Krivokapić: Umesto izvinjenja, poziv Vučiću da sarađujemo i da poseti CG

Kandidat za mandatara crnogorske vlade Zdravko Krivokapić istakao je da će, kada bude premijer, prvi zvanični poziv da poseti Crnu Goru uputiti predsedniku Srbije

Mi nemamo nijedan razlog da ne gradimo odlične odnose sa Srbijom, rekao je Zdravko Krivokapić koga su svi poslanici nove većine u Skupštini Crne Gore predložili za premijera i dodao da će politička sudbina Mila Đukanovića i Duška Markovića, „biti onakva kakvu zaslužuju , kako nas to uči iskustvo iz ostalih zemalja sveta“.

„Od mene se traži izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a ja pitam za šta treba da se izvinim? Hrišćanin sam, kažem izvini, kad pogrešim. Umesto izvinjenja, pozivam rukovodstvo Srbije da sarađujemo, da ponovo gradimo ono što su neki porušili u proteklih 30 godina“, istakao je Krivokapić u intervju portalu Nova.rs.

Prema njegovim rečima, nova Vlada u Crnoj Gori moraće pre svega da analizira kakav joj je teret ostavila odlazeća vlast, i da je za Crnu Goru od izuzetne važnosti da njeguje bratske odnose sa Srbijom.

On je podsetio da prema Ustavu mandat za sastav nove vlade najpre treba da poveri predsjednik Crne Gore i od tog trenutka teče zakonom predviđen rok u kojem vlada treba da se formira. Očekujem da će nova Vlada Crne Gore biti formirana u zakonom predviđenom roku, rekao je on.

Ne verujem da nova vlada može da napravi ijedan svrsishodan korak bez skeniranja postojećeg stanja. Moramo da utvrdimo precizno šta nam je ostavila prethodna vlast kao teret i na osnovu toga ćemo napraviti strategiju saniranja očito teškog stanja, rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li očekuje opstrukcije, Krivokapić je istakao da je Milo Đukanović političar koji se život nije bavio ničim drugim osim politikom.

„Ne bih potcenio kapacitete gospodina Đukanovića, kao što ne bih potcenio ni njegovu potrebu da zaštiti svoje poslove, kojih je u Crnoj Gori i previše. Ipak, iznad svega i pre svega ne bih potcenio građane Crne Gore, koji su nakon trideset godina rekli dosta takvoj politici. Đukanović će biti pred izborom da li da sluša svoj politički instinkt ili svoje nagone za samoodržanjem. Verujem da je shvatio da on više nema podršku onih koji su za njega glasali prethodnih godina, kao ni onih koji su protiv njega bili sve vreme“, ocenio je Krivokapić.

Politička sudbina Đukanovića i odlazećeg premijera Duška Markovića, prema rečima Krivokapića, biće upravo onakva kakvu su zaslužili.

„I to ne govori Zdravko Krivokapić, to nas uči iskustvo iz ostalih zemalja svijeta. Nađite mi jedan primer u kojem autokrate i diktatori imaju srećan kraj. Da budem precizan, ovde govorim samo o političkim posledicama i političkom kraju“, precizirao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da su Aleksa Bečić i Dritan Abazović budućnost Crne Gore, zajedno sa ostalim mladim ljudima njihove generacije, kojih ima u sve tri pobedničke koalicije.

„Mladi, obrazovani, nekorumpirani i iznad svega patriotski orijentisani mladi ljudi. Iako su mladi godinama, oni nisu početnici u politici i nije me stid da priznam da bih sa svojih 62 godine i te kako imao šta da naučim od njih“, rekao je Krivokapić.

On je istakao da su Andrija Mandić i Milan Knežević veterani crnogorske političke scene, možda rame uz rame i sa samim Đukanovićem.

„Oni su dugo u politici, dugo su održavali vatru otpora režimu i to je za svako poštovanje. Ne bih rekao da sam promenio mišljenje o njima, ali sada sam u prilici da iznutra sagledavam politiku i procese. Naravno, desi se ponekad da nam viđenje nije podudarno. To pripisujem i svom neiskustvu, ali nije tajna da na pojedina pitanja gledamo drugačije. Ali, ima ona izreka i kad se slažemo i kad se ne slažemo neka to bude u ljubavi. Što se mene tiče – biće tako“, istakao je Krivokapić.

Krivokapić je ponovio da je u politiku ušao nakon što je prethodna vlast usvojila diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti.

„Uloga Crkve u rušenju režima je nesporna, i to je jasno svima. Samo bih voleo da preciziram odmah sada, Crkva je u taj proces uvučena, jer je morala da se brani. Veličanstvenim litijama, koje su bile mirna hrišćanska pobuna, Crkva je praktično artikulisala nezadovoljstvo mnogim drugim stvarima u crnogorskom društvu. Bilo je samo potrebno da se na političkom tržištu pojave partije koje to nezadovoljstvo mogu da kapitalizuju na izborima, što se i dogodilo. Koliko mi je poznato, a cenim da sam dobro informisan, Crkva je svoje ambicije da se uključuje u politički život završila onog momenta kad je čula obećanje nas iz tri pobjedničke koalicije, da ćemo povući sporni Zakon o slobodi veroispovesti“, rekao je Krivokapić.

Na konstataciju da su isticali da je projekat mitropolita Amfilohija, Krivokapić je rekao:

„Ja sam hrišćanin, idem u crkvu i to je cela istina. Ako sam ja kriv i ako je to moj greh, prihvatam da sam grešnik. Ja sam univerzitetski profesor, imam petoro dece i dvoje unučadi. Previše da bi bio „nečiji“ projekat. Imena mitropolita Amfilohija, koji je danas jedan od najobrazovanijih i najpametnijih Crnogoraca, nisu dostojna takvih kvalifikacija“, ocenio je on.

