EU: Nema rokova, ali ni odugovlačenja sa dijalogom Beograda i Prištine

„Interes EU je da se pomogne obema stranama da dođu do zajedničkog rešenja i pravno obavezujućeg dogovora, a vreme potrebno za to je u rukama Beograda i Prištine“, kaže Stano

Evropska unija ne postavlja veštačke datume za finalizaciju dogovora između Beograda i Prištine, ali nije zaintersovana ni za beskonačno odugovlačenje ovog procesa, kaže portparol EU Peter Stano.

Stano je, govoreći o metodologiji koja se očekuje kada je reč o primeni dogovorenih sporazuma u odnosu na očekivani finalni sporazum, rekao da je najbitnije dovesti dijalog do “uspešnog kraja”.

“U procesu smo koji treba da uzmemo ‘korak po korak’ i bez objašanjavanja o procedurama i detaljima o tome šta ide prvo, a šta drugo. Na kraju krajeva, bitno je da dođemo do uspešnog završetka, a to je sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum”, kaže Stano.

Peter Stano nije želeo da komentariše najave iz Prištine o tome da “nema primene pojedinačnih sporazuma” sve dok ne dođe do “finalnog priznanja Kosova od strane Srbije”. Na najave Prištine da će se ZSO primeniti tek po postizanju finalnog sporazuma sa Beogradom, Stano je u četvrtak poručio da je u pitanju “međunarodna obaveza Prištine” koja čeka primenu od 2013. godine.

Portparol EU naglašava da Brisel ne želi da komentariše ni “interpretacije prištinskih zvaničnika” o tome šta su “rekli ili nisu rekli” predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel kada je reč o trajanju dijaloga.

Naglašava da je EU tu da olakša dogovor Beograda i Prištine, a ne da nameće rokove ili rešenja.

“Interes EU je da se pomogne obema stranama da dođu do zajedničkog rešenja i pravno obavezujućeg dogovora o normlizaciji, a vreme potrebno za to je u rukama Beograda i Prištine”, kaže Stano.

 

Izvor Tanjug/RTS, 18. septembar 2020.

 

HOTIJEV SAVETNIK O DIJALOGU
Savetnik kosovskog premijera, Džavit Bećiri (Xhavit Beqiri), otkrio je da su nemačka kancelarka, Angela Merkel i francuski predsednik, Emanuel Makron rekli da bi dijalog između Kosova i Srbije trebalo da bude završen do kraja godine.

To je rekao na RTV Dukađini, gde je, između ostalog, dodajući ujedno da bi dijalog trebalo da se završi uzajamnim priznanjem.

„Sva pitanja o kojima će se razgovarati i svi drugi mogući sporazumi ostaće na svom mestu ukoliko ne bude priznanja od strane Srbije. Kosovo nema obavezu da se pridržava bilo kog sporazuma ako nema priznanja Srbije“, rekao je on.

Bećiri je, između ostalog, rekao da je od Merkelove i Makrona jasno naznačeno da proces dijaloga ne bi trebalo da bude beskrajan.

„Na sastanku uz posredovanje Merkelove i Makrona postalo je jasno da ovo nije beskrajan proces. Kraj godine se takođe pominje kao kraj procesa. Dakle, postoji krajnji rok do kada bi dijalog trebalo da se zaključi“, dodao je.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Gazeta ekspres/KoSSev, 18. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u