Pregovori o vladi u CG u ćorsokaku, šta ako ne bude dogovora?

Pregovori o formiranju nove vlasti ne napreduju očekivanom brzinom, iako je bi predsednik Skupštine Crne Gore trebalo da bude izabran na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici

Pošto bi se reklo da su pregovori „pobjednika“ na izborima došli u ćorsokak da pogledamo što se može dogoditi ako se ne formira skupštinska većina:

1. Predsjednik je dužan da predloži mandatara za sastav vlade 30 dana nakon konstituisanja skupštine nakon konsultacija sa poslaničkim klubivima. Teorijski može u četvrtak.

2. Devedesetog dana od kada je predsjednik prvi put predložio mandatara, a izbor nije obavljen skupština se raspušta i raspisuju se izbori.

3. Izbori se ne mogu raspisati u roku manjem od 90 dana od dana konstituisanja parlamenta.

4. Od dana raspisivanja izbora ne može da prođe manje od 60 ni više od 100 dana.

Teorijski novi izbori mogu da se održe krajem februara 2021. Vlada Duška Markovića nastavlja da vodi državu, a parlament do raspuštanja ima zakonodavnu vlast.

 

Autor Igor Đurović

 

Izvor IN4S, 22. septembar 2020.

 

POKUŠAJ DOGOVORA DO SREDE
Proces formiranja Vlade nije išao brzo ni onda kada je to činila dominantna partija poput Demokratske partije socijalista (DPS), pa nije realno da proces ide mnogo brže kada to treba da urade tri koalicije, sa desetinama konstituenata i veoma raznolikom ideološkom strukturom.

To je za Vijesti ocijenio direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić, navodeći da bi lideri koalicija u ovoj fazi pregovora trebalo da intenziviraju međusobnu komunikaciju, kao i unutarpartijski dijalog. Pregovori o formiranju nove vlasti ne napreduju očekivanom brzinom, iako je bi predsjednik Skupštine Crne Gore trebalo da bude izabran na sjutrašnjoj konstitutivnoj sjednici.

Početna nesaglasnost, uglavnom između predstavnika partija članica koalicija “Za budućnost Crne Gore” i Građanskog pokreta URA oko načina formiranja vlasti, produbljena je stavom Glavnog odbora partije Dritana Abazovića da u vlasti ne bi trebalo da budu oni koji izazivaju negativne reakcije građana. Iako nije rečeno na koga se to odnosi i tokom razgovora pregovaračkih timova bilo je jasno da je riječ o liderima Demokratskog fronta. Andrija Mandić i Milan Knežević su juče, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, o tome razgovarali sa Abazovićem, ali problem nije riješen.

Prethodno je Abazović na istu temu razgovarao i sa nosiocem liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravkom Krivokapićem sa kojim, kako je rečeno Vijestima, nema sporenja o načinu kako bi vlada trebalo da izgleda. Tema bilateralnih razgovora bio je i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, uz posredovanje SPC, ali to ne bi trebalo da bude tačka sporenja niti predmet budućih nesporazuma. Krivokapić je ranije najavio da će o tome biti potpisan i poseban sporazum.

Raonić je ocijenio da je posebno bitan aspekt i međunarodna zajednica, koja je, kako je ocijenio, iznenađujuće nekoordinisana. On tvrdi da se ovih dana očekuje i intenzivna diplomatska aktivnost. Raonić je rekao da lideri u ovoj fazi treba da smire velika očekivanja od svojih sljedbenika, prekinu sa javnim komunikacijama i hitno dogovore ko će biti na čelu Skupštine.

“Sve ostalo, uloliko ima ozbiljnosti će doći brzo na svoje mjesto”, istakao je on.

Direktor GA je naglasio i da bi lideri u ovoj fazi trebalo da intenziviraju međusobnu komunikaciju, kao i unutarpartijski dijalog, “a sve javne poteze rade na način kako su to radili konstituenti prethodnih Vlada”. On je kazao da je trenutno odlaganje nastavka pregovora rezultat promjene strategije, “jer se odlučilo da se prvo organizuju bilateralni sastanci, kako bi zajednički, liderski, bio efikasniji od prethodnih”.

BEČIĆ: ZBOG MANDATA NE ZLOUPOTREBLjAVAMO TEME KOJE DIJELE GRAĐANE
Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić poručio je juče da je koalicija u vezi sa pregovorima oko formiranja nove vlasti efikasna i umjerena i da prema procjenama pregovori idu u dobrom pravcu.

Iz Demokratske Crne Gore je nakon Bečićevog razgovora sa ambasadorom Hrvatske u Podgorici Veselkom Grubišićem saopšteno da su nakon izbora “svi potvrdili ispravnost njihove politike”, a da je slogan „Mir je naša nacija“ postao slogan svih političkih subjekata na političkoj sceni Crne Gore.

„Nijesmo spremni da zarad mandata zloupotrebljavamo aktuelne teme koje dijele građane, bez obzira na stepen emocije koje te teme izazivaju. Imamo zdrave temelje, zdravu politiku i čiste kadrove, bez uticaja bilo kog neformalnog centra moći“, poručio je Bečić.

 

Autor Željka Vučinić

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Vijesti, 22. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO: