Simbolično otvorena kancelarija DFC u Beogradu

Nakon sastanka, premijerka Brnabić i Adam Boler, predsednik DFC-a, su potpisali protokol o saradnji, i zajednički su otvorili kancelariju američke razvojne agencije

Sastanak delegacije Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom, počeo je danas u 14 sati.

Nakon sastanka premijerka i Adam Boler, predsednik DFC-a, su potpisali protokol o saradnji, i zajednički su otvorili kancelariju američke razvojne agencije.

VUČIĆ: VAŽAN SPORAZUM
Predsednik Vučić je na početku svog obraćanja rekao da je ovo izuzetno važan dan za Srbiju, i da naša zemlja nije imala ovako važan sporazum sa SAD u poslednjih 140 godina.

– Ja nisam govorio posle posete Vašingtonu o onome što smo postigli, a postigli smo mnogo. Otškrinuli smo vrata starog prijateljstva sa SAD, i želim da se posebno zahvalim predsedniku Donaldu Trampu, koji je imao dovoljno strpljenja da nas sasluša, i koji je pokazao poštovanje prema svim građanima Srbije – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da pregovori u Beloj kući nisu bili laki, ali da je Srbija ispoštovana.

– Svi su govorili da je to što je rađeno u Vašingtonu samo zbog izborne kampanje Donalda Trampa. A kao što vi vidite ovde je ceo tim predsednika SAD, i to je zbog ideje da budu prisutniji u regionu, da nam pomognu da bolje živimo. Znate da je naša ideja da razvijamo ekonomske odnose sa svima na Balkanu, i da se vodimo idejom o četiri slobode u regionu – slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala.

Vučić je rekao da će se rezulati videti u godinama koji dolaze, ali da su danas postavljeni temelji uspeha.

– Niko nama ne poklanja pare, kao što to neki govore. To je jedan od načina na koji Amerikanci ulažu u ceo svet, oni naravno žele i da deo tog novca vrate svojim poreskim obveznicima. Mi smo pričali i o šemi o mikro, srednjim i velikim preduzećima, o tome sam i pričao sa Adamom – rekao je Vučić, pa dodao:

– Vreme je da brinemo za narod, a ne da li će neko da nam nađe tačku ili zapetu da nas kritikuje – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da su ove investicije izuzetno značajne, i da je ključna pomoć malim i srednjim preduzećima.

– Ne volim da pričam o milijardama, zato što ljudi odmah očekuju da nešto pada sa neba. Mene mnogo više raduje pomoć malim i srednjim privatnim preduzećima, koja su krvotok našeg društva.

On je rekao da će nastaviti razgovore sa Prištinom u briselskim okvirima, ali da Srbija više ne beži od razgovora sa svojim američkim prijateljima. Vučić je istakao i da je Grenel izneo ideju da zajednički obnove srušene zgrade Generalštaba i Ministarstva.

BOLER PREDSTAVIO DžONA JOVANOVIĆA, ŠEFA KANCELARIJE DFC U BEOGRADU
Adam Boler, predsednik DFC-a, je rekao da je kancelarija koja je danas otvorena stalna.

– Lideri Srbije su se opredelili za ljude, a ne za prošlost, ne za linije razdvajanja i bolne rane iz prošlosti.

Predsednik DFC-a je rekao da je ovo velika stvar, i da bi teško došlo do otvaranja kancelarije da nije došlo do potpisivanja sporazuma u Vašingtonu. Boler je potom predstavio Džona Jovanovića, šefa kancelarije DFC-a u Beogradu.

On je lider iz privatnog sektora, američki patriota koji je ponosan na to što je iz ovog regiona.

– Za mene je ovo čast i velika odgovornost, prilika koja se jednom dobija. Ja ću raditi na tome da se što više povezujemo. Da Balkan bude region mira, odakle mladi neće odlaziti, već će se vraćati i imati dobre poslove, koje ćemo mi obezbediti – istakao je Jovanović na savršenom srpskom.

GRENEL: PORUČUJEM GRAĐANIMA SRBIJE – DRŽITE NAS ZA REČ
Grenel je rekao da su Amerikanci nestrpljiv narod, a da je Trampova administracija još nestrpljivija.

– Želim da ispunimo sve što smo potpisali sa Srbijom, a vašem narodu želim da poručim – držite nas za reč, ne samo za Vašingtonski sporazum, nego za sve što smo se dogovorili.

On je istakao da ne želi da sve ostane samo potpis na papiru, i istakao da je simbolika važna, ali da ona ne donosi hranu na sto.

– Zato tražim od građana Srbije da nas drže za reč, i da nas “prozivaju”. Vaši privatnici u regionu su se već povezivali, ali im je samo bilo potrebno da vlade reše svoje probleme.

Grenel se zahvalio Vučiću, i istakao da je sjajan pregovarač, koji otvoreno kaže dokle sme da ide i sa čime se ne slaže.

