Vučić: Očekujemo više poštovanja od EU

On je rekao da postoji deo građana koji ne podržava evropske integracije, posebno zbog kosovskog pitanja, ali da to ne utiče na odluku da je Srbija na evropskom putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Bledu da Srbija ostaje posvećena evropskom putu, ali da očekuje više poštovanja od Evropske unije i da to neće da krije.

Vučić je na otvaranju Bledskog strateškog foruma, u kratkom obraćanju na otvaranju liderskog panela “Evropa posle Bregzita i COVID-19”, rekao da postoji deo građana koji ne podržava evropske integracije, posebno zbog kosovskog pitanja, ali da to ne utiče na političku odluku da je Srbija na evropskom putu.

Predsednik je naveo da je uvek bio veoma jasan i da uvek ponavlja poruku da je Srbija na evropskom putu i da mu je posvećena, ali da Srbija takođe vidi da ona nije glavna tema među zemljama EU, što je, kaže, i normalno u ovim okolnostima.

Na komentar moderatora Nika Gauinga, inače gostujućeg profesora Kraljevskog koledža u Velikoj Britaniji, da je tokom Svetskog ekonomskog foruma stavio do znanja da je Srbija zainteresovana za EU do određene granice, Vučić je rekao da je tada govorio o tome da je Srbija očekivala više poštovanja od Evropske unije.

“Možda su i ljudi iz EU očekivali više poštovanja s naše strane. Obe strane bi trebalo da učine koliko mogu da poboljšaju stvari. Moram da kažem da je to nešto što moramo da uradimo za zajednički boljitak”, rekao je Vučić.

Na opasku Gauinga da je Vučić tada za Juronjuz rekao da Srbija nije veoma entuzijastična, Vučić je istakao da je to tačno, jer postoji 40 procenata građana koji su protiv ulaska u EU, mahom zbog toga što vide EU kao organizaciju koja pravi pritisak kad je u pitanju kosovska nezavisnost.

“To je istina, ali to ne utiče na naše političke odluke. Mi smo na evropskom putu, vidimo mnogo teškoća, ne pripadamo naprednim ekonomijama, ali nećemo ući ove godine u recesiju, ide nam dobro”, napomenuo je Vučić.

Kako javlja izveštač RTS-a, uglavnom su se svi oni koji vode vlade u centralnoj Evropi žalili na dvostruki odnos EU. I premijer Mađarske Viktor Orban i premijer Češke Babiš su pomenuli Srbiju.

“Bez proširenja EU i prihvatanje Srbije kao punopravnog člana nećemo imati potpunu evropsku arhitekturu”, rekao je Orban.

Babiš je istakao da Srbija mora biti u Šengenu odmah. Pre pola sata predsednik Vučić je napustio panel kako bi razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na 15. Bledskom strateškom forumu predsednik Vučić danas razgovara i sa specijalnim izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

 

Izvor Tanjug/RTS, 31. avgust 2020. 

 

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MERKELOVOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a glavna tema bio je KiM, odnosno predstojeći sastanci u Vašingtonu i Briselu.

Sa najmoćnijom ženom sveta predsednik Srbije razgovarao jeu pauzi Bledskog strateškog foruma, nakon panela na temu “Evropa posle Bregzita i COVID-19” na kojem je bio jedan od glavnih govornika.

– Imao sam odličan telefonski razgovor sa Angelom Merkel. Zahvalan sam nemačkoj kancelarki na podršci ekonomskom i političkom razvoju Srbije i njenom razumevanju naše teške regionalne političke pozicije – rekao je Vučić.

Nakon razgovora sa Merkelovom počeo je odvojeni sastanak sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Razgovori sa Merkel i Lajčakom dolaze uoči najavljenih sastanaka o Kosovu u Vašingtonu i Briselu. Sastanak delegacija Beograda i Prištine prvo će se održati 4. septembra u Vašingtonu, a potom i tri dana kasnije u Briselu.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor Večernje novosti, 31. avgust 2020.

Pratite nas na YouTube-u