EU izdvaja dodatnih 2.4 miliona evra za medije u Srbiji

„Pokrećemo bespovratna sredstava od 2,4 miliona evra pomoći. Evropski fond za demokratiju se pridružuje u realizaciji ove inicijative”, istakao je Fabrici

Šef evropske delegacije u Srbiji Sem Fabrici je na današnjem onlajn skupu organizovanom povodom nove pomoći EU srpskim medijima tokom kovid pandemije, u iznosu od 2,4 miliona evra, naglasio da u situaciji kada se mediji u čitavom svetu suočavaju sa ekonomskim, a potom i teškoćama da u takvim okolnostima ostvare svoj osnovni cilj nezavisnog i profesionalnog informisanja, EU želi da dodatno pomogne.

„Za nas ovo je važna inicijativa kako bismo nastavili naš rad i podršku koju pružamo medijima i medijskoj zajednici u Srbiji. Situacija je izuzetno komplikovana za medije i upravo zato kao EU želimo da izađemo i dodatno pomognemo medije”, naglasio je Fabrici.

Kako je naveo, fokus EU, kada je reč o medijima, je na obezbeđivanju ambijenta za slobodno izražavanje, te da je to dugoročni cilj.

„Pokrećemo bespovratna sredstava od 2,4 miliona evra pomoći. Evropski fond za demokratiju se pridružuje u realizaciji ove inicijative”, dodao je Fabrici i kazao da je reč o inicijativi koja nudi inovativna i fleksibilna rešenja.

„Nadam se da će ova inicijativa i podrška privući pravu pažnju medija da iskoristite ovaj projekat kako bi se posledice kovida što više umanjile i kako bi medijsko okruženje osnažilo, bilo nezavisnije i profesionalnije”, kazao je Fabrici, prenosi Tanjug.

Fabrici je podsetio da je na početku godine u Srbiji usvojena medijska strategija uz učešće medija, novinarskih udruženja i definisani posebni ciljevi – pluralizam, ekonomska stabilnost, bezbednost novinara, vlasništvo medija, transparentnost, samoregulacija.

„Ako se to realizuju i sprovedu to će uticati na stvaranje povoljnijeg ambijenta, što je i ključni instrument za pristupanje EU”, istakao je Fabrici.

Kada je reč o posledicama kovid pandemije na medije, primetio je da su tom situacijom najviše pogođeni štampani mediji i male medijske kuće. On je zaključio da je potrebno okruženje koje pruža najbolje, te da svi imaju pravo na propisno informisanje i da to nije pravo samo novinara nego čitavog drštva i čitavog sistema.

Podsetio je i da je proteklih šest mesecu EU je pojačala pomoć Srbiji, a da je u martu i aprilu fokus EU je bio na medicinskoj opremi, zapošljavanju radnika kako bi se pomoglo postojećem sistemu kako bi se kontrolisala pandemija”, objašnjava on. Sada, dodaje Fabrici, gledamo kako da pomognemo ekonomiji i zato smo pokrenuli čitav niz projekata

Ižvršni direktor Evropskog fonda za demokratiju Jirži Pomijanovski naglasio je da je njihov zadatak u Srbiji da poboljšaju ambijent, za koji kažze da je težak, ne samo zbog kovida, već zbog opšte situacije u medijiama. On kaže da je „biti novinar u Srbiji pravi izazov”, da vidi priličan manjak o pluralizmu glasova.

„Jedan od važnih strateških pravaca je da svi glasovi imali jednaku mogućnost da predstave stavove uključujući i kritičke glasove prema vlasti”, kazao je Pomijanovski i dodao da mediji ne treba samo da budu slobodni i nezavisni, već i brojni, kako bi građani Srbije imali mogućnost izbora i bolje razumeli informacije i verifikovali ih, jer je nivo lažnih vesti visok svuda”.

Menadžerka u okviru Fonda za evropsku demokratiju Marija Šošić kaže da Fond pruža različite načine za podršku medijima i medijskoj produkciji u Srbiji kroz raznorazna mentorstva, umrežavanja i podrške u Briselu.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Politika, 08. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO: