Kremlj o Zaharovoj: Pogrešno tumačenje, poštujemo Srbiju i njeno rukovodstvo

„Srpski narod je naš bratski narod i apsolutno svi, bez izuzetka, rukovodstvo Rusije, stručnjaci, privržene su pristalice daljeg razvoja našeg partnerstva“, rekao je Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je verovatno došlo do nesporazuma u vezi s pojedinim formulacijama u objavi portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove na Fejsbuku povodom posete predsednika Srbije Vašingtonu. Istakao je da su odnosi Srbije i Rusije strateškog karaktera i da su Srbi za Rusiju bratski narod.

„Moguće je da je došlo do nesporazuma u vezi sa pojedinim formulacijama, znam da se moja koleginica izvinila. Stoga polazimo od toga da niko neće sumnjati u privrženost i duboko poštovanje prema Srbiji u celini, i konkretno srpskog rukovodstva“, rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da su odnosi Srbije i Rusije strateškog karaktera.

„Naši prijateljski, partnerski odnosi, strateško partnerstvo sa Srbijom, su jedan od najvažnijih prioriteta naše spoljne politike. Srpski narod je naš bratski narod i apsolutno svi, bez izuzetka, rukovodstvo Rusije, stručnjaci, privržene su pristalice daljeg razvoja našeg partnerstva“, rekao je Peskov, komentarišući da li je Kremlj obratio pažnju na epizodu o objavi portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove na Fejsbuku.

Peskov je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije čini mnogo u cilju razvoja i produbljivanja odnosa između Rusije i Srbije, „između ostalog i u cilju zaštite interesa bratskog naroda u Srbiji u međunarodnoj areni“.

Odgovarajući na pitanje da li je neophodno na neki način regulisati aktivnost diplomata na društvenim mrežama, formirajući određene etičke kodekse, Peskov je rekao da je aktivnost ruskih diplomata na društvenim mrežama neophodan deo njihovog posla.

„Teško da se mogu definisati svi te kodeksi. Naravno, neophodno je veoma detaljno obratiti pažnju na ispravnost formulacija kako ne bi došlo do nesporazuma“, rekao je Peskov.

 

Naslovna fotografija: Mihail Metcelь/TASS

 

Izvor Sputnjik, 07. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO: 

Pratite nas na YouTube-u