Председник Црне Горе и лидер ДПС-а Мило Ђукановић (Фото: EPA-EFE/Malton Dibra)

Nižu se reakcije na skandaloznu izjavu Đukanovića o odlasku u šumu

Nakon skandalozne izjave Mila Đukanovića o „odlsaku u šumu“ usledile su reakcije Krivokapića, Milačića, Medojevića, a pokrenuta je i krivična prijava

Uprkos tome što je priznao rezultate parlamentarnih izbora 30. avgusta i poraz Demokratske partije socijalista, kako se primiče dan primopredaje vlasti predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpuno je izgubio kompas. U borbi protiv nevidljivog neprijatelja najavio je gerilski rat u odbrani zemlje, pa ako zatreba i iz šume!

– Branićemo Crnu Goru svim sredstvima, kao što sam rekao i iz šume, i nećemo se valjda, kao što znate, tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka – rekao je Đukanović, gostujući na bosanskohercegovačkoj TV Fejs.

Na pitanje može li se desiti da na Cetinju, kao simbolu crnogorske države, Amfilohije i SPC naprave hram, kao što je već najavljeno, Đukanović je odlučno rekao da ne može:

– Naravno, ako Amfilohije krene, i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen, i on to zna i zato neće krenuti.

Na ove skandalozne izjave aktuelnog šefa crnogorske države reagovao je Zdravko Krivokapić, nosilac liste “Za budućnost Crne Gore”:

– Meni su iznenađujuće izjave koje Crnu Goru vraćaju u neki period koji se nama pripisuje, a to je ta hajdučija, ili bolje rečeno komitski pokret. Sad vidite odakle je ta ideja komita, ako predsednik Đukanović kaže da će se on pridružiti u nekim šumama.

Zbog izjava na ovoj televiziji, branilac Duška Kneževića, advokat Zdravko Đukanović, podneo je Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore, i to zbog izvršenja tri krivična dela: pozivanje na nasilnu promenu ustavog uređenja, izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

– Đukanović je kao aktuelni predsednik Crne Gore, u ostrašćenom obraćanju javnosti, jasno poručio da samo deklarativno priznaje rezultate izbora, omalovažavajući i rugajući se izbornoj pobedi opozicije. Nazvao ju je “koalicijom od tri dana”, pozivajući sledbenike na terorističke akte i “odlazak u šumu” – obrazložio je Zdravko Đukanović.

On dodaje da je Milo Đukanović u intervjuu još jednom pokazao patološku mržnju prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pokušavajući da svoj poraz na parlamentarnim izborima prebaci na teret međunacionalnih sukoba. Zato smatra da je neophodno da VDT i drugi državni organi hitno reaguju “jer ćutanje države na ovakve izjave predsednika može imati ozbiljne i nesagledive posledice.

– Milo Đukanović je istorijsku pobedu opozicije i sopstveni poraz uporedio sa austrougarskom okupacijom 1914. i fašističkom okupacijom Crne Gore 1941. On bi morao tužilaštvu da objasni ko je to upozoravao Amfilohija da ne gradi hram na Cetinju i ko je to ko će rušiti hram ukoliko počne njegova izgradnja. Da objasni na koji način je planirao da takvom akcijom rukovodi, budući da je izgubio na parlamentarnim izborima i da neće biti u novoj Vladi Crne Gore – ističe advokat Đukanović.

Marko Milačić, lider Prave Crne Gore, ističe da Milu nije mesto u šumi, nego u zatvoru:

– On je predsednik bez naroda, usamljeni gonič Duha Svetoga koji ga muči i proganja, posebno sada kada je ostao sam na brodu bez palube, jer ne grizu ga samo strane ambasade, ne ujedaju samo moćni i veliki, nego i njegovi.

Jovan Vučurović, kandidat za poslanika koalicije “Za budućnost Crne Gore”, kaže da je važno da se Crna Gora nalazi na putu duhovne, moralne i ekonomske obnove i da počinje proces stvaranja pravne države, obračuna sa kriminalom i korupcijom. I društvene mreže juče su se usijale zbog intervjua Đukanovića, a poznati politički analitičar Luka Radonjić ocenio je da je u pitanju prvorazredni politički skandal.

DRŽAO KAMEN TEMELjAC
Milo Đukanović je 1997. pri poseti Mitropoliji crnogorsko-primorskoj sa oduševljenjem u svojim rukama držao kamen temeljac za izgradnju istog hrama, koji sada želi da sruši. Radi se o Sabornom hramu na Cetinju, čiju je izgradnju počeo kralj Nikola 1910. prilikom proglašenja Crne Gore za kraljevinu.

MEDOJEVIĆ OBAVESTIO NATO
Predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocenio je da su predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegova “teroristička organizacija DPS” najveća pretnja miru i bezbednosti zemlje. U saopštenju, Medojević navodi da se DPS koji se zasniva “na švercu narkotika i cigareta i pranju novca mora zabraniti”, a imovina DPS “mora nacionalizovati”, kao i da se “ključne vođe optužbe osude pred sudovima Crne Gore”.

– Obavestio sam moje prijatelje u NATO da nam treba snažna politička, finansijska, kadrovska, operativna i tehnička podrška za borbu protiv ove hobotnice – naveo je Medojević.

 

Autor Veliša Kadić

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Malton Dibra

 

Izvor Večernje novosti, 20. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO: