Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga, Krivokapić laže

„Siguran sam da će doneti dokaze ili reći da je lagao. Pošto tih dokaza nema, moraće da prizna da je govorio neistine, mada to nije jedina neistina“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd spreman za eventualni nastavak dijaloga sa Prištinom i potvrdio da će srpska delegacija u Briselu nastaviti da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO). On je to izjavio nakon policijske svečanosti u Makišu, na pitanje novinara da li će dijalog u Briselu biti nastavljen, s obzirom da iz Prištine dolaze izjave da kosovski predstavnici ne žele da razgovaraju o ZSO.

Vučić je rekao da je za Srbiju dobro što se prvi put govori o podeli vodnih i elektroenergetskih resursa, jer srpski elektroenergetski sistem do sada nije dobijao ni kilovat od struje koja se proizvede na Kosovu. On nije želeo da odgovori na pitanje da li bi za Srbiju bilo dobro da se dijalog Beograda i Prištine izmesti pod pokroviteljstvo Sjedinjenih Američkih Država.

„Pregovori se, odlukom UN, vode pod okriljem Evropske unije (EU). I mi ćemo ih u najboljoj veri nastaviti pod pokroviteljstvom EU”, rekao je on, prenosi Beta.

NIKAD NISAM IMAO POSLOVNE ARANŽMANE SA ĐUKANOVIĆEM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem nikada nije imao poslovne aranžmane kako je navodno tvrdio mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

Vučić je zamolio Krivokapića da „u najskorije vreme” upozna javnost o svim elementima navodne saradnje sa Đukanovićem u „poslovnim varijantama”.

„Siguran sam da će doneti dokaze ili reći da je lagao. Pošto tih dokaza nema, moraće da prizna da je govorio neistine, mada to nije jedina neistina. Mnogo neistina u ulozi Srbije u Crnoj Gori pre toga je izneo i Đukanović”, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska Centra za osnovnu policijsku obuku u Beogradu.

Komentarišući navode da je sa Đukanovićem sarađivao na projektu Beograd na vodi, Vučić je kazao da „nikada nijednu reč” nije razmenio na tu temu sa crnogorskim predsednikom.

„Milo (Đukanović) koji dobro poznaje Beograd, jedva da zna gde se nalazi Beograd na vodi. Za mene je najsmešnije što me u prethodnih 15 do 20 dana Milo optužuje da sam ga srušio, njegovi protivnici da sam mu pomogao a danas su našli floskulu da sam hteo da oslabim Đukanovića ali ne baš da ga srušim. Takve kontradiktornosti ste mogli da vidite u istim novinama i od istih ljudi da čujete”, rekao je predsednik Srbije.

Na navode o mešanju Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, Vučić je rekao da su se i ta i druge zemlje regiona mnogo više mešale u unutrašnje stvari Srbije, posebno priznanjem nezavisnosti Kosova.

„Srbija samo želi da pokaže brigu za svoj narod, to je potpuno legitimno i u skladu sa evropskim konvencijama. Mi imamo legitimno pravo da se borimo za ostvarivanje kolektivnih i svih ostalih prava Srba u Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Govoreći o liderima nove vlasti u Crnoj Gori, Vučić je rekao da ne poznaje Krivokapića, Dritana Abazovića ni Aleksu Bečića ali i dodao da su za njega važni Andrija Mandić i Milan Knežević kao predstavnici Srba u toj zemlju. Dodao je da veruje da će odnosi sa Crnom Gorom biti normalni jer, kako je rekao, Srbija nema nikog bližeg.

„Tp što svi oni žele da pokažu kako su daleko od Srbije, da nisu beogradske filijale, mi sa tim nemamo problem. Mi ćemo da čekamo i uvek biti spremni da sačekamo našu braću za bolju saradnju. Sva vrata Srbije biće otvorena za našu braću iz Crne Gore”, kazao je Vučić.

SUSRET SA ERDOGANOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će danas otputovati u Tursku gde će razgovarati sa predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom. Odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska Centra za osnovnu policijsku obuku u Beogradu, Vučić je najavio da će u Turskoj boraviti „dan, dan i po”.

„Ne moram da govorim koliko su važni ti razgovori sa predsednikom Erdoganom”, kazao je Vučić.

PODRŠKA IDEJI MILOŠA JOVANOVIĆA
Najavio je da će uputiti pismo Vladi Srbije i Gradu Beogradu u vezi realizacije ideje predsednika Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloša Jovanovića da zgrada nekadašnje železničke stanice u centru glavnog grada bude pretvorena u muzej srednjovekovne istorije Srbije.

„To je veoma dobra ideja i želim da je provedemo u delo. Možemo u tom muzeju imati razne artefakte, prikaze ikona i važnih predmeta iz slavne srednjovekovne istorije Srbije”, dodao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Politika, 24. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na YouTube-u