Povodom njegove izjave o bliskim odnosima Mila Đukanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pozva da dođe u Beograd i da donese dokaze, Krivokapić je rekao:

„Hteo bih da se našalim protivpitanjem – da li to znači da sam na nekom sudu, ako se od mene traže dokazi? Nedopustivo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić za osam godina, koliko je na vlasti, nijednom nije došao u Crnu Goru. Ni kao premijer, ni kao predsednik. Ni gospodin Đukanović nije išao u Beograd. Izvinite, to je neprihvatljivo za moje poimanje odnosa sa Srbijom“, rekao je on.

Kako je istakao, Srbija Crnoj Gori nije samo susedna zemlja, već je Srbija bratska zemlja.

„Tamo nam žive braća, rođaci, kumovi, studiraju nam deca, leče se naši ljudi po bolnicama. Od mene se traži izvinjenje predsedniku Vučiću, a ja pitam za šta treba da se izvinim? Hrišćanin sam, kažem izvini kad pogrešim. Umesto izvinjenja, pozivam rukovodstvo Srbije da sarađujemo, da ponovo gradimo ono što su neki porušili u proteklih 30 godina. Pozivam ih da svojim ličnim odnosima, zasnovanim na poštovanju, pokažemo i našim građanima da nema niko ko može stati između odnosa naše dve države“, saopštio je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, nema razloga za loše odnose između Srbije i Crne Gore.

„Mi nemamo nijedan razlog da ne gradimo odlične odnose sa Srbijom, a gotovo da nema oblasti u kojoj se ti odnosi nisu pokvarili. Ja sam i više nego spreman da dam sve od sebe da ti odnosi budu ono što i naši građani od nas očekuju. Odnosno onakvi kako to od nas istorija i tradicija nalažu. Uostalom, da budu onakvi kako to od nas traže i naši evropski prijatelji, koji su regionalnu saradnju postavili visoko na listi svojih prioriteta,“ zaključio je Krivokapić.

 

Izvor FoNet/Danas, 25. septembar 2020.

 

KRIVOKAPIĆ: POZIV VUČIĆU DA POSETI CRNU GORU
Kandidat za mandatara crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da je spreman da se izvini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao što je, kako kaže, kao hrišćanin spreman se izvini svakom ako je pogrešio.

Krivokapić je istakao da će, kada bude premijer, prvi zvanični poziv da poseti Crnu Goru uputiti predsedniku Srbije. Gostujući na podgoričkoj A1 TV, Krivokapić je potvrdio da je u emisiji na BiH TV rekao da su predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Milo Đukanović veći prijatelji nego što su on i njegov kum.

Potvrdio je da je u istoj emisiji rekao da ga Vučićevi mediji napadaju zbog poslova koje Vučić ima sa Milom. Tvrdi, međutim, da u toj izjavi nikada nije povezao Beograd na vodi sa bilo kakvim vezama između predsednika Srbije i predsednika Crne Gore.

Kada je to rekao mislio je, kaže, da se on sa svojim kumom viđa jednom u četiri godine, a Vučić i Đukanović su se, dodaje, videli na nekom samitu, u decembru 2019. godine. Na opasku da je malo ublažio ton i pitanje da li je to nakon saopštenja Ambasade Srbije u Podgorici, zahteva Milana Kneževića da se izvini Vučiću ili se samo pokajao, Krivokapić je ponovio:

“Ja sam rekao to što sam rekao i znam zašto sam to rekao. Ali nisam rekao kako je to doživljeno. Molio bih da građane da pogledaju tu emisiju “Fejs tu Fejs”… Nisam imao zlu nameru, već samo svedočio da su se Vučić i Đukanović sretali i da su to bili radosni susreti… Zašto nisu tu radost preneli na dve države”, rekao je Krivokapić

“DVA BRATSKA I KUMOVSKA NARODA”
Ne želi kaže da priča o tome, jer ne bi da te “lične odnose preslikava na ono što je mnogo značajnije, a to je da su građani Srbije i Crne Gore dva bratska i kumovska naroda”. Građani dveju država, smatra, ne bi trebalo da dožive te reakcije koje su u ovom trenutku tako iskazane, jer ne predstavljaju ono što je najvažnije. A najvažnije, prema njegovim rečima, je da Srbija i Crna Gora imaju dobre institucionalne odnose.

Komentarišući prozivke da kao premijer Crne Gore neće prvo posetiti Beograd, Krivokapić kaže da će to tako biti, ali da iz ove misije poziva lično predsednika Vučića da poseti zvanično Crnu Goru. Dodao je da predsednik Vučić ni kao premijer, ni kao predsednik nije posetio zvanično Crnu Goru, kao ni da Đukanović nije posetio zvanično Srbiju, a svi, kako tvrdi, “znamo da je u Beogradu više puta bio nezvanično”.

“Molim građane Srbije i Crne Gore da ovo ne dožive kao sukob sa bilo kim. Ja želim najbolje odnose upravo sa Srbijom i pokušaću svojim delovanjem da pokažem da je to moguće uraditi, ali i da to ne bude lični odnos predsednika ili premijera, makar se zvao Zdravko Krivokapić, sa nekom drugom osobom iz regiona”, naveo je.

Ističe da sa Srbijom i sa svima želi odnose na uzajamnom poštovanju i što je, kako navodi, najvažnije da ta reč koja je izgovorena s jedne ili druge strane ne bude “mera odnosa koje se prepliću na državnom nivou”.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. septembar 2020.