gusinje” 23,3 odsto, Demokratski savez Albanaca 16,9 odsto, Bošnjačka stranka – Liberalna partija “Ispravno za Gusinje” Rafet Husović BS-LP 12,3 odsto, Socijaldemokratska partija Crne Gore “SDP – dr Elvis Omeragić – Jako Gusinje!” 4,1 odsto, “Socijalistička narodna partija Crne Gore – Gusinje” 1,5 odsto.

TESNA VEĆINA OPOZICIJE
Centar za monitoring objavio je preliminarne rezultate izbora u Crnoj Gori, prema kojima je, na osnovu 96,4 odsto obrađenog uzorka, Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića osvojila 30 mandata, a tri opozicione koalicije 41 mandat. Koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića na jučerašnjim izborima osvojila je 27 mandata, “Mir je naša nacija” – deset i koalicija “Crno na bijelo” četiri mandata.

Nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić poručio je da se dogodila sloboda.

“Narode Crne Gore, desila se sloboda. Ko čeka, dočeka, nakon 31 godine apsolutne vlasti moralo se desti ovo. Činjenica je da ko udari na Boga i Svetog Vasilija, mora tako da prođe”, rekao je Krivokapić.

Istakao je da je koalicija čiji je nosilac spremna da pruži ruku pomirenja svima, jer bez toga, kaže, nema bolje Crne Gore, i nudi da sve nacionalne stranke priđu pobedniku da zajedno grade budućost.

Predsednik Crne Gore i predsednik DPS-a Milo Đukanović u svom sinoćnjem obraćanju poručio je da je Demokratska partija socijalista osvojila oko 145.000 glasova – 30 mandata.

IZBORI PROTEKLI BEZ VEĆIH INCIDENATA
Zoran Stanojević, izveštač RTS-a iz Podgorice, navodi da su jučerašnji izbori protekli mirno i da nije bilo velikog slavlja.

“Jutro je mirno, građani su poslušali savete da ostanu u svojim kućama, ali su noću kroz Podgoricu prolazili automobili koji su trubili, a tako je bilo, kako čujemo, i u ostalim gradovima. Jedini incident za koji smo čuli jeste da je u Nikšiću u kružni tok gde su se okupili građani uletelo jedno vozilo. Povređeno je nekoliko osoba, među kojima i sam vozač koga su napali građani”, navodi Stanojević.

Predsednik Crne Gore i predsednik DPS-a Milo Đukanović u svom sinoćnjem obraćanju poručio je da je DPS osvojio najviše glasova na jučerašnjim izborima i samim tim najviše mandata – 30 od 81. Dodao je da DPS sa partnerima ima 40 mandata, ali da treba sačekati finalno prebrojavanje glasova, da se vidi na koju stranu će preći taj jedan mandat – na stranu opozicije ili na stranu vlasti.

Izborne liste Hrvatska građanska inicijativa (HGI) – Svim srcem za Crnu Goru i Hrvatska reformska stranka Crne Gore (HRS) nisu osvojile nijedan mandat. Državna izborna komisija objavila je rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” 32,55 odsto (133.267). Koalicija “Mir je naša nacija” je osvojila 12,53 odsto (51.297), “Crno na bijelo” 5,53 (22.649), Socijaldemokrate 4,10 (16.769), Bošnjačka stranka 3,98 (16.286), “SDP – Jaka Crna Gora” 3,14 (12.839), Albanska lista 1,58 (6.488), a Albanska koalicija “Jednoglasno” 1,14 odsto (4.675).

Hrvatska građanska inicijativa je osvojila 0,27 (1.115), a Hrvatska reformska stranka 0,13 odsto, odnosno 532 glasa, i one nisu prešle cenzus. Glasalo je 76,65 odsto upisanih birača, odnosno njih 413.954, od čega je bio 409.451 važeći glasački listić.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor FoNet/Tanjug/Vijesti/RTS, 31. avgust 2020.