– Nadamo se da su ovo potpuno novi odnosi ekonomske normalizacije, i mislimo da simbolika i političke teme mogu da sačekaju, da je ključna ekonomija. Politička borba sledi kada obezbedimo ekonomsku sigurnost. Mi ćemo uvek poštovati naša obećanja, a to se vidi po tome što je ovo najveća delegacija koja je došla u Srbiju.

Tema je bila i dolazak Trampa u Beograd, a Grenel je rekao da je američki predsednik izrazio želju da dođe u Srbiju.

– Obaveze koje je Tramp preuzeo su stvarne, i on i Ivanka su izrazili želju da dođu u Beograd. Ako se ostvari da jedan američki predsednik dođe ovde, to bi bila velika stvar. Ne mogu vam reći tačan datum, ali ja jedva čekam da ga vidim u Beogradu – istakao je Grenel.

 

Izvor Večernje novosti, 22. septembar 2020.

 

GRENEL: REALIZACIJA SPORAZUMA ZNAČI MASOVNO OTVARANjE RADNIH MESTA
Sporazum iz Vašingtona i dogovori postignuti u Beogradu nisu samo reči na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mesta i razvoj privatnog sektora, poručio je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel.

Ričard Grenel je poručio da do svega ovoga ne bi došlo da nije bilo predsednika SAD Donalda Trampa, koji je, kako kaže, verovao da nešto drugo može da se desi.

“Verovao je u to da može privreda da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta. Data su obećanja narodu Srbije i hoćemo da nas smatrate odgovorim. Ovo nisu samo reči na papiru, već poslovi za ljude koji ovde žive”, poručio je Grenel i istakao da je to poruka za srpske građane.

Kako je rekao, predsednik i SAD veruju u snagu privatnog sektora, da način razmišljanja “spolja” doprinese da i vlada shvati na koji način privatni sektor može da “cveta”.

“Simbolika u političkim razgovorima nikada neće moći ljudima da plati kiriju, to radi privatni sektor”, rekao je specijalni savetnik predsednika SAD.

Ono što je postignuto u Vašingtonu deluje i jeste veliko, istakao je Grenel.

“Simbolika jeste značajna, ali se tiče otvaranja radnih mesta. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da reči na papiru nisu dovoljne dok ne dođe do masovnog otvaranja radnih mesta, do ekonomskog razvoja i dok porodice ne počnu da ostaju u ovom regionu”, rekao je specijalni savetnik predsednika SAD.

BOLER: BEOGRAD I PRIŠTINA SE ODLUČILI ZA NAROD
Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler čestitao je, posle sastanka u Ambasadi SAD sa predstavnicima Privredne komore Beograda i Prištine, na hrabrosti što su se Beograd i Priština “odlučili za narod, a ne za politiku”.

Boler je ukazao da je u Srbiju doputovao sa još pet drugih američkih agencija:

“U našoj delegaciji ovde je kompletna ekonomska moć američke vlade”, istakao je šef DFC-a.

Ocenio je da ekonomska normalizacija znači investicije i otvaranje radnih mesta, mogućnost da se razmišlja kakva bi budućnost mogla biti, umesto da budemo blokirani u prošlosti. Boler je istakao da ovo nije situacija da jedna zemlja dobija, a druga gubi, već je u pitanju da svi imaju koristi i da ovo donosi novac ljudima.

Podsetio je da su SAD jedna do najsnažnijih zemalja u svetu pre svega zbog snage svog privatnog sektora.

“Ovaj region će rasti i stvarati neverovatne mogućnosti, a pokretač toga biće privatni sektor”, naglasio je Boler.

ČADEŽ: GRENEL PROMENIO PRISTUP REŠAVANjU SLOŽENIH TEMA
Predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na uspešan način promenio pristup rešavanju složenih i teških tema i deblokirao proces saradnje.

“Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas deli”, rekao je Čadež posle sastanka predstavnika privrednih komora Beograda i Prištine sa Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC).

“To je isuviše širok proces koji je bio godinama blokiran, a ovakav pristup je učinio mogućim da se sedne u Vašingtonu i potpiše sporazum”, rekao je Čadež.

Istakao je da će istorija pokazati da ćemo se toga sećati kao prekretnice i donošenja stabilnosti u ovaj region. Čadež je, takođe, zahvalio čelniku DFC-a Adamu Boleru što je tako brzo došao u Beograd.

“Kada smo se sreli pre dve nedelje u Vašingtonu, kada sam ga pitao koliko brzo mogu da dođu, rekao je ‘za dva meseca'”.

Pored Grenela, sastanku su prisustvovali izvršni direktor DFC-a Adam Boler, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, predsednici privrednih komora Beograda i Prištine, Marko Čadež i Berat Rukići, kao i predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović.

Glavni povod za posetu američkih partnera i zvaničnika Beogradu je otvaranje regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu, preko koje će projekti biti realizovani.

Američka delegacija sastaće se kasnije danas i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić u Palati “Srbija”, gde će predstavnici dveju delegacija potpisati Zajedničku izjavu. Sastanci o realizaciji projekata koje će finansirati DFC biće nastavljeni sutra sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTS, 22. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO: