Lavrov komentarisao sporazum iz Vašingtona

„Pretpostavljamo da je to učinjeno u interesu rešavanja situacije i nemamo razloga da sumnjamo da srpsko rukovodstvo nastavlja da podržava punu primenu Rezolucije 1244 SB UN“

Ruska strana podržaće sve dobrovoljno postignute sporazume između Beograda i Prištine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

„Sporazume postignute u Vašingtonu između predsednika Srbije i predstavnika Prištine, posmatramo sporazumima postignutim između ovih strana“, rekao je Lavrov.

„Pretpostavljamo da je to učinjeno u interesu rešavanja situacije i nemamo razloga da sumnjamo da srpsko rukovodstvo nastavlja da podržava punu primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ruska strana će, kako je više puta govorio predsednik Vladimir Putin, čvrsto podržati Srbiju u koracima koje ona smatra neophodnim u okviru ove rezolucije.

„I podržaćemo svaki sporazum koji je dobrovoljno postignut između Beograda i Prištine“, istakao je Lavrov.

Ministar je istakao da će Moskva takođe obratiti pažnju i na to da je po ovom pitanju „već dogovarano 2013. godine uz posredovanje EU“. Lavrov je dodao da „to Brisel ne bi smeo da zaboravi, između Beograda i Prištine postignut je sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština Kosova koji je osiguravao zakonska prava srpskog stanovništva ove pokrajine“.

„Prošlo je sedam godina. Evropska unija je u tom trenutku bila veoma ponosna na takvo dostignuće. Mi smo, takođe, pozdravili ovo dostignuće. Zapravo, to je bio veoma važan korak… – u tom pogledu ništa nije učinjeno i, uopšte, podsećamo Evropsku uniju na to“, naglasio je Lavrov.

„Pre neki dan predsednik Vučić je boravio u Briselu, gde su nastavljeni kontakti o kosovskim pitanjima i nadamo se da naše kolege iz Evropske unije neće zaboraviti da je uz njihovo posredovanje postignuto nešto što vlasti u Prištini potpuno ignorišu“, zaključio je ministar.

Nova runda političkog dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine uz pomoć EU, u kojoj su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i takozvani kosovski premijer Avdulah Hoti, održana je u ponedeljak u Briselu. Prethodno je srpska delegacija na čelu sa Vučićem boravila u dvodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, gde je obavila razgovore sa Hotijem, nakon čega su strane potpisale sporazum o ekonomskoj saradnji uz posredovanje američkog predsednika Donalda Trampa.

 

Naslovna fotografija: Vitaliй Belousov/POOL/TASS

 

Izvor Sputnjik, 09. septembar 2020.

Pratite nas na YouTube-u