Ambasador Palestine u Srbiji: Nesporazum prevaziđen, idemo dalje

Muhamed Nabhan je rekao da je nesporazum usaglašen. „To što je bilo u Vašingtonu sada je završeno, moramo preći preko toga i to je završeno“, rekao je on

Predsednik Aleksandar Vučić primio je palestinskog ambasadora Muhameda Nabhana i obavestio ga o razgovorima koje je srpska delegacija vodila u Vašingtonu i Briselu. Vučić je ambasadoru Nabhanu rekao da Srbija poštuje i čuva prijateljstvo sa Palestinom i palestinskim narodom i da podržava uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

Aleksandar Vučić je rekao da se nada da će dve strane u budućnosti naći način da postignu dogovor koji će doprineti boljem životu svih ljudi u tom regionu, saopštilo je Predsedništvo.

“Srbija je posvećena unapređenju odnosa i sa Izraelom i sa Palestinom i želi održivo rešenje na osnovu međunarodnih javno-pravnih normi, utvrđenih u UN, koje bi donelo mir, stabilnost i napredak svima”, rekao je Vučić.

Zahvalio je rukovodstvu Palestine na političkoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Ambasador Nabhan je rekao da Palestina ceni Srbiju, sa kojom ima duboke prijateljske odnose, i da je zato sa zabrinutošću primljena vest o mogućem premeštanju ambasade. Izrazio je uverenje da će stavovi palestinskog naroda biti uvaženi od strane rukovodstva Srbije u duhu tradicionalnog prijateljstva.

Dvojica sagovornika su se dogovorili da Srbija i Palestina nastave korake za formiranje Mešovitog komiteta za saradnju, koji bi konkretizovao postojeće sporazume i pomogao da se bolje iskoriste mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju.

Ambasador Nabhan je obavestio predsednika Vučića o palestinskom viđenju situacije na Bliskom istoku.

 

Izvor RTS, 15. septembar 2020.

 

NABHAN: NESPORAZUM PREVAZIĐEN, IDEMO DALjE
Palestinski ambasador u Beogradu Muhamed Nabhan izjavio je, posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je uveren da se čvrsto prijateljstvo Srbije i Palestine ne može poljuljati, i ističe da su nesporazumi proistekli iz sastanaka u Beloj kući prevaziđeni.

Muhamed Nabhan je rekao da je nesporazum usaglašen. “To što je bilo u Vašingtonu sada je završeno, moramo preći preko toga i to je završeno”, rekao je ambasador Nabhan za Tanjug.

Današnji susret sa Vučićem, kaže, bio je jedan u nizu redovnih susreta sa predsednikom Srbije.

“Razgovarali smo o razvijanju prijateljstva između Palestine i Srbije, koje će dobijati na intenzitetu u skoroj budućnosti”, kazao je Nabhan i dodao da su razgovarali i o situaciji na Bliskom istoku.

On je izrazio uverenje da se “čvrsto prijateljstvo” između Srbije i Palestine ne može poljuljati, te da će ono trajati i dalje jačati. Kako je naveo, očekuje razvoj odnosa između dve zemlje u svim pravcima.

“Vučić je pozdravio palestinskog predsednika i narod i izrazio uveravanja da će Srbija ostati pri svojim stavovima u pružanju podrške palestinskom narodu i njegovom nastojanju za sticanje nezavisne države”, zaključio je ambasador.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor RTS, 15. septembar 2020.