Krivokapić: Imamo saznanja da režim na današnjem skupu sprema incidente

„Pozivamo građane koje dijele naša politička uvjerenja da ni po koju cijenu ne nasjedaju na provokacije, te da tokom održavanja nedjeljnog skupa ostanu kod kuće“

Na današnjoj pres konferenciji koju je organizovao tim prof. Zdravka Krivokapića, lidera narodne koalicije „Za budućnost Crne Gore“, saopšteno je da posjeduju informacije koje su im dostavili izvori iz bezbjedonosnih struktura Crne Gore da su u nedelju mogući inscenirani incidenti sa tragičnim posljedicama.

Upozorili su javnost na moguće nerede, kao i na saznanje da se organizuju navijačke grupe iz zemalja iz okruženja kako bi prisustvovale najavljenom skupu na Trgu nezavisnosti u Podgorici, sjutra 6. septembra tekuće godine.

Kako je istakao član tima, Vladimir Božović, za sve moguće incidente neprijavljenog skupa čiji je nominalni organizator nepoznat, cjelokupna odgovornost leži na Upravi policije, odnosno direktoru UP Veselinu Veljoviću.

Na pitanje da li imaju saznanja ko organizuje okupljanje, saopšteno je da se informacije o skupu dijele na kanalima Demokratske partije socijalista, te lica koja su u državnoj službi na visokim pozicijama i istakli da se na taj način vrši pritisak na zaposlene da prisustvuju skupu u nedjelju.

Oni su pozvali građane da ostanu u svojim domovima, da ne padaju pred raznoraznim pritiscima, kao ni pred provokacijama upućenim sa pomenutih adresa.

Saopštenje tima prof. Zdravka Krivokapića prenosimo u cjelosti:

Nema nikakve sumnje da održavanje tzv. patriotskog skupa, koje je planirano za nedjelju u 19 sati u Podgorici, nosi sa sobom velike zdravstvene i bezbjednosne rizike.

Imajući u vidu ukupnu situaciju u zemlji, epidemiološku i bezbjednosnu, zahtjevamo od Uprave policije da uoči održavanja datog skupa postupi na isti način na koji je postupala u nekim skorašnjim prilikama. Prisjetićemo se da je policija neposredno prije izbora, uoči održavanja jednog vjerskog skupa u Podgorici, u potpunosti blokirala prilaze gradu iz svih pravaca (tunel Budoš kraj Nikšića, Bioče itd.), pravdavši takav potez ”epidemiološkim rizicima”.

Ovim putem želimo da posebno upozorimo javnost da smo iz više izvora dobili krajnje zabrinjavajuće poruke o mogućim incidentima na nedjeljnom skupu. I to sa moguće tragičnim posledicama. S obzirom na to da su neke od tih poruka došle od vrlo upućenih adresa, onda je jasno da putem ”operativnih saznanja” i Uprava policija mora raspolagati istim. Posebno, želimo da istaknemo odgovornost gospodina Veljovića, kao i Duška Markovića za tok i sve posledice ovog nedjeljnog događaja. Konkretnije, strahujemo od insceniranog nasilja, a čije bi žrtve mogle da budu mirni i neupućeni učesnici okupljanja. Izazivanje nereda i nasilja nad učesnicima skupa bi uglavnom sprovodile ubačene navijačke grupe iz okruženja, kako navode naši izvori. Stoga, smatramo da je Uprava policija u obavezi da preventivno djeluje u cilju sprečavanja nasilja i kako smo već naveli, moguće tragičnih posledica.

Pozivamo građane koje dijele naša politička uvjerenja da ni po koju cijenu ne nasjedaju na provokacije, te da tokom održavanja nedjeljnog skupa ostanu kod kuće i time daju važan doprinos izbornoj pobjedi od 30. avgusta.

Takođe, dobijamo sve više informacija o tome da mnogi direktori i rukovodioci javnih uprava, državnih preduzeća, kao i onih koja su bliske odlazećoj vlasti, na razne načine primoravaju zaposlene da prisustvuju skupu u nedjelju, i da se u tu svrhu prave i određeni spiskovi. Apelujemo na zaposlene da se odlučno oslobode od pritiska, prijetnji ili ucjena, a da nam dostave informacije o odgovornim licima koje ih vrše. Time upozoravamo sve rukovodeće kadrove odlazećeg režima, kao i ostale koji vrše represiju nad zaposlenima da će biti krivično procesuirani.

 

Naslovna fotografija: Snmak ekrana/Jutjub

 

Izvor IN4S/Iskra, 05. septembar 2020.

Pratite nas na YouTube